Anila`s Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
AdWords
Gallery


KOLPOSKOPIJA i Cervikalna Biopsija Empty
Podijeli na Fejsu
Podijeli
Keywords


KOLPOSKOPIJA i Cervikalna Biopsija

Go down

KOLPOSKOPIJA i Cervikalna Biopsija Empty KOLPOSKOPIJA i Cervikalna Biopsija

Postaj by Admin 04/01/10, 09:03 pm

Sama riječ kolposkopija dolazi od starogrčkog jezika koji bi u doslovnom prijevodu značio promatranje rodnice.
Hans Hinselmann 1925. godine uveo je ovu dijagnostičku metodu u kliničku praksu. Točnost ove metode leži između 60 - 85%, u kombinaciji s citologijom 98 - 99%. Kolposkopija je izvanredna dijagnostička dopuna citologiji. Omogućava pouzdanu procjenu lokalizacije i proširenosti patološke epitelne lezije, te ciljanu biopsiju iz suspektnog područja.


Kolposkopija je ginekološka pretraga prilikom koje vaš liječnik koristi posebno povećalo (kolposkop) kako bi potražio promjene na stidnici, vagini i cerviksu. Ako se tijekom kolposkopije vide neke abnormalne promjene, može odmah biti uzet mali uzorak tkiva (biopsija) iz maternice ili iz unutrašnjosti otvora vrata maternice (endocervikalnog kanala). Uzorak se šalje u laboratorij gdje se pregledava pod mikroskopom.

Kolposkopija se načešće radi za pregled vagine i vrata maternice, kada PAPA test pokazuje abnormalnosti. Mnogi abnormalni PAPA testovi su uzrokovani virusnim infekcijama, kao što je humani papiloma virus (HPV) infekcija, ili druge vrste infekcije, poput onih koje uzrokuju bakterije, gljivice... Prirodne promjene stanica vrata maternice (atrofični vaginitis) vezane uz menopauzu također mogu uzrokovati abnormalan PAPA test. U nekim slučajevima, ne liječene promjene stanica vrata maternice koje uzrokuju abnormalne PAPA testove mogu napredovati u prekancerozne i kancerozne promjene.
Tijekom kolposkopije, vaš liječnik koristi uređaj sa svjetlećim povećalom koji izgleda kao par dalekozora (kolposkop). Kolposkop omogućuje liječniku da vidi probleme koji bi promakli golom oku. Kolposkopu može biti priključena kamera da se uzmu slike ili video isječci vagine i vrata maternice.
Vaš liječnik može staviti ocat (octenu kiselinu), a ponekad i jod (Lugol rješenje) na vaginu i vrat maternice uz pomoć pamučne loptice kako bi jasnije vidio promjene na određenom području.

Zašto kolposkopija

Kolposkopija se radi da bi se::
• Pregledala problematična područja cerviksa kada PAPA test pokazuje abnormalnosti. Ako je područje abnormalnog tkiva pronađeno tijekom kolposkopije, obično se radi biopsija cerviksa ili biopsija iz unutrašnjosti otvora vrata maternice (endocervikalnog kanala).
• Provjerila ranjava mjesta ili drugi problemi (kao što su genitalne bradavice) koji se nalaze na ili oko vagine i vrata maternice.
• Pratila abnormalna područja viđena na prethodnoj kolposkopiji. Kolposkopija također može biti učinjena kako bi vidjeli dali je liječenje problema bilo uspješno.
• Pregledao cerviks za problematična područja ako je HPV test pokazao da je visokorizični tip HPV-a prisutan.

Kako se pripremiti za kolposkopiju

Recite svom liječniku ako:
• Jeste ili možda jeste trudni. Krvni ili urinarni test može biti učinjen prije kolposkopije da se vidi da li ste trudni. Kolposkopija je sigurna tijekom trudnoće. Ako je potrebna biopsija vrata maternice tijekom kolposkopije, šanse za bilo koju štetu za trudnoću (kao što je pobačaj) su vrlo male. Međutim, mogli bi malo više krvarit od biopsije. Kolposkopija se može ponoviti oko 6 tjedana nakon poroda.
• Uzimate bilo kakve lijekove.
• Jeste alergični na neke lijekove.
• Imate problema sa krvarenjem ili uzimate lijekove protiv bolova ili druge koji razrjeđuju krv, kao što je aspirin
• Jeste bili liječeni od infekcija vagine, vrata maternice ili zdjelice.

