Anila`s Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
AdWords
Gallery


Spolno prenosive bolesti Empty
Podijeli na Fejsu
Podijeli
Keywords


Spolno prenosive bolesti

Go down

Spolno prenosive bolesti Empty Spolno prenosive bolesti

Postaj by Anila 25/01/10, 01:16 am

Spolno prenosive bolesti važan su problem u svijetu i u nas, kako zbog velike učestalosti, tako i zbog mogućih trajnih posljedica po opće i reproduktivno zdravlje. Spolno prenosive bolesti su zarazne bolesti koje se prenose izravnim kontaktom tijekom spolnog odnosa (vaginalnog, oralnog ili analnog) sa inficirane na zdravu osobu.
Uzročnici spolno prenosivih bolesti su virusi, bakterije, gljivice i ostali mikroorganizmi. Neki uzročnici, osim spolnim odnosom, mogu se prenijeti putem krvi, najčešće zajedničkom uporabom igala i šprica kod uzimanja droge ili sa zaražene trudnice na dijete tijekom trudnoće i poroda. Mnogi od zaraženih spolno prenosivim bolestima su adolescenti i mladi ljudi. Spolno prenosive bolesti, ako se ne liječe, mogu dovesti do teških oštećenja zdravlja, a neke, poput AIDS-a, su smrtonosne. Spolno prenosive bolesti su često, osobito u početku infekcije, bez simptoma ili su oni vrlo blagi, a nedostaju i klinički znakovi bolesti, često ostaju neotkrivene i neliječene, uzrokujući trajna oštećenja općeg i reproduktivnog zdravlja, osobito u žena.

Spolno prenosive bolesti pokazuju posljednjih desetljeća velike promjene u uzročnicima, manifestaciji bolesti, posljedicama i prognozi. "Klasične" spolno prenosive bolesti kao sifilis i gonoreja sve su manje zastupljene, iako se u nekim sredinama ponovno javljaju. Najraširenija bakterijska spolno prenosiva infekcija je uzrokovana bakterijom Chlamydia trachomatis.

Veliki problem predstavljaju i virusne spolno prenosive bolesti: HIV/AIDS, humani papilomavirus (HPV), virus herpesa simpleksa (HSV), virus hepatitisa B. Ulazna vrata zarazi ponajprije su spolne sluznice, no to mogu biti i druge tjelesne sluznice s obzirom na način spolnog kontakta (sluznica usta, analnog područja, itd.). Neoštećene i zdrave sluznice čine prirodnu barijeru prodoru mikroorganizama i nastanku bolesti. Sluznice se mogu uspješno i mehanički zaštititi sredstvima zaštite, kao što je prezervativ. Što se tiče mogućnosti zaražavanja, sve su dobi, a i oba spola fiziološki podjednako podložni, no dobna raspodjela je nejednaka jer odražava razdoblje spolne aktivnosti ljudi, koja je najveća u adolescentnoj i mlađoj odrasloj dobi.
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

Spolno prenosive bolesti Empty Re: Spolno prenosive bolesti

Postaj by Anila 25/01/10, 01:16 am

Za razliku od drugih infekcija koje se prenose kontaktom, velik broj oboljelih od spolno prenosivih bolesti nema jasnih simptoma, ili je potpuno bez simptoma infekcije, a infekcije uzrokovane s više patogenih uzročnika istovremeno, su česte. Za točnu etiološku dijagnozu uzročnika i ciljanu antibiotsku terapiju potrebni su specifični dijagnostički testovi jer se uzročnik ne može dijagnosticirati samo na temelju simptoma i kliničke slike.

Često se događa da zaražene osobe, ne znajući da su zaražene i ne tražeći liječničku pomoć, infekciju šire svojim spolnim partnerima. Iako je mijenjanje spolnih partnera jedan od faktora rizika spolno prenosivih infekcija, upravo "nevidljiva" prisutnost mikroorganizama u populaciji mladih ljudi može uzrokovati infekciju i onih osoba koje nisu sklone, niti imaju rizično spolno ponašanje.

