Anila`s Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
AdWords
Gallery


LETZ KONIZACIJA Empty
Podijeli na Fejsu
Podijeli
Keywords


LETZ KONIZACIJA

Go down

LETZ KONIZACIJA Empty LETZ KONIZACIJA

Postaj by Admin 08/01/10, 11:09 am

Konizacija je prošireni oblik biopsije vrata maternice. To se zove konusna biopsija jer se rub tkiva u obliku konusa uklanja iz cerviksa i pregledava pod mikroskopom. Konizacija uklanja abnormalno tkivo koje je visoko u cervikalnom kanalu. Mala količina normalnog tkiva oko ruba konusa se također uklanja tako da rub bez abnormalnih stanica ostane na vratu maternice.

Konusna biopsija može:
• ukloniti tanji ili deblji dio tkiva iz maternice, ovisno o tome koliko tkiva treba biti ispitano.
• se koristiti za dijagnosticiranje i liječenje abnormalnog tkiva. Abnormalno tkivo se odstranjuje i šalje u laboratorij gdje treba biti ispitano.
Uzorak tkiva prilikom konizacije može se ukloniti pomoću:
• kirurškog noža (skalpela)- klasična konizacija.
• ugljik dioksid (CO2) lasera.
• elektrokirurškom (LEEP / LETZ) metodom-LETZ konizacija.

LETZ KONIZACIJA

Letz konizacija ( LETZ je skračenica od engleskih riječi -loop excision of the transformation zone) odnosno konizacija dijatermijskom petljom je danas uobičajeni način izvođenja tog zahvata u svijetu. Tehnika konizacije dijatermijskom petljom je u posljednjih desetak godina preuzela primat u medicini jer se radi o ambulantnoj proceduri za koju nije potrebna opća anestezija a mirovanje i oporavak su svedeni samo na oko 14 dana (kod klasičnog postupka je to 4-6 tjedana) . Ovom tehnikom konus se izrezuje uz pomoć posebno razvijene elektrode odnosno električnog uređaja koji generira posebne struje koje kada se prisloni na tkivo režu poput noža i istovremeno zaustavljaju nastalo krvarenje.

Kako se radi

Letz konizacija se obično radi kao ambulantni postupak (ne morate provesti noć u bolnici).
Morat ćete skinuti svoju odjeću ispod struka i ogrnuti pokrivač od papira ili tkanine oko struka. Tada ćete leći na leđa na stol za pregledavanje sa podignutim nogama podržanim od naslona za noge. Vaš liječnik će umetnuti instrument sa zaobljenim oštricama (spekulum) u rodnicu. Spekulum lagano širi vaginalne zidove, dopuštajući da se unutršnjost vagine i vrata maternice mogu ispitati.
Dobiti ćete ili anesteziju koja će cijelo genitalno područje učiniti neosjetljivim ili lokalnu koja će biti injektirana u cerviks uz koju se može dobiti neki oralni lijek protiv boli. Zahvat efektivno traje dvadesetak minuta. Točno trajanje zahvata ovisi o intenzitetu krvarenja.
Što očekivati nakon operacije?
Odmah nakon operacije, odvest će vas se u prostoriju za oporavak gdje će se za vas brinuti medicinske sestre i promatrati. Vjerojatno ćete ostati u oporavku 1 do 4 sata, a onda ćete ići kući. Uz posebne upute od svog liječnika, medicinska sestra će vam objasniti detalje kako bi vam pomogla u vašem oporavku. Vjerojatno ćete ići kući sa popisom uputa za oporavak i koga kontaktirati ako dođe do problema.
Većina žena su u stanju da se vrate u svoje normalne aktivnosti nakon jednog do dva tjedna.

Nakon konizacije

• Neko vaginalno krvarenje je normalno do 1 tjedan.
• Vaginalni iscjedak (krvave ili tamno smeđe boje) može se pojavljivati oko 3 tjedna.
• Ulošci bi trebali biti korišteni umjesto tampona oko 3 tjedna.
• Spolni odnos treba izbjegavati oko 3 tjedna.
• Ispiranje se ne bi smjelo raditi.