Ne ispirati, koristiti tampone, ili koristiti vaginalne lijekove 24 sata prije kolposkopije. Ispraznite mjehur neposredno prije vaše kolposkopije.
Možda ćete htjeti uzeti nešto za ublažavanje bolova, kao što je ibuprofen, 30 do 60 minuta prije kolposkopije, pogotovo ako će biti rađena biopsija. To može pomoći smanjiti bolove do kojih eventualno može doći tijekom kolposkopije.
Kolposkopija se obično ne radi za vrijeme menstruacije jer krvne stanice otežavaju liječniku da dobro vidi vaš cerviks. Najbolje vrijeme za planirati kolposkopiju je na samom početku svog menstrualnog ciklusa, 8 do 12 dana nakon početka vaše posljednje menstruacije.
Razgovarajte sa svojim liječnikom o brigama koje možda imate u svezi potrebe za kolposkopijom, njenim rizicima, kako će se to obaviti, ili što će značiti rezultati.

Kako se radi kolposkopija

Kolposkopiju obično radi ginekolog, liječnik obiteljske medicine, medicinska sestra ili praktikanta, koji su obučeni za napraviti test. ( Ovo se odnosi na SAD, u Hrvatskoj kolposkopiju, koliko znamo, rade samo ginekolozi ) Ako se radi biopsija, uzorak se pregledava od strane patologa. Kolposkopija se može obaviti u vašoj ginekološkoj ordinaciji (ako je opremljena potrebnim instrumentima).
Morat ćete skinuti svoju odjeću ispod struka. Bit će vam dat pokrivač koji ćete ogrnuti oko struka. Zatim ćete leći na leđa na stol za pregled sa nogama podignutim i podržanim od strane počivala za noge.
Vaš liječnik će postaviti instrument sa glatkim, zakrivljenim oštricama (spekulum) u rodnicu. Spekulum lagano razdvaja vaginalne zidove tako da vaš liječnik može vidjeti unutar vagine i vrata maternice.
Kolposkop se namješta u blizini vaše vagine i vaš liječnik gleda kroz mikroskop u vaginu i vrat maternice. Kolposkop ne ulazi u vaginu. Ocat (octena kiselina) ili jod (Lugol rješenje) mogu se koristiti na vratu maternice kako bi abnormalna područja bila bolje vidljiva. Ako je kolposkop za to opremljen, mogu se uzeti fotografije ili video isječci vagine i cerviksa.
Ako se područja abnormalnog tkiva pronađu na vratu maternice, liječnik će uzeti mali uzorak tkiva(biopsija vrata maternice). Obično se uzima nekoliko uzoraka. Uzorci se pregledavaju pod mikroskopom za promjene u stanicama koje mogu značiti da je prisutan karcinom ili je vjerojatno da će razviti. Ako se pojavi krvarenje, posebna tekućina ili srebrni nitrat može se koristiti na području biopsije da se zaustavi krvarenje.
Ako je uzorak tkiva potrebno uzeti unutar otvora vrata maternice (endocervikalnog kanala), test koji se zove endocervikalna kiretaža (ECC) će biti učinjen. Budući endocervikalni kanal kolposkop ne može vidjeti, mali alat sa oštrim rubom zvan kireta (curette) će se lagano staviti u endocervikalni kanal kako bi se uzeo uzorak. Za napraviti ECC potrebno je manje od minute i može izazvati blage bolove. ECC se ne radi za vrijeme trudnoće.
Kolposkopija i biopsija cerviksa obično traju oko 15 minuta.

Kakav je osjećaj

Možete osjećati neugodu kada je umetnut vaginalni spekulum. Možete osjetiti štipanje (pinch) i imati neke grčeve, ako se uzima biopsija.

Rizici

U rijetkim slučajevima, biopsija vrata maternice može uzrokovati infekciju ili krvarenje. Krvarenje obično može biti zaustavljeno pomoću posebnih tekućina i tampona.

