Anila`s Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
AdWords
Gallery


P R E P O R U K E  Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu HLZ - a  o cijepljenju protiv Humanog papiloma virusa Empty
Podijeli na Fejsu
Podijeli
Keywords


P R E P O R U K E Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu HLZ - a o cijepljenju protiv Humanog papiloma virusa

Go down

P R E P O R U K E  Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu HLZ - a  o cijepljenju protiv Humanog papiloma virusa Empty P R E P O R U K E Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu HLZ - a o cijepljenju protiv Humanog papiloma virusa

Postaj by Admin 04/01/10, 12:28 am

1.

U Republici Hrvatskoj registrirano je četverovalentno cjepivo protiv humanog papiloma virusa tipova 6, 11, 16 i 18, predviđeno za cijepljenje djece i mladih u dobi od 9 do 26 godina.
2.

Hrvatsko društvo za školsku i sveučilišnu medicinu HLZ-a mišljenja je da ako ženska osoba u dobi od 9-26 godina (za maloljetnu djevojčicu/djevojku na zahtjev roditelja/staratelja) zatraži cijepljenje, a ne postoje kontraindikacije treba omogućiti cijepljenje uz obavezno prethodno savjetovanje o epidemiologiji i sprječavanju spolno prenosivih bolesti, ograničenjima cjepiva i nužnosti redovitih ginekoloških pregleda unatoč cijepljenu.
3.

Dosadašnje spoznaje ne opravdavaju primjenu cjepiva kod djevojčica mlađih od 9 godina, žena starijih od 26 godina, niti kod muških osoba.
4.

Punoljetna osoba koja se cijepi, odnosno roditelj/staratelj za cijepljenje maloljetne djevojčice/djevojke, dužna je potpisati informirani pristanak za cijepljenje protiv HPV infekcije. Informirani pristanak uključuje suglasnost za cijepljenje protiv HPV infekcije te informiranje u usmenom i pismenom obliku o cijepljenju protiv HPV infekcije.
Pisani izvor informacije je dokument Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo »Informacija o Gardasil cjepivu, stav o cijepljenju i organizacija cijepljenja», kolovoz 2007. god.
5.

Djevojčice/djevojke moraju prije cijepljenja biti obaviještene o potrebi redovitih ginekoloških kontrola uključujući i testove probira (PAPA test