Anila`s Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
AdWords
Gallery


CERVIKALNA  DISPLAZIJA ( CIN 1, 2, 3 / CIS / SIL / HGSIL / LGSIL / ASCUS ) Empty
Podijeli na Fejsu
Podijeli
Keywords


CERVIKALNA DISPLAZIJA ( CIN 1, 2, 3 / CIS / SIL / HGSIL / LGSIL / ASCUS )

Go down

CERVIKALNA  DISPLAZIJA ( CIN 1, 2, 3 / CIS / SIL / HGSIL / LGSIL / ASCUS ) Empty CERVIKALNA DISPLAZIJA ( CIN 1, 2, 3 / CIS / SIL / HGSIL / LGSIL / ASCUS )

Postaj by Admin 19/01/10, 03:57 pm

Kad žena odlazi u bolnicu ili kod svog ginekologa napraviti Papa test, oni joj pregledavaju stanice vrata maternice kako bi bili sigurni da nema abnormalnih ili prekanceroznih promjena. Ako Papa test rezultati pokazuju promjene stanica, ovo se obično naziva displazija cerviksa.

Drugi uobičajeni nazivi koje zdravstveni djelatnici koriste su:
• Abnormalne promjene stanica
• Prekancerozne promjene stanica
• CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija)
• SIL (skvamozne intraepitelne lezije)
• Bradavice ili kondilomi na vratu maternice

Svi ovi nazivi znače slične stvari - to jednostavno znači da su pronađene abnormalnosti stanica na grliću maternice. U većini slučajeva, ove stanice su promijenjene zbog HPV-a. Postoje mnogi tipovi HPV virusa koji mogu uzrokovati cervikalne displazije. Većina tih tipova smatraju se "visoko-rizični tipovi, što znači da su povezani s rakom grlića maternice.
• Samo zato što žena ima displazije vrata maternice, to ne znači da će dobiti rak vrata maternice. To znači da će joj njen ginekolog htjeti pažljivije pratiti njezin vrat maternice , u češćim intervalima- i eventualno obaviti tretman - kako bi se spriječile daljnje stanične promjene koje bi s vremenom mogle postati kancerozne ako se ostave i ne provjeravaju.
• HPV je vrlo čest virus, a većina žena s HPV-om ne razvije rak vrata maternice.
• Rak vrata maternice je sporo rastuće stanje za koje obično trebaju godine da napreduje. To je razlog zašto su redoviti probirni pregledi važni; probir može uhvatiti bilo koji potencijalni problem prije nego napreduje.

Abnormalnosti u PAPA testu obuhvaćaju različite stupnjeve cervikalne displazije - promjene stanica vrata maternice. Osobito promjene jezgara (diskarioza) stanica u izgledu, obliku, veličini i intenzitetu obojenosti, kao i smetnje u sazrijevanju epitela. Promjene stanica vrata maternice su prisutne u oko 2 - 5% žena. Njihov maligni potencijal (rizik prijelaza u karcinom) iznosi 10 - 15%, a ako se radi o najtežem stupnju CIN III tj. CIS ( carcinoma in situ) 30 - 50%.

→ Displazija blagog stupnja - CIN I

Radi se o najblažem vidu displazije, a promjene koje se vide u PAPA testu obuhvaćaju nalaz diskarioze na površinskim stanicama: citoplazma je intaktna i izdiferencirana, a jezgre blago povećane, nepravilnog oblika s hiperkromazijom ili zgrudvanim kromatinom. Promjene zahvaćaju 1/3 debljine epitela. Kod lake displazije je za očekivati spontanu regresiju u oko 70% slučajeva unutar 1 godine.

→ Displazija srednje teškog stupnja - CIN II

Srednje teška displazija obuhvaća nalaz diskarioze na površinskim i srednjim slojevima stanica. Promjene inače histološki zahvaćaju do 2/3 debljine epitela, pri čemu je sloj bazalnih stanica jasno proširen s većim brojem mitoza, kao i većim brojem stanica s atipičnim jezgrama, odnosno atipičnog izgleda

→ Displazija teškog stupnja - CIN III

Teška displazija ili CIN III zahvaća više od 2/3 debljine epitela. U PAPA testu se diskariotične stanice nalaze u stanicama površinskih , središnjih i dubinskih slojeva pokrova vrata maternice. U histološkom stupnjevanju displazija CIN III se poistovjećuje sa CIS-om. Carcinoma in situ - CIS diskariotične promjene se nalaze na svim slojevima stanica, a znaci regularne građe epitela kao i sazrijevanje stanica u potpunosti nedostaju. Vrlo često razlika prema invazivnom karcinomu je histološke naravi - očuvana je naime bazalna membrana, membrana koja razdvaja epitel i vezivno tkivo s krvnim i limfnim žilama koje se nalazi ispod epitela.

U nalazu PAPA testa moguće je naići i na termin SIL (skvamozna intraepitelna lezija), koji se također odnosi na displastične stanice vrata maternice, pri čemu SIL niskog stupnja (LGSIL od eng. low grade) odgovara CIN-u 1, a SIL visokog stupnja(HGSIL od eng. high grade) uključuje CIN II i CIN III.

