Anila`s Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
AdWords
Gallery


Trudnoća-jeste li znali...../ Trudnica treba znati... Empty
Podijeli na Fejsu
Podijeli
Keywords


Trudnoća-jeste li znali...../ Trudnica treba znati...

3 posters

Go down

Trudnoća-jeste li znali...../ Trudnica treba znati... Empty Trudnoća-jeste li znali...../ Trudnica treba znati...

Postaj by @ma-moon 21/02/10, 06:14 pm

•Sadržaj soli u plodovoj vodi jednak je onom u moru.
•Bebe se rađaju bez čašice koljena.
•Žene starije od 40 godina imaju 128% veću šansu roditi ljevoruko dijete.
•Najveći broj beba rođenih u jednom porodu je devet.
•Parovi se češće odlučuju na još jedno dijete ako imaju samo djevojčice.
•Prvi bebini moždani valovi mogu se snimiti već 40. dana trudnoće.
•Već sa 79 dana beba u maternici sklonija je slatkom nego kiselom okusu.
•Fetus se rano počinje micati, već u 6. ili 7. tjednu trudnoće, iako to micanje trudnica može osjetiti najranije u 17. tjednu. Već u 12. tjednu beba počinje sisati svoje prstiće.
•Bebe se igraju pupkovinom. Neka istraživanja čak pretpostavljaju da ako je stisne dovoljno čvrsto, može si izazvati neku vrstu adrenalinskog uzbuđenja zbog kratkog ograničavanja opskrbe kisikom.
•Bebe u maternici čuju već u 12. tjednu. Odmah nakon poroda novorođenčad prepoznaje glasove svojih roditelja jer ih je slušalo u maternici.
•Bebe u trbuhu sanjaju. Istraživanja pokazuju da bebe proživljavaju fazu brzog pokretanja očiju (REM fazu) koja nagoviješta sanjanje otprilike u 23. tjednu. Sanjanje potiče razvoj bebinog mozga.
•Blizanci između sebe razvijaju poseban odnos već u maternici. Talijanski psihoterapeut ultrazvučno je snimao blizance i uhvatio ih je kako se lupkaju i diraju preko odvojenih plodovih ovoja.
•Latinska riječ za dojku je mamma. Sisavci (lat. mammalians) su po klasifikaciji skupina od preko 15000 vrsta kralježnjaka (životinja kojie imaju kralježnicu). Uključuju i čovjeka. Glavne karakteristike sisavaca su toplokrvnost, postojanje površinskih dlaka i dojke kod ženki. Ta nejvjerojatna zbirka životinja zapravo je dobila ime po dojci.
•Bebe mogu proizvoditi zvukove u maternici. Prema španjolskim istraživanjima zvučne vibracije mogu stvarati već s 18 tjedana.
•Novorođenčadi je urođena ljubav prema ljudskim licima. Istraživanja su pokazala da s više zanimanja prate uzorke koji sliče ljudskom licu od bilo kojih drugih šarenih uzoraka.
•Otprilike oko 30. tjedna trudnoće beba može primjetiti svjetlo izvan majčinog tijela i okrenuti se u maternici prema svjetlu male lampice prislonjene na majčin trbuh.
•Prvi, maleni tragovi sjećanja počinju se ocrtavati u fetalnom mozgu negdje u zadnjem tromjesječju, teško je odrediti točno u kojem tjednu. Neki znanstvenici tvrde da dijete može pamtiti tek u 6. mjesecu, drugi raspravljaju da mozak nema mogućnost prizvati sjećanje barem do 8. mjeseca. Ipak, ne postoji dvojba da već nerođeno dijete pamti.
•Uz mnoge druge svrhe, hormon progesteron sudjeluje u mehanizmu koji sprječava ženino tijelo odbacivanje zametka kao što bi normalno odbacilo bilo kakvo drugo strano tkivo s drugačijom DNA.
•Novorođenče staro 3 dana prije će reagirati na miris tkanine namočene u plodovu vodu svoje majke, nego na miris tkanine namočene u plodovu vodu druge žene.
•Dojeno novorođenče staro 14 dana više voli miris mamine dojke od mirisa dojke druge žene koja doji.
•Novorođenčad hranjena na bočicu više vole miris majčine plodove vode od mirisa mliječne formule kojom se hrani.
•Novorođenčad hranjena na bočicu također više vole miris bilo koje žene koja doji, nego miris mliječne formule ili miris žene koja ne doji.
@ma-moon
@ma-moon
.
.

