Anila`s Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
AdWords
Gallery


FIMOZA / Prepucij Empty
Podijeli na Fejsu
Podijeli
Keywords


FIMOZA / Prepucij

2 posters

Go down

FIMOZA / Prepucij Empty FIMOZA / Prepucij

Postaj by Anila 27/02/10, 11:04 am

Fimoza je suženje kožice penisa (prepucija), zbog čega se kožica ne može prevući preko glavića penisa (glansa). Naziv dolazi od grčke riječi phimos (φῑμός) - a označava stanje koje može biti urođeno ili stečeno.
Fimoza može biti bolest kod odraslih muškaraca, ili normalni stadij u razvoju, tzv. fiziološka fimoza.
Većina dječaka se rađa s fiziološkom fimozom - kožica im se ne može prevući preko glavića penisa. To je normalno. U prvim godinama života, fiziološko sljepljenje prepucija s glavićem penisa prirodna je zaštita glavića od utjecaja amonijaka iz mokraće.

Kod većine djece prepucij se potpuno odvoji od glavića penisa tijekom prve tri godine života. Tom prirodnom procesu rastezanja kožice i odljepljivanja od tkiva glavića možemo pomoći na način da dječaku povremeno potegnemo kožicu – posebno nakon kupanja, s obzirom da topla voda povoljno utječe na rastezanje kože.

Ukoliko se kožica teško prevlači preko glavića, ili je uopće nije moguće prevući, do treće godine života ne morate dizati paniku. Još u trećoj godini života gotovo 50% dječaka ima fiziološku fimozu, odn. unutrašnja strana prepucija im je sljepljena za glavić. Stoga se ne morate pretjerano zabrinjavati - osim ako otvor prepucija nije toliko uzak da izaziva smetnje otjecanju mokraće.

Ukoliko primjetite da dijete otežano mokri, te da mu se na vrhu penisa stvara balončić (ispod kože) ili mokraća teško prolazi u tankom mlazu – posavjetujte se s urologom!

Dakle, ukoliko u trećoj godini fimoza ne nestane, posavjetujte se s urologom – koji će procjeniti u kojem stupnju je fimoza prisutna, te da li je potrebno odstraniti veze prepucija i glansa, a u nekim slučajevima možda i izvršiti operativni zahvat - djelomično ili potpuno obrezivanje.

Svega oko 2 % odraslih muškaraca ima pravu prirođenu fimozu – kad im je otvor na kožici penisa toliko uzak da ometa normalno prevlačenje preko glavića, a time i normalne funkcije.

Kako se starenjem prepucij olabavljuje, kod većine (98-99%) dječaka u 18. godini života kožica se može normalno prevući preko glansa – odn. većina slučajeva prirođene fimoze se spontano riješi. Tome sigurno pomažu i jednostavni mehanički uzroci – npr. rastezanje kožice prilikom masturbacije i sl. Stoga se liječenje blažih oblika fimoze može odgoditi do iza puberteta.

Kod težih oblika fimoze u novije vrijeme se preporuča nekoliko metoda liječenja:

* Cirkumizacija, odn. obrezivanje je tradicionalna metoda rješavanja problema fimoze. U ovom slučaju kožica se u jednostavnom ambulantnom zahvatu, dijelom ili u cijelosti, kirurški odstrani. Koliko je ovaj pristup najjednostavniji – toliko i nosi određene rizike zbog mogućnosti oštećenja mokraćovoda, pucanja šavova, krvarenja, infekcije i sl.
* Prepucioplastika je u odnosu na obrezivaje poštedna kirurška metoda za rješavanje problema fimoze, gdje se kroz plastičnu operaciju kožica i prepucijski otvor rašire do potrebne veličine. Prednosti prepucioplastike su brži i bezbolniji oporavak, manje komplikacija, te očuvanje prepucija.
* Liječenje steroidnim mastima je metoda koja se pojavila u 90-im godinama. Steroidne masti potiču rast i širenje prepucija, pa iz niza zemalja dolaze zadovoljavajući rezultati u lječenju fimoze – oko 90% slučajeva se može izliječiti ovom metodom. Prednost liječenja lokalnim steroidima je očigledna: nema kirurškog rizika, traume a cijena je daleko niža od plastične operacije.
* Beaugé tehnika, nazvana prema autoru, je u stvari prirodna i postupna tehnika rastezanja prepucija. Koža koja se redovito i dulje vremena rasteže odgovara na podražaj umnožavanjem stanica odn. širenjem. Posebnost ove tehnike je i u preporuci muškarcima koji pate od fimoze da ustraju u masturbiranju normalnim metodama – prevlačenjem kožice unazad, uz mazanje kože kremom koja pomaže u rastezanju. Prema tvrdnjama autora, nakon nekoliko tjedana, većina muškaraca je prijavila da im se prepucij značajno olabavio i proširio.

Osim urođene fimoze, suženje kožice penisa može biti i stečeno. Zbog loše higijene, kronične upale glansa ili prepucija, infekcije ili pretjeranog nadraživanja - otvor prepucija može postati slabo rastezljiv i teško ga je (bez bolova ili pucanja kože) prevući preko glavića penisa.

'Nasilno' prevlačenje kožice preko glavića penisa u bilo kojem slučaju treba izbjegavati, zbog mogućih oštećenja kože - i moguće pojave stanja koje se naziva parafimoza.
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

FIMOZA / Prepucij Empty Re: FIMOZA / Prepucij

Postaj by Anila 27/02/10, 11:05 am

Fimoza je suženje ušća prepucija zbog čega se prepucij ne može prevući preko glavića penisa.

Što je prepucij?
Koža na glaviću penisa je obilata i kod penisa koji nije u erekciji većim dijelom pokriva glavić (glans) penisa i naziva se prepucij (preputium).

Nazivlje
Latinski naziv: Phimosis
Engleski naziv: Phimosis
Ostali nazivi: stenoza prepucija (Stenosis preputii)

Normalno suženje prepucija nakon rođenja
Većina dječaka rađa se s tzv. fiziološkom fimozom, tj. ne može im se prevući prepucij preko glavića penisa, ali to je normalno. U dojenačkoj dobi i u tijeku prve dvije godine fiziološko slijepljenje prepucija s glavićem je zaštita od oštećenja glavića amonijakom iz mokraće. Zbog toga se ne smije raditi namjerno prevlačenje prepucija preko glavića zbog mogućnosti oštećenja tkiva i daljnjih oštećenja zbog djelovanja mokraće.
Prepucij može biti uzak sve do puberteta i to se često ne smatra fimozom. Starenjem se prepucij olabavljuje te se kod 98-99% osamnaestogodišnjaka nađe normalno prevlačenje prepucija preko glavića. Liječenje se stoga može odgoditi do iza puberteta.

Učestalost fimoze
Prava fimoza javlja se kod 2% muškaraca.

Vrste fimoze
Fimoza može biti prirođena ili stečena. Prirođena se većinom spontano riješi.
Stečena fimoza je suženje prepucija koje je posljedica kronične upale. Upala koja se naziva Balanitis xerotica obliterans dovodi do suženja prepucija koje se prepoznaje kao bijeli prsten suženog tvrdog tkiva na vrhu prepucija.
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

FIMOZA / Prepucij Empty Re: FIMOZA / Prepucij

Postaj by Anila 27/02/10, 11:05 am

Simptomi
- otežano mokrenje u tankom mlazu
- opasnost od zastoja mokraće u mjehuru jer se mokraćni mjehur ne uspije potpuno isprazniti
- česta infekcija prepucija i glavića
- ponekad bolan spolni odnos

Liječenje
Postoje tri oblika liječenja: primjena masti, postupno širenje prepucija i kirurški zahvat.