Postoji i nalaz atipičnih skvamoznih, odnosno glandularnih (žljezdanih) stanica neodređenoga značenja (ASCUS odnosno AGCUS) u stanjima kada abnormalnosti ne ispunjavaju kriterije za CIN, SIL ili displaziju. Kod prosječno 5-10% pacijentica s ovakvim nalazom se nakon daljnjih pretraga otkriva SIL visokog stupnja ili, rijetko, invazivni karcinom.

Više o nalazima PAPA TESTA

Slike i kolposkopski video zapisi promjena na cerviksu u KOLPOSKOPIJA i cervikalna biopsija
Admin
Admin

Broj postova : 1238
Join date : 03.12.2009

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

CERVIKALNA  DISPLAZIJA ( CIN 1, 2, 3 / CIS / SIL / HGSIL / LGSIL / ASCUS ) Empty Cervikalna intraepitelna neoplazija - CIN

Postaj by Admin 10/02/10, 01:50 am

Cervikalna intraepitelna neoplazija - CIN predstavlja intraepitelni stadij raka vrata maternice. Intraepitelni stadij označava pojavu diskariotičnih i atipičnih stanicaNajmanja strukturna i funkcionalna jedinica živih organizama sposobna za samostalan život i reprodukciju. unutar epitela vrata maternice. Diskariotične i atipične stanice označavaju stanice čiji izgled manje ili više odstupa od normalnog izgleda, a ova odstupanja se obuhvaćaju nejednakosti u obliku i veličini ne samo stanicaNajmanja strukturna i funkcionalna jedinica živih organizama sposobna za samostalan život i reprodukciju. već i njihovih jezgara, poremećaju sazrijevanja i odnosa citoplazma/jezgra, različitoj količini i kvaliteti kromatina, izgledu i broju nukleolusa, prisustvu mitoza, kao i načinu orijentacije jezgara. Nisu svi stupnjevi CIN obavezno i prekanceroze: u prekanceroze ubrajamo samo tešku displaziju i CIS (promjene označene s CIN3). Učestalost cervikalne intraepitelne neoplazije se procjenjuje na 2 - 5% svih žena, a maligni potencijal na 10 - 15%. Vrlo rijetko intraepitelna neoplazija potječe od žljezdanog epitela (Adenocarcinoma in situ), što se označava kao cervikalna intraglandularna neoplazija - CIGN.

Razlikuju se 3 stupnja cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN).
CIN 1 - Blaga displazija

Predstavlja najblaži oblik cervikalne intraepitelne neoplazije. Promjene na stanicama ne zahvaćaju više od 1/3 debljine epitela, mjereno od bazalne membrane. U bazalnom sloju se nalaze mitoze, a broj mitoza je malen. Atipične stanice s atipičnim jezgrama su rijetke. Gornje 2/3 epitela su izdiferencirane, a tek po koja atipična stanicaNajmanja strukturna i funkcionalna jedinica živih organizama sposobna za samostalan život i reprodukciju. dospijeva na površinu epitela. U PAPA testu se nalazi diskarioza na superficijalnim stanicama: citoplazma je intaktna i izdiferencirana, a jezgra je blago povećana, nepravilnog oblika s hiperkromazijom ili zgrudvanim kromatinom.
CIN 2 - Umjerena displazija

Označava srednji teški poremećaj kod kojega su opisane promjene na stanicama nešto izraženije i prisutne u donje 2/3 epitela. Prije svega se radi o poremećaju rasporeda i sazrijevanja stanicaNajmanja strukturna i funkcionalna jedinica živih organizama sposobna za samostalan život i reprodukciju., uz vidljivo prisustvo nezrelih stanicaNajmanja strukturna i funkcionalna jedinica živih organizama sposobna za samostalan život i reprodukciju., s povećanim sadržajem kromatina. Sazrijevanje epitela je izraženo najviše u gornjoj 1/3 epitela. Sloj bazalnih stanicaNajmanja strukturna i funkcionalna jedinica živih organizama sposobna za samostalan život i reprodukciju. je jasno proširen i sadrži veći broj mitoza, kao i veći broj stanicaNajmanja strukturna i funkcionalna jedinica živih organizama sposobna za samostalan život i reprodukciju. s atipičnim jezgrama, odnosno atipičnog izgleda. U PAPA testu se nalazi diskarioza na superficijalnim i intermedijarnim stanicama.
CIN 3 - Teška displazija

Ova grupa promjena obuhvaća tešku displaziju, Ca in situNa izvornom mjestu. KarcinomZloćudni tumorPrekomjeran rast tkiva. nastao bujanjem epitelnih stanicaNajmanja strukturna i funkcionalna jedinica živih organizama sposobna za samostalan život i reprodukciju.. in situ znači rak koji se nije proširio na druga mjesta., kao i atipične kondilomatozne promjene. Kod ovog tipa CIN nezrele displastične stanice se nalaze u više od 2/3 debljine epitela. Mnogobrojne su mitoze, kao i stanice s izrazitim promjenama na jezgrama. Znaci sazrijevanja i diferencijacije epitela nalaze se tek u gornjoj trećini epitela. U PAPA testu diskariotične stanice se nalaze u slojevima superficijalnih, intermedijarnih i parabazalnih stanicaNajmanja strukturna i funkcionalna jedinica živih organizama sposobna za samostalan život i reprodukciju..

