Anila`s Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
AdWords
Gallery


Anestezija / Anesteziolog Empty
Podijeli na Fejsu
Podijeli
Keywords


Anestezija / Anesteziolog

Go down

Anestezija / Anesteziolog Empty Anestezija / Anesteziolog

Postaj by Anila 19/01/10, 10:07 pm

Anesteziologija je grana medicine koja se bavi anestezijom bolesnika tijekom operacije i perioperativnom njegom i liječenjem bolesnika. Anestezija je umjetno izazvana neosjetljivost bolesnika na kirurške podražaje, kako bi sama operacija za pacijenta prošla na najsigurniji i najugodniji mogući način. Perioperativna njega uključuje procjenu i pripremu bolesnika prije operacije, anesteziju i praćenje bolesnika tijekom operacije te praćenje bolesnika nakon operacije (u sobama za buđenje ili jedinicama intenzivnog liječenja, ovisno o vrsti operacije i općem stanju bolesnika). Anesteziolog je liječnik specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja. Osim za pružanje anestezije tijekom operacije, školovan je i za hitno zbrinjavanje i liječenje najtežih bolesnika u jedinicama intenzivnog liječenja. Anesteziolozi današnjice detaljno su upoznati s fiziologijom i patofiziologijom ljudskog organizma, a anesteziološki aparati sposobni su točno pratiti i podešavati obujam i koncentraciju plinova koju pacijent udiše i izdiše, pratiti elektrokardiogram (električnu aktivnost srca), pulsnu oksimetriju (zasićenost periferne krvi kisikom), krvne tlakove (izmjerene manšetom tlakomjera ili invazivno kaniliranjem krvnih žila - tako se mogu vidjeti promjene tlaka svake sekunde) i ostale parametre funkcioniranja organizma. Sukladno tome, anesteziolog osim znanja i vještina koje je stekao medicinskom izobrazbom, mora savršeno baratati i najmodernijom tehnologijom. Zbog svega navedenog, anesteziolozi su danas kao „high-tech" medicinski stručnjaci deficitarni i vrlo traženi u svim zemljama svijeta.
Danas su u primjeni dvije vrste anestezije - opća (kod koje bolesnik prespava cijelu operaciju) te regionalna (kod koje je očuvana svijest, a bolesnik ne osjeća kirurški podražaj operirane regije). Mnogo laika još uvijek ima percepciju anesteziologa kao zamaskiranog čovjeka koji im stavlja masku na lice, te oni obasuti užasom i osjećajem gušenja tonu u san.
Prava istina je da je danas opća anestezija za pacijenta vrlo sigurna i u većini slučajeva ugodna. Korištenjem modernih intravenskih anestetika sama indukcija (uspavljivanje) vrlo je brza, a balansiranim korištenjem više vrsta anestetika potenciraju se dobre strane, a maksimalno smanjuju nuspojave što omogućuje brzo buđenje pacijenta iz anestezije čak i nakon dugotrajnih operacija.
Regionalna anestezija danas je sve zastupljenija, a korištenjem tehnologija poput ultrazvukom vođene regionalne anestezije, moguće je aplicirati anestetik i na teško dostupna mjesta. Na taj način, velik broj operacija koje bi nekad zahtijevale opću anesteziju moguće je izvesti bez uspavljivanja bolesnika - time se značajno smanjuje rizik od anestezije, pogotovo kod starijih bolesnika.
Budući da je anesteziologija jedna od najdinamičnijih i zahvaljujući napretku tehnologije najbrže rastućih grana medicine, budućnost je vrlo svijetla. Postoji tendencija sve češćeg korištenja regionalne anestezije, koja je u nekim europskim državama (Švedska, Švicarska) već učestalija nego opća. Konstantni razvoj novih anestetika i relaksansa omogućit će još sigurniju anesteziju u budućnosti, a neki stariji anestetici polako će otići u zaborav.

"Anesteziolog sigurno i bezbolno provodi bolesnika kroz operaciju koja bi ga inače ubila." - Roger Moore, predsjednik Američke udruge anesteziologa
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.