Kada zvati svog liječnika

Nazovite svog liječnika za bilo koji od ovih simptoma:
• Groznica / Temperatura
• Umjereno do teže krvarenje (više nego što bi obično imali tokom menstruacije)
• Povećanje boli
• Loš-miris ili žućkasti iscjedak, što može ukazati na infekciju

Zašto se radi

Letz konizacija može biti učinjena nakon što je Papa test pokazao umjerene do teške promjene stanica i:
• abnormalno tkivo se ne može vidjeti sa kolposkopom, ali je pronađeno u stanicama prikupljenim kod biopsije cervikalnog kanala ili se abnormalno tkivo viđeno sa kolposkopom proteže visoko u cervikalni kanal. Letz konizacija se radi kako bi se uklonila i ispitala abnormalna tkiva.
• abnormalne stanice nađene na PAPA testu se ne mogu vidjeti sa kolposkopom ili pronaći u stanicama prikupljenim iz cervikalne biopsije. Letz konizacija može se koristiti za dijagnosticiranje uzroka promjena abnormalnih stanica i uklanjanje abnormalnog tkiva u isto vrijeme.
• sumnja se na rak vrata maternice temeljem rezultata PAPA testa, kolposkopije i biopsije vrata maternice.

Koliko je učinkovita

Letz konizacija može ukloniti čitavo abnormalno tkivo. To bi značilo da daljnje liječenje nije potrebno, osim redovitog praćenja.
Rubovi cervikalnog tkiva uklonjeni konizacijom mogu sadržavati abnormalne stanice, što znači da abnormalno tkivo može ostati na cerviksu. Letz biopsija može se ponoviti kako bi se uklonile preostale abnormalne stanice. Ako prateći testovi pokazuju normalne stanice, onda daljnje liječenje neće biti potrebno. Ako abnormalne stanice ostaju, vi i vaš liječnik možete raspravljati o drugim tretmanima, kao što je uklanjanje uterusa (histerektomija).

Konus biopsija može pokazati rak koji se razvio duboko u tkivo vrata maternice (cervikalni karcinom). Daljnje liječenje, kao što su operacije, zračenja ili kemoterapije, bit će preporučeni.

Rizici

Konus biopsija je kirurško liječenje s nekim rizicima.
• Neke žene mogu imati ozbiljnih krvarenja koja zahtijevaju daljnje liječenje.
• Suženje vrata maternice (cervikalna stenoza) koja uzrokuje neplodnost može se dogoditi ali rijetko.
• Može se dogoditi nemogućnost vrata maternice da ostane zatvoren za vrijeme trudnoće (nekompetentan cerviks). Žene koje su imale konizaciju mogu imati povećan rizik za pobačaj ili prerani porođaj.

O čemu razmišljati

Jedan mogući nedostatak ove metode je da abnormalno tkivo na granici s normalnim tkivom može biti promijenjeno zbog velike topline iz žice na petlji kojom se radi postupak. To može otežati točnost laboratorijskog nalaza odstranjenog tkiva. Ako ste imali letz konizaciju, trebate redovito praćenje Papa testovima i kolposkopijom. PAPA test treba ponoviti svakih 4 do 6 mjeseci ili prema preporukama liječnika. Nakon nekoliko normalnih PAPA test rezultata, vi i vaš liječnik možete odlučiti koliko često će biti raspored budućih Papa-testova.
Rane i ožiljci nakon procesa konizacije mogu otežati identifikaciju abnormalnog tkiva u budućnosti.