U kategoriju CIN 3 spada i Carcinoma in situNa izvornom mjestu. KarcinomZloćudni tumorPrekomjeran rast tkiva. nastao bujanjem epitelnih stanicaNajmanja strukturna i funkcionalna jedinica živih organizama sposobna za samostalan život i reprodukciju.. in situ znači rak koji se nije proširio na druga mjesta. - CIS. CIS je prekancerozaPatološko stanje koje može dati podlogu za razvoj malignih tumora. s maksimalno izraženim citomorfološkim i histološkim znacima atipije. U potpunosti nedostaju znaci regularne građe epitela kao i sazrijevanje stanicaNajmanja strukturna i funkcionalna jedinica živih organizama sposobna za samostalan život i reprodukciju.. Diskariotične stanice, kao i mitoze prisutni su cijelom debljinom epitela. CIN 3 je predstadij raka vrata maternice (obligatna prekanceroza), a maligni potencijal CIN 3 iznosi 30 - 45%. Latentni period: period između nastanka CIN 3 i nastanka raka vrata maternice najčešće iznosi oko 10 godina, ali su opisani i kraći vremenski intervali (1 - 3 godine).

Intraepitelni predstadiji (CIN 3) i rani stadiji raka vrata maternice obično ne pokazuju nikakovih simptoma. Dijagnoza CIN se postavlja u okviru redovitih ginekoloških pregleda. Veoma rijetko su suspektne promjene vidljive makroskopski. Osnovu dijagnostike intraepitelnih promjena sačinjavaju citološka dijagnostika (PAPA test), HPV tipizacija i kolposkopijaPostupak pri kojem se optičkim instrumentom promatra vanjska površina grla maternice, rodnica i stidnica.. Kod citološki i kolposkopski sumnjivih nalaza dijagnostiku dopunjuju biopsijaOdstranjivanje i ispitivanje uzorka tkiva uzetog sa živog tijela. Ovaj postupak pomaže pri određivanju je li tkivoSkupina sličnih stanica koje se svojim funkcijama dopunjavaju. kancerogeno. i endocervikalna kiretaža, odnosno konizacijaIzrezivanje dijela grla maternice u obliku čunja. koja ima istodobno i terapeutsko značenje.

U liječenju CIN-a prevladava stav o što poštednijem liječenju, koje će omogućiti što ranije "rješavanje" displazije, bez značajnijih ili trajnijih posljedica. S obzirom na znatnu mogućnost spontane regresije nalaza: kod CIN 1 do 60%, kod CIN 2 i CIN 3 prosječno 35%, osobito nakon liječenja upalnih promjena, prvi korak je bakteriološka i virusološka obrada vrata maternice, te liječenje prisutne infekcije. U slučaju nalaza HPV infekcije visokorizičnim tipovima, nužno je načiniti kolposkopiju, a ovisno o kolposkopskom nalazu i biopsiju. Regresija nalaza - povlačenje displazije nakon biopsije iznosi i do 70%.

Kako bi obrada i liječenje pacijentica s CIN-om i na našim prostorima bila standardizirana i u skladu s najnovijim spoznajama medicinske znanosti, od 2001. godine u primjeni je "Revidirani dijagnostičko-terapijski postupnik za premaligne bolesti vrata maternice":Ljubojević N et al. Improved National Croatian Diagnostic and Therapeutic Guidelines for Premalignant Lesions of the Uterine CervixVrat. with Some Cost Benefit Aspects, Coll Antropol 2001; 25 (2): 467-74).

Kod progresije nalaza i perzistencije promjena metoda izbora je konizacijaIzrezivanje dijela grla maternice u obliku čunja.. U slučaju perzistencije teške displazije: CIN 3 i CIS, kao i kod nalaza CIN1 i CIN2 uz HPV "high risk", a koji se ne mijenja manje od 12 mjeseci preporučuje se konizacijaIzrezivanje dijela grla maternice u obliku čunja.. Svakako tek histološka analiza konusa omogućuje konačnu dijagnozu. U slučaju da bolesno tkivoSkupina sličnih stanica koje se svojim funkcijama dopunjavaju. nije odstranjeno u cijelosti može se načiniti rekonizacija ili histerektomijaOperativno odstranjenje dijela ili cijele maternice. (odstranjenje maternice). Nakon operativne sanacije neophodne su 3 - mjesečne citološke kontrole, kao i kontrolni HPV bris.
Admin
Admin

Broj postova : 1238
Join date : 03.12.2009

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.