Anila`s Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
AdWords
Gallery


KRIOTERAPIJA za genitalne bradavice - kondilome Empty
Podijeli na Fejsu
Podijeli
Keywords


KRIOTERAPIJA za genitalne bradavice - kondilome

Go down

KRIOTERAPIJA za genitalne bradavice - kondilome Empty KRIOTERAPIJA za genitalne bradavice - kondilome

Postaj by Admin 10/01/10, 04:20 pm

Pojam krioterapija obuhvaća sve tehnike smrzavanja tkiva s ciljem razaranja ili indukcije drugih procesa u bolesno promijenjenom tkivu ili tkivnim komponentama.

Ovisno o indikacijama primjenjuju se radne temperature od –70 °C do –196°C. Potrebna temperatura stvara se na različite načine, a u ginekologiji se obično koristi tekući dušik, prilikom čijeg isparavanja se stvara temperatura od –195,8°C.

Mehanizam djelovanja obuhvaća stvaranje ekstra- i intracelularnih kristalića leda u tretiranom tkivu, zbog čega dolazi do razaranja stanica, ali i promjena u mikrocirkulaciji tretiranog tkiva (spazam kapilara) što može trajati i do 48 sati nakon postupka. Ova tkivna anoksija (nedostatak kisika) izaziva daljnje oštečenje stanica, prije svega u rubnim dijelovima tretiranog područja. Pojedini autori navode i imunološki efekat (djelići razorenih stanica služe kao antigeni, što aktivira imunološki sustav).

Krioterapija uništava genitalne bradavice smrzavajući ih sa tekućim dušikom.
• liječnik primjenjuje tekući dušik na i oko bradavica.
• Prvo, tkivo je smrznuto s tekućim dušikom. Zatim, tkivo se ostavlja da se topi. Zatim se opet smrzava, ako je potrebno. Vrijeme primjene varira od strane liječnika koji primjenjuje tekući dušik i od veličine bradavica.
• Veličina i debljina bradavica određuje broj i trajanje smrzavanje/odmrzavanje ciklusa. Mogu biti potrebna do tri tretmana.
• Možete imati blago do umjereno peckanje tijekom liječenja.
• Genitalne bradavice u uretri ili anusu, obično zahtijevaju najviše tretmana jer mogu biti daleko unutar otvora.
Krioterapija se obično provodi u ordinaciji liječnika ili bolnici. Prilikom terapije može se koristiti uređaj za povećavanje (kolposkop) da bi se abnormalna tkiva bolje vidjela.

Što očekivati nakon tretmana

Oporavak ovisi o lokaciji i broju uklonjenih bradavica. Zacjeljivanje obično traje od 1 do 3 tjedna. Nakon tretmana može se pojaviti sljedeće:
• Iritacije, bol, ili blagi bol, mogu se pojaviti nakon postupka.
• Možete imati otekline.
• Može doći do otpadanja mrtvog tkiva.
• Mogu se pojaviti prištići ili čirevi.

Muškarci i žene
Za muškarce i žene koje su imale krioterapiju za vanjske genitalne bradavice, nazovite svog liječnika za bilo koje od sljedećeg:
• Groznica / temperatura
• Nastavak krvarenja
• Loš-miris ili žućkasti iscjedak, što može ukazivati na infekciju
• Nastavak boli
Izbjegavajte odnose sve dok tretirana površina ne zacijeli i bol prestane.

Žene
Budite svjesne sljedećeg nakon tretmana za vaginalne i cervikalne bradavice:
• vodenkasti iscjedak može se pojavljivati 1 do 3 tjedna.
• Higijenski ulošci bi trebali biti korišteni umjesto tampona 2 do 3 tjedna.
• Izbjegavajte spolni odnos ili ispiranje dok tretirano područje ne zacijeli, obično 1 do 3 tjedna.

Muškarci
Muškarci liječeni od genitalnih bradavica na penisu, skrotumu, ili u mokraćovodu trebaju izbjegavati seksualne odnose dok tretirana površina ne ozdravi i bol prestane. To je obično za 1 do 3 tjedna, ovisno o veličini tretiranog područja.

Zašto se radi
Krioterapija može biti primijenjena kada su genitalne bradavice vidljive, rastu u malom području (posebice u blizini anusa), i kada su neugodne.
Krioterapija se obično ne koristi kada su genitalne bradavice rasprostranjene.

Koliko je učinkovita
Stručnjaci se slažu da krioterapija može biti korisna u uklanjanju genitalnih bradavica. Ali bradavice se mogu vratiti. Može biti potrebno više od jednog tretmana. U nekim studijama, krioterapija uklanja do 90% bradavica.
Uklanjanje genitalnih bradavica neće izliječiti humani papilloma virus (HPV) infekciju. Virus može ostati u tijelu u neaktivnom stanju nakon što su bradavice uklonjene.

Rizici
Postoji nekoliko komplikacija nakon krioterapije. Postoji mala mogućnost trajnih ožiljaka.
Broj i težina nuspojava ovise o broju smrzavanje/odmrzavanje ciklusa tijekom krioterapije i koliko je velika površina tretirana.

O čemu razmisliti
Krioterapija za vanjske genitalne bradavice može se sigurno primijeniti tijekom trudnoće.
Liječenje genitalnih bradavica neće izliječiti humani papilloma virus (HPV) infekciju. Virus može ostati u tijelu u neaktivnom stanju nakon što su uklonjene bradavice. Osobe liječene od genitalnih bradavica i dalje su u mogućnosti širiti zarazu. Kondomi mogu pomoći smanjiti rizik od HPV infekcije.
Prednosti i učinkovitost svake vrste tretmana treba usporediti s nuspojavama i cijenom. Raspravljajte o ovom sa svojim liječnikom.
Admin
Admin

Broj postova : 1238
Join date : 03.12.2009

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.