Lokalni lijekovi
90-ih godina počela je uporaba steroidnih i nesteroidnih lokalnih lijekova (masti) za liječenje fimoze. Izvješća iz niza zemalja pokazuju uspješnost lokalnih steroida u popuštanju fimoze. Steroidne masti potiču normalan rast i širenje prepucija. Prednost je ovog načina liječenja izostanak kirurškog zahvata, traume, kirurškog rizika i niska cijena. Sačuvan je prepucij i njegova zaštitna, erogena, osjetna i seksualna funkcija. Uspjeh ovog oblika liječenja je 85-95%.

Širenje i rastezanje
Koža koja se rasteže odgovara na podražaj umnožavanjem stanica. Kad se pritisak obavlja tijekom dužeg vremena koža prepucija olabavi i proširi se. Tretman nije traumatski i ne uništava tkivo. Može se obavljati i rastezanje rukom bez sudjelovanja liječnika. Prednost ovakvog liječenja je pošteda tkiva prepucija i nepromijenjeno seksualno zadovoljstvo.
Muškarci s fimozom često primjenjuju neuobičajene metode masturbacije, kao npr. povlačenje prepucija prema vrhu penisa umjesto prema dnu, rolanje penisa između dlanova ili između dlana i stomaka, bedra, ruba stola ili zahodnog namještaja, stimulacija bez uporabe ruku, npr. trljanjem o krevet, ili stimulacija među nogama. U takvim je slučajevima potrebno promijeniti naviku masturbacije i uporno insistirati na običnoj tehnici. Nakon tri tjedna se kod mnogih primjećuje poboljšanje. Ovaj se postupak naziva Beaugé tehnika, prema autoru.
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

FIMOZA / Prepucij Empty Re: FIMOZA / Prepucij

Postaj by Anila 27/02/10, 11:05 am

Poštedna plastična operacija naziva se prepucioplastika. Poštedna je u odnosu na obrezivanje, odnosno cirkumciziju koja je bila tradicionalan oblik liječenja fimoze. Prednosti prepucioplastike su brži i bezbolniji oporavak, manje komplikacija, očuvanje prepucija i njegovih funkcija. Postoje različite tehnike kojima se izvodi prepucioplastika.
Tradicionalni tretman fimoze bio je radikalno obrezivanje, cirkumcizija. Obrezivanje uzrokuje najveće uništavanje funkcionalnog tkiva, najveću traumu, najsporiji oporavak, najveće oštećenje normalne funkcije i najveću promjenu u doživljaju osjeta. To je i najskuplja metoda. Ipak je mnogi liječnici još uvijek promoviraju kao metodu izbora.
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

FIMOZA / Prepucij Empty Re: FIMOZA / Prepucij

Postaj by Anila 27/02/10, 11:08 am

by Tashana Yesterday at 23:10
Curke, kod mene definitivno vrijedi ona: Kad te krene - onda te krene... Bila sam sa svojim Juniorom u Klaićevoj jer mu kožica nejde prek glavića. Mora na operativi zahvat....
Luda sam!!!!!!!!!!! jako jako tužan


Zadnja promjena: Anila; 27/02/10, 11:11 am; ukupno mijenjano 1 put.
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

FIMOZA / Prepucij Empty Re: FIMOZA / Prepucij

Postaj by Anila 27/02/10, 11:08 am

by Tashana Yesterday at 23:23
Em kaj me frka kaj će ostati u bolnici, em zbog svih pizdarija koje je imao kao novorođenče. Strah me anestezije. Morat ću dobro porazgovarati sa anesteziologom


Zadnja promjena: Anila; 27/02/10, 11:11 am; ukupno mijenjano 1 put.
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

FIMOZA / Prepucij Empty Re: FIMOZA / Prepucij

Postaj by Anila 27/02/10, 11:09 am

by Admin Yesterday at 23:36
Šta je bilo kad je bio novorođenče??? Zašto anestezije...