Broj postova : 997
Join date : 15.12.2009

[Vrh] Go down

Trudnoća-jeste li znali...../ Trudnica treba znati... Empty Re: Trudnoća-jeste li znali...../ Trudnica treba znati...

Postaj by nika0406 21/02/10, 06:58 pm

bravo! Ovo je odlićno... šaljem ti srce
nika0406
nika0406
.
.

Broj postova : 2127
Join date : 09.01.2010
Age : 39

[Vrh] Go down

Trudnoća-jeste li znali...../ Trudnica treba znati... Empty Re: Trudnoća-jeste li znali...../ Trudnica treba znati...

Postaj by Anila 16/03/10, 10:01 pm

U trudnoći trebate osobito obratiti pozornost na sljedeće stvari:

* Ne pušite i ne konzumirajte droge.
* Ne konzumirajte alkohol (uključujući i pivo i vino).
* Ne koristite lijekove – samo na preporuku liječnika. Lijekovi za smirenje (sedativi) mogu uzrokovati malformacije kod djeteta; analgetici i Aspirin mogu produžiti trudnoću i porod, te dovesti do krvarenja i kod majke i kod djeteta; lijekovi protiv želučane kiseline, poput sode bikarbone, mogu uzrokovati probleme u mišićima djeteta; određeni antibiotici mogu uzrokovati abnormalnosti kod djeteta.
* Izbjegavajte mirise boje, razrjeđivača, lakova, ljepila, sprejeva, benzina. Postoje boje za na bazi vode kojima je u redu bojati za vrijeme trudnoće.
* Izbjegavajte teške metale: olovo, nikal, kadmij i mangan.
* Izbjegavajte pesticide, herbicide i insekticide.
* Ne koristite električne pokrivače i magnete. Nekoliko stručnjaka upozorava da nevidljivo magnetsko polje može povećati šanse za pobačaj i razvojne probleme djeteta.
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

Trudnoća-jeste li znali...../ Trudnica treba znati... Empty Re: Trudnoća-jeste li znali...../ Trudnica treba znati...

Postaj by Anila 16/03/10, 10:01 pm

Ako možda niste dobili željene savjete, sigurno dobivate brdo neželjenih savjeta ;-). Jedan od najčešćih dobronamjernih savjeta jest: “sada trebate jesti za dvoje”, što naravno nije potrebno (dostatno vam je dodatnih 300 kalorija dnevno u drugom i trećem tromjesečju), ali sada se svakako morate duplo više potruditi da izbjegnete potencijalno štetnu hranu za vas i vaše nerođeno dijete.

Dva najčešća trovanja hranom izazvana su bakterijama salmonela i listeria.

Salmonela se može razviti u sirovoj peradi, jajima, mlijeku i ribi. Simptomi trovanja salmonelom javljaju se 24 sata nakon trovanja, a rezultiraju vrućicom, glavoboljom, proljevom i bolovima u trbuhu.

Jedna vrsta bakterije, listeria, može se naći u mekim sirevima, nedovoljno kuhanoj peradi i hot dogu. Simptomi trovanja listerijom su slični gripi i rezultiraju vrućicom, umorom, mučninom, povraćanjem i proljevom. Teški slučajevi trovanja mogu izazvati prekid trudnoće, meningitis ili sepsu u novorođenčeta.
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

Trudnoća-jeste li znali...../ Trudnica treba znati... Empty Re: Trudnoća-jeste li znali...../ Trudnica treba znati...