Već prvi ili drugi partner može uzrokovati infekciju klamidijom ili humanim papilomavirusom, što može dovesti do dugotrajnih poteškoća, a i do trajnih posljedica. To otežava dijagnostiku i liječenje, a nažalost omogućava širenje zaraze s jedne osobe na drugu. Ako se pravodobno ne prepoznaju i ne liječe, spolno prenosive infekcije mogu uzrokovati komplikacije i trajne posljedice po opće i reproduktivno zdravlje, osobito žena, ali i muškaraca: teške upalne procese reproduktivnih organa, neplodnost i spontane pobačaje, izvanmaterničnu trudnoću, bolesti i teška oštećenja pa i smrt djeteta rođenog od inficirane trudnice, predstadije raka i rak vrata maternice, oštećenja ostalih organa, uključujući srce, jetru, bubrege i mozak, smrt oboljele osobe.

Zato treba potražiti liječničku pomoć i kod najmanjih simptoma, kao što su: pojačani ili promijenjeni iscjedak iz vagine, penisa ili anusa; osjetljivost, pečenje, žarenje, svrbež genitalnog i analnog područja; pojava ranica, mjehurića, bradavica, ili bilo kakvih izraslina i promjena u genitalnom području, spolnim organima ili ustima; bolovi i osjetljivost tijekom spolnog odnosa.

Dok se bakterijske spolno prenosive infekcije uspješno liječe antibioticima, nema djelotvornog lijeka protiv virusnih spolno prenosivih bolesti. HIV/AIDS je i danas smrtonosan. Tim više treba imati na umu prevenciju: koristiti zaštitu pri spolnim odnosima i izbjegavati rizično spolno ponašanje.
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

Spolno prenosive bolesti Empty Re: Spolno prenosive bolesti

Postaj by Anila 17/03/10, 07:25 pm

Spolno prenosive bolesti su infekcije koje se prvenstveno prenose seksualnim putem, ali neke (pogotovo HIV i sifilis) se mogu i prenjeti tijekom trudnoće i porođaja, te preko krvi i transplantacije organa.
Spolno prenosive bolesti su velik problem, jer mogu imati ozbiljne posljedice ukoliko se kasno liječe ili neliječe uopće. Ukoliko se infekcija proširi na jajovode, može dovesti do neplodnosti i ektopične trudnoće. Infekcija HPV-om dovodi do genitalnog raka u određenom postotku žena. U neliječenih trudnica a naravno postoji i realna opasnost za novorođenče - od pobačaja, prijevremenog poroda (i svih opasnosti koje takav porod nosi sa sobom), te do novorođenačkih infekcija.
U žena razlikujemo upale rodnice (vaginitis, colpitis), stidnice (vulvitis), upala vrata maternice (cervicitis), upala sluznice maternice (endometritis), upala jajovoda (salpingitis) i jajnika (oophoritis).
Termin zdjelična upalna bolest (pelvic inflammatory disease - PID) se odnosi na upalu koja obuhvaća maternicu, jajovode i jajnike, ali i adhezije sa susjednim organima i posljedica je neliječene spolno prenosive bolesti.
Neke statističke činjenice:
1. oko 2% spolno aktivnih žena mlađih od 25 godina će oboljeti od zdjelične upalne bolesti,
2. 10-40% žena koje imaju neliječenu klamidijsku infekciju, razviti će simptomatsku zdjeličnu upalnu bolest,
3. žene koje su preboljele zdjeličnu upalnu bolest imaju 6-10 puta veći rizik za razvoj ektopične trudnoće, za razliku od žena koje nisu preboljele zdjeličnu upalnu bolest,
4. 70% žena zaraženih gonokoknom ili klamidijskom infekcijom neće imati nikakvih simptoma
5. u trudnica, neliječene spolno prenosive bolesti mogu imati posljedice za dijete: perinatalne i kongenitalne infekcije,
6. 35% trudnica s neliječenom gonokoknom infekcijom spontano abortira ili rodi prijevremeno, a u 10 % dolazi do perinatalne smrti

Rizik od spolno prenosive bolesti je veći ukoliko Vi ili Vaš sadašnji partner imate veći broj seksualnih partnera, niste dovoljno informirani o spolno prenosivim bolestima, prakticirate nezaštićen spolni odnos, analni seks i loša zdravstvena zaštita. Također, vrlo bitan faktor za oboljenje je i dob. Zbog imunološke i anatomske nezrelosti vrata maternice, mlade djevojke češće oboljevaju i posljedice su teže.
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