Zadnja promjena: Anila; 27/02/10, 11:11 am; ukupno mijenjano 1 put.
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

FIMOZA / Prepucij Empty Re: FIMOZA / Prepucij

Postaj by Anila 27/02/10, 11:09 am

by Tashana Yesterday at 23:40
Ma uspavat će ga. A novorođenče....pizdarije. Kako sam imala visoki tlak u trudnoći, hitno sam rodila na carski jer je njegov CT bio loš. Sve je bilo OK prva 2 tj, i onda je počelo... Prvo je imao zastoje u disanju. Na kontrole i saznanja: krv u glavi radi popucale žilice, šum i rupica na srcu i usporena motorika. Tek je s 5 mj sam počeo držati glavicu. Nakon vježbi na koje smo morali ići u Klaićevu 2x tjedno, uspio je sve. Prohodao je sa 16 mj i sada je super. Ali me zbog svega toga strah anestezije...
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

FIMOZA / Prepucij Empty Re: FIMOZA / Prepucij

Postaj by Anila 27/02/10, 11:29 am

Tash.....

Ja sam sa malim bila na Rebru spuštat jajčeko i sredit kožicu s kojom smo isto imali problema.....
Operirao ga je Prof. Batinica koji tamo slovi kao naj bolji, a i bogami smo bili zadovoljni s njime, jako.....

Operacija ko operacija, meni je bila pštrašna jer kad se sjetim njegovog povratka s nje i kako je jadan izgledao, srce mi puca....

Njega je nakon toga boljelo, ali naj veći problem je piškanje kad se razbudi ......
Meni mali nije uopče htjeo, jer jbg, peće ih to jako..... tako da je onda dobio čepiče za opuštanje mišića i onda se tek u snu popiškio...
Već drugi dan je bilo lakše, ozbiljno, bio je skroz priseban pa je nešto i shvačao, ali nama je bio problem pelena, jer onda ju je još nosio, tako da mislim da tebi bude lakše, ak ih ne nosi.....

E sad mi smo taj prvi put SJEBALI sve jer je u isto vrijeme bio operiran i dolje na jajčeku tako da nismo nikako mogli kožicu povući do dolje jer smo automatski stiskali ranu tako da se nama to ponovno zalijepilo....
Nakon 6 mj opet smo otišli kod Batinice i onda mu je prevukao na živo onako, tren, ali užasno.....
Niti tad to nije bilo to.....
Trudili smo se, jesmo, ali jednostavno, nismo imali rezultat koji smo trebali, glavič je bio do pola vani ali nikako do kraja.....
Sad prije par mjeseci, godinu dana, ne znam toćno..... počelo mi se skupljat ono bijelo ispod kožice, što je značilo, da moramo opet nešto poduzet....
Ovog puta nismo otišli u Zg nego tu kad nas kod mladog urologa koju je bio toliko odličan da ti ne mogu to opisat..
Nije mu na silo prevlačio kožicu, več je sa nekim instrumentom kao slamćica ju onako ggulio, tj odvojio......... uvukao mu ju je u jedno mjesti i samo zaokrenio.....
Isto na živo, ali stvarno na brzinu....
Nakon toga niti krvi niti ićega, malo ga je peckalo prvi put dok je piškio, ali već je bio veći pa je znao da ju mora malo pomaknut i da bude dobro......
Svaku večer smo ju prevlačili i čistili sa kamilicom i sad je stvarno u redu.....
Još je onako malo slijepljeno, ali nikakvih problema nema.....
Sve če se to samo od sebe riješit i povući do kraja.....

Ne znam jesam li ti kako sad pomogla, ali pitaj slobodno ako te nešto zanima, ja koliko sam shvatila..... bolje ju je odlijepit nego povući jer na kraju to ima efekt......
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

FIMOZA / Prepucij Empty Re: FIMOZA / Prepucij

Postaj by Tashana 04/03/10, 10:15 pm

thank you
Tak je i nama u Klaićevoj zadnji put radio sa nekom slamčicom. Kada smo došli s nečim ga je namazao i trebali smo pričekati pola sata. Nakon toga je kožicu spistio skroz do dole i očisstio mu sve. Kako kasnije nije dao da ga diramo spuštali smo kožicu kolko je išlo, ali očito nedovoljno.... zaboravni
Tashana
Tashana
.
.

