Anila`s Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
AdWords
Gallery


Mogućnost interpretacije ekscizijske biopsije cerviksa: KLASIČNA vs LETZ KONIZACIJA Empty
Podijeli na Fejsu
Podijeli
Keywords


Mogućnost interpretacije ekscizijske biopsije cerviksa: KLASIČNA vs LETZ KONIZACIJA

Go down

Mogućnost interpretacije ekscizijske biopsije cerviksa: KLASIČNA vs LETZ KONIZACIJA Empty Mogućnost interpretacije ekscizijske biopsije cerviksa: KLASIČNA vs LETZ KONIZACIJA

Postaj by Admin 12/01/10, 11:12 am

U svijetu se ekscizija dijametrijskom petljom (LEEP/LETZ) uobičajeno koristi češće nego konizacija hladnim nožem- `cold knife conization` (CKC) za dijagnozu i liječenje cervikalnih intraepitelnih neoplazija (CIN). Nekoliko nasumičnih ispitivanja izvijestila su da je LEEP jednostavna za upotrebu, nisko-troškovna tehnika koja je brža i ima povoljniju postoperativnu morbidnost. Međutim, ranije studije pokazale su da je LEEP rubove često teže interpretirati (tumačiti) nego CKC rubove, te da su pozitivni rubovi jaki prediktor za rezidualnu bolest (bolest koja ostaje nakon zahvata). Ova retrospektivna studija uspoređuje rezultate CKC i LEEP da bi utvrdila da li te ekscizijske procedure imaju štetan učinak na patološke interpretacije i preporuke liječenja CIN-ova. Između 2003 i 2007, proveden je pregled kartona i perioperative evidencije pacijenata koji su podvrgnuti CKC i LEEP. Odabrani pacijenti su podvrgnuti ili CKC ili LEEP kao primarni tretman za CIN, sumnju na invaziju, proturječnu citologiju, ili žljezdane abnormalnosti. Od 157 žena dostupnih za analizu, 61 je imala CKC i 96 je imalo LEEP. Mogućnost interpretacije kirurških rubova bila je češća u CKC primjercima u odnosu na LEEP (95% vs 85%), iako razlika nije bila statistički značajna (P = 0.1). Značajnije razlike utvrđene su između CKC i LEEP za broj prikupljenih uzoraka (1,1 vs 1,9, odnosno) (P = 0.000) i uključivanje kirurških rubova (16% vs 38%) (P = 0.005). Ove razlike su podržane poslije logističke regresijske analize za korekciju prediktornih varijabli.
Ovi podaci pokazuju da je LEEP povezan s povećanjem broja uzoraka koji ograničavaju mogućnost interpretacije i povećanjem broja pozitivnih margina. Istraživači na temelju tih podataka zaključuju da CKC može biti bolji izbor od LEEP u slučajevima gdje su status rubova i mogućnost interpretacije kirurškog uzorka, kritični za odluku o kliničkom liječenju.

Interpretability of Excisional Biopsies of the Cervix: Cone Biopsy and Loop Excision
Obstetrical & Gynecological Survey:
June 2009 - Volume 64 - Issue 6 - pp 377-378
doi: 10.1097/01.ogx.0000349788.10461.a7
Gynecology: Operative Gynecology
Miroshnichenko, Gennady G.; Parva, Mehdi; Holtz, David O.; Klemens, Jeffrey A.; Dunton, Charles J.
Admin
Admin

Broj postova : 1238
Join date : 03.12.2009

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.