Postaj by Anila 16/03/10, 10:02 pm

Da biste spriječili infekcije koje se prenose hranom, najbolje je da često perete ruke prilikom pripreme hrane, pazite na čuvanje i zagrijavanje hrane, i da se pridržavate sljedećeg:

* Ne jedite sirova i nedovoljno kuhana jaja – to uključuje i kreme i sladolede koji sadrže sirova jaja a pravili ste ih kod kuće (tvornički koriste pasterizirana jaja tako da se mogu konzumirati).
* Ne konzumirajte nepasterizirano mlijeko i proizvode nepasteriziranog mlijeka (opasnost od listerioze).
* Izbjegavajte meke sireve od nepasteriziranog mlijeka – brie, camembert, roquefort, feta i gorgonzola.
* Izbjegavajte hladne salate (npr. tunjevina i jaja) – opasnost od listerioze.
* Izbjegavajte sirovo ili nedovoljno pečeno meso – postoji mogućnost zaraze Escherichiom coli ili toksoplazmozom.
* Ograničite jedenje morskog psa, sabljarke i tune jer oni sadrže opasno visoke količine metilirane žive koja je nusproizvod industrijskog otpada. U velikoj količini, živa može oštetiti živčani sustav – posebno kod djece i nerođenih beba. Male količine žive također mogu utjecati na živčani sustav, rezultirajući teškoćama u razvoju. Obzirom da se živa zadržava u tijelu, mudro je izbjegavati ove vrste riba i ako planirate trudnoću ili dojite.
* Ne konzumirajte hrskavicu morskog psa tijekom trudnoće jer sprječava stvaranje novih krvnih žila.
* Izbjegavajte bilo koju sirovu hranu iz slatkih ili slanih voda.
* Ograničite unos umjetnih sladila (žvakaće gume, bezalkoholna pića, pudinzi, slatkiši, itd.). Iako nema posebnih preporuka za ili protiv njihove upotrebe, preporuča se ograničeno korištenje umjetnih sladila tijekom trudnoće.
* Izbjegavajte biljne čajeve – pošto se ne zna dovoljno o njihovom učinku na trudnoću (posebno izbjegavajte biljku gavez – može uzrokovati teško oboljenje jetre).
* Ograničite unos kofeina (kava, crni čaj, cola i čokolada) – kofein se ponaša poput teratogena – supstance koja uzrokuje malformacije u razvoju embrija.
* Oprezno s viškom vitamina A, C i D (vitamini u hrani sigurniji su nego vitamini u tabletama).
* Ne konzumirajte steroide i izbjegavajte genetski modificiranu hranu.
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

Trudnoća-jeste li znali...../ Trudnica treba znati... Empty Re: Trudnoća-jeste li znali...../ Trudnica treba znati...

Postaj by Anila 06/05/10, 05:43 pm

Djeca i mlade odrasle osobe čije su majke pušile u trudnoći imaju veće izglede za psihijatrijske poteškoće, objavili su finski znanstvenici.

Mnoga ranija istraživanja su već pokazala da je pušenje u trudnoći povezano s većim rizikom da će djeca patiti od astme, infekcija uha i bolesti dišnog sustava.

Nova studija je provedena u Sveučilišnoj bolnici u Turkuu uz sudjelovanje 175000 ispitanika.

Utvrđeno je kako je pušenje u trudnoći dovodilo do 32%-tnog povećanja izgleda za korištenje psihijatrijskih lijekova u dječjoj i ranoj odrasloj dobi, najčešće zbog depresije i poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću.

Ovi su lijekovi još češće bili potrebni djeci čije su majke više pušile u trudnoći, dodaju znanstvenici.

Po njihovom mišljenju, prenatalna izloženost nikotinu negativno utječe na razvoj fetalnih stanica mozga te tako onemogućuje normalan kognitivni razvoj.
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

Trudnoća-jeste li znali...../ Trudnica treba znati... Empty Re: Trudnoća-jeste li znali...../ Trudnica treba znati...

Postaj by nika0406 08/05/10, 03:33 pm

thank you
nika0406
nika0406
.
.

Broj postova : 2127
Join date : 09.01.2010
Age : 39

[Vrh] Go down

Trudnoća-jeste li znali...../ Trudnica treba znati... Empty Re: Trudnoća-jeste li znali...../ Trudnica treba znati...

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.