Broj postova : 1615
Join date : 02.01.2010
Age : 41

[Vrh] Go down

FIMOZA / Prepucij Empty Re: FIMOZA / Prepucij

Postaj by Anila 04/03/10, 10:18 pm

A eto nama je sad ok......
Hvala Bogu.....
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

FIMOZA / Prepucij Empty Re: FIMOZA / Prepucij

Postaj by Tashana 04/03/10, 10:20 pm

Najrađe bi došla do tvog urologa onda da ga pregleda....ili do onog na Rebru... Vidjet ću .....moram si složitit i ovo malo kockica kaj mi je ostalo u glavi...
Tashana
Tashana
.
.

Broj postova : 1615
Join date : 02.01.2010
Age : 41

[Vrh] Go down

FIMOZA / Prepucij Empty Re: FIMOZA / Prepucij

Postaj by Anila 04/03/10, 10:21 pm

Ovaj moj je super...... znaš da nebi rekla da nije....
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

FIMOZA / Prepucij Empty Re: FIMOZA / Prepucij

Postaj by Tashana 04/03/10, 10:22 pm

Bumo se onda čule vezi toga....
Tashana
Tashana
.
.

Broj postova : 1615
Join date : 02.01.2010
Age : 41

[Vrh] Go down

FIMOZA / Prepucij Empty Re: FIMOZA / Prepucij

Postaj by Anila 04/03/10, 10:23 pm

DA !
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

FIMOZA / Prepucij Empty Re: FIMOZA / Prepucij

Postaj by Tashana 04/03/10, 10:25 pm

Ajd da spojimo ugodno s korisnim....dođem kod urologa i klinci nam se upoznaju i naprave dar-mar kod tebe doma Smile
Tashana
Tashana
.
.

Broj postova : 1615
Join date : 02.01.2010
Age : 41

[Vrh] Go down

FIMOZA / Prepucij Empty Re: FIMOZA / Prepucij

Postaj by Anila 04/03/10, 10:28 pm

ok, more....
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

FIMOZA / Prepucij Empty Re: FIMOZA / Prepucij

Postaj by Tashana 28/04/10, 10:27 pm

Anila, klanjam se klanjam se klanjam se klanjam se klanjam se klanjam se klanjam se
hvala ti za preporuku ovog doktora na Rebru. Bili smo u ponedjeljak kod njega i provukao mu je kožicu bez problema. Mali je plakao jer ga je boljelo, ali smo izbjegli operaciju u Klaićevoj laknulo mi je
Tamo nas je pogledao ko zadnje idiote zbog čega smo došli kod njega i čekali 3 sata red, ali nam je stvarno laknulo što ne treba ići na operaciju!!!! Evo primjera da UVIJEK treba i drugo mišljenje čuti, jer mislim da se onaj mladi doktor u Klaićevoj nije usudio povlačiti da ga ne ozlijedi, ali ovaj je stvarno iskusan i star, al stvarno star...
Hvala, hvala, hvala ti!!!! šaljem ti srce
Tashana
Tashana
.
.

Broj postova : 1615
Join date : 02.01.2010
Age : 41

[Vrh] Go down

FIMOZA / Prepucij Empty Re: FIMOZA / Prepucij

Postaj by Anila 28/04/10, 11:17 pm

Hi hi hi hi hiiiiiiiiiiiiiiiiii......... volim kad mi se hvali.... pucam od smijeha

Bitno d je gotovo, sad mu samo prevlačite svaku većer i peri ga sa kamilicom, ne sa šamponićem il kupkom..
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

FIMOZA / Prepucij Empty Re: FIMOZA / Prepucij

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.