Nakon testa

Možete dan-dva osjećati neku bol u vagini. Neko vaginalno krvarenje ili iscjedak je normalan za do tjedan dana nakon biopsije. Iscjedak može biti tamne boje, ako je korišteno Monsel rješenje (crvenkasto-smeđa vodena otopina na bazi željezo-sulfata, astrigenta i hemostatika). Možete koristiti sanitarni jastučić za krvarenje. Ne ispirati, imati spolni odnos, ili koristiti tampon jedan tjedan, kako bi se omogućilo vrijeme za tvoj vrat maternice da ozdravi. Nemojte vježbati jedan dan nakon kolposkopije.
Slijedite sve upute koje Vam je dao Vaš liječnik. Nazovite svog doktora ako imate:
• Teško vaginalno krvarenje (više od normalne menstruacije).
• Groznicu.
• Bol u trbuhu.
• Iscjedak lošeg mirisa.

Rezultati

Vaš liječnik će razgovarati s vama o tome što on ili ona vidi tijekom kolposkopije. Laboratorijski rezultati iz biopsije mogu se čekati nekoliko dana ili više.

Kolposkopija i biopsija cerviksa - Rezultat

Normalan: Ocat ili jod ne pokazuju područje abnormalnog tkiva. Vagina i cerviks izgledaju normalno.
Biopsija uzorka ne pokazuje nikakve abnormalne stanice.

Abnormalan: Ocat ili jod pokazuju područja abnormalnog tkiva. Rane ili drugi problemi, kao što su genitalne bradavice ili infekcija, se nalaze u ili oko vagine ili cerviksa.
Biopsija uzorka pokazuje abnormalne stanice. Ovo može značiti da je rak vrata maternice prisutan ili je moguće da se razvije.

Što utječe na test

Razlozi zbog kojih nećete moći imati kolposkopiju ili zašto rezultati neće biti od koristi uključuju:
• ispiranje, tamponi, ili vaginalne kreme ili lijekovi 24 sati prije kolposkopije.
• Ako imate menstruaciju u vrijeme kolposkopije.
• Ako je prisutna vaginalna ili cervikalna infekcija.
• Ako ste prošli menopauzu. Hormonalne promjene mogu otežati pregled cervikalnog kanala.

O čemu razmisliti

• Kolposkopija se obično ne koristi kao test probira za žene s visokim rizikom za rak vrata maternice. Papa test se radi za tu svrhu.
• Ponekad se samo abnormalni rezultati biopsije javljaju natrag ženi. Recite svom liječniku ako želite biti obaviješteni o rezultatima normalne biopsije.
• Ako su kolposkopija i biopsija cerviksa uredni, malo je vjerojatno da imate promjene koje mogu dovesti do raka vrata maternice.
• Još jedna biopsija može biti potrebna ako PAPA test, kolposkopija i biopsija vrata maternice pokazuju različite rezultate. U nekim slučajevima, biopsija većeg područje, zvana konus biopsija (konizacija), može biti potrebna. Specijalni instrumenti, kao što je laser ili grijana petlja, mogu se koristiti za uklanjanje normalnog i abnormalnog tkiva u obliku konusa sa vrata maternice. Konizacija može riješiti problem jer se uklanja cijelo abnormalno tkivo. Vaš liječnik može vam dati više uputa, ako je potrebna konizacija.
• Žene sa HIV-om imaju veće izglede za razvoj raka vrata maternice. Kolposkopija se preporučuje za sve žene s HIV-om i abnormalnim PAPA testom.

Prevedeno sa webmd.com (Colposcopy and Cervical Biopsy).
Stranica je američka pa postoji mogućnost za razlike u navedenim informacijama naspram postupaka u RH !

Evo i nekoliko video objašnjenja o kolposkopiji:

I nekoliko video zapisa snimljenih kolposkopom ( NE PREPORUČA SE OSLJETLJIVIJIM OSOBAMA!):

CERVIKS BEZ PROMJENASKVAMOZNI KARCINOM VRATA MATERNICEKolposkopske fotografije različitih promjena na cerviksu ( NE PREPORUČA SE OSLJETLJIVIJIM OSOBAMA!):

Admin
Admin

Broj postova : 1238
Join date : 03.12.2009

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.