Video: LETZ KONIZACIJA - na umjetnom modelu (ne preporuča se osjetljivim osobama)Video: KONIZACIJA LASEROM - na umjetnom modelu (ne preporuča se osjetljivim osobama)Zadnja promjena: Admin; 25/01/10, 10:21 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.
Admin
Admin

Broj postova : 1238
Join date : 03.12.2009

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

LETZ KONIZACIJA Empty TRUDNOĆA NAKON KONIZACIJE

Postaj by Admin 11/01/10, 06:10 pm

Konizacija može uzrokovati posebne probleme koji nisu uobičajeni. Prije svega tu je vrlo, vrlo mala šansa da maternica može postati tako čvrsto zatvorena nakon što je rađena konizacija da sperma uopće ne može proći. To se naziva cervikalna stenoza. Ako se to dogodilo, ne bi mogli zatrudnjeti prirodnim putem. Ako imate mentruaciju nakon konizacije, to znači da niste dobili potpunu cervikalnu stenozu. Ako sluz iz maternice može izaći, kad je period menstruacije, onda i sperma može ući.

Istraživači su pogledali sve studije o učincima liječenja CIN-ova i raka vrata maternice, te objavili svoje nalaze kao "sistematični pregled". Oni su otkrili da neki tretmani mogu dovesti do malog rizika od komplikacija u budućim trudnoćama. Žene, koje su imale konizaciju imale su malo veću vjerojatnost da njihova djeca budu rođena prije 37. tjedna. Također i rizik od niske težine (manje od 2500 g) bio je malo veći. Tu je također i veći broj poroda carskim rezom za žene koje su imale konizaciju.

Možete imati povećan rizik od ranog rođenja, jer konizacija je oslabila vaš cerviks. Cerviks je ustvari mišić koji čuva ulaz u maternicu zatvorenim, osim ako porađate. U nekih žena koje su imale konizaciju, postoji rizik da se vrat maternice počne otvarati prerano zbog težine bebe koja raste. Ozbiljni problemi se obično mogu spriječiti. Ako vaš liječnik misli da se vaš vrat maternice može početi otvarati prerano, možete dobiti neku vrstu `trčećeg šava` oko njega da ga drži zatvorenim. Taj postupak se u RH naziva "serklaža". Šav se presjeca prije nego što idete na porod, obično oko 37. tjedna trudnoće. Cerviks se onda može normalno otvoriti za dijete da izađe.

Bilo je izvješća o dužim porodima u žena koje su imale konizaciju cerviksa, jer cerviksu treba duže da se otvori. Ali to nije potvrđeno istraživanjima.

Mogli bi biti zabrinuti zbog tog rizika, ali imajte na umu slijedeće:

* Rizik od razvoja ozbiljnih nuspojava tijekom trudnoće je mali
* Ako imate cervikalne abnormalnosti, potrebno liječenje je vrlo važno
* Vaš liječnik vam treba reći o mogućnostima liječenja, te raspraviti o svim potencijalnim rizicima za buduće trudnoće

Komentar jednog našeg ginekologa:

Nakon učinjene konizacija žene najčešće posve uredno rode vaginalno, dapače često puta i lakše nego prije konizacije. Zbog zahvata konizacije kojim se odstrani dio tkiva vrata maternice, njegova zaporna funkcija može biti donekle oštećena te se dosta često doživi da se maternično ušće počne prerano otvarati. Stoga smo kod žena koje su imale konizaciju (pogotovo izdašnu, opsežnu) često primorani stavljati tzv. šav serklaže kojom cervikalno ušće zatvaramo, odnosno maternicu slikovito -zavezujemo- poput vreće i tako sprečavamo prerano otvaranje i moguće prsnuće plodovih ovoja. Uobičajeno, kada skinemo šav serklaže (u 38.-39. tjednu) žena obično vrlo brzo nakon toga rodi. Ukoliko konizacija nije bila jako opsežna (zahvati konizacije se danas često rade elektičnom, dijatermijskom petljom), količina odstranjenog tkiva koja je puno manja najčešće nema utjecaja na funkciju vrata maternice i ona postoji kao da nije bilo nikakvog zahvata. Tada zahvat nema nikakvog značaja na samo rađanje. Nikako nemojte doživjeti da zbog učinjene konizacije treba roditi carskom rezom. Ona dosta često neće imati nikakvog utjecaja na samo rađanje.
Admin
Admin

Broj postova : 1238
Join date : 03.12.2009

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.