Spolno prenosive bolesti Empty Re: Spolno prenosive bolesti

Postaj by Anila 17/03/10, 07:25 pm

Kako prepoznati imam li spolno prenosivu bolest?
Mnoge spolno prenosive bolesti imaju blage ili uopće nemaju simptome. Isto tako, simptomi mogu proći sami od sebe, ali to ne znači da je osoba izliječena. Zato su vrlo važni redoviti posjeti ginekologu ukoliko ste seksualno aktivni, te ukoliko zamjetite neki od ovih simptoma:

1. neugodan mirirs ili iscjedak iz rodnice
2. bol u zdjelici
3. bol ili krvarenje prilikom spolnog odnosa
4. krvarenje izven menstruacije
5. bol prilikom mokrenja
6. mjehurići ili čirevi u genitalnom i analnom području
7. upala ždrijela (oralni seks)
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

Spolno prenosive bolesti Empty Re: Spolno prenosive bolesti

Postaj by Anila 17/03/10, 07:25 pm

* Treba znati da je za prenošenje spolne bolesti dovoljan i samo jedan spolni odnos.
* Pri svakom seksualnom odnosu, uključujući i oralni i analni seks, treba koristiti kondom, ali treba znati da čak ni pravilna uporaba kondoma neće zaštititi od nekih bolesti (HPV npr.), zato prije seksa treba razgovarati o seksualnoj povijesti partnera.
* Kontracepcijske pilule ne štite od spolno prenosivih bolesti.
* Seksualno aktivne žene bi barem jednom godišnje trebale napraviti ginekološki pregled i PAPA test, a po potrebi i češće.
* Ukoliko Vi ili Vaš partner bolujete od spolne bolesti, trebate se odmah javiti liječniku te suzdržavati od seksa do izlječenja.
* Liječe se oba partnera!
* Spolna bolest neće otići sama od sebe, a kako je već rečeno, ukoliko simptomi i nestanu, to ne znači da je i sam uzročnik bolesti nestao.
* Izbjegavajte seks tijekom menstruacije, jer je tada žena osjetljivija na infekcije.
* Razgovarajte o seksu s partnerom, seksualnoj prošlosti, kontracepciji i informirajte se o spolnim bolestima.
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

Spolno prenosive bolesti Empty Re: Spolno prenosive bolesti

Postaj by Anila 17/03/10, 07:46 pm

GONOREJA
U današnje vrijeme je gonoreja sve rjeđa spolna bolest, te je u Hrvatskoj uzrokom 5-10% slučajeva upala. Sinonimi za gonoreju su kapavac ili triper, a uzročnik je Neisseria Gonorrhoeae. Izaziva mukopurulentni cervicitis, uretritis i akutni salpingitis, a problem je što je uglavnom asimptomatska, može uzrokovati neplodnost. Ukoliko se radi o trudnici, može doći do infekcije novorođenčeta i često uz gonokoknu upalu ide i klamidijska infekcija.

Simptomi
Ukoliko simptomi postoje, uglavnom se radi o gustom, žućkasto-zelenkastom gnojnom iscjetku, krvarenju i boli pri mokrenju.
Kod muškaraca se simptomi češće javljaju, te se uglavnom očituju pečenjem pri mokrenju, jakim bolovima, gnojnim iscjetkom i zamućenom mokraćom.

Komplikacije
Još jednom treba napomenuti da može uzrokovati neplodnost, komplicirati trudnoću te inficirati novorođenče.

Dijagnoza
Uglavnom se uzimaju brisevi i kultivacija uzročnika.

Liječenje
Liječi se antibioticima, ali treba reći da se javlja sve veća otpornost na antibiotike. Uvijek se liječi sustavnom prijmjenom antibiotika. Lijekovi izbora su penicilin i ceftriakson. Treba liječiti oba partnera, a ukoliko postoje prateće infekcije (klamidija, trihomonas) i njih treba liječiti.
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

Spolno prenosive bolesti Empty Re: Spolno prenosive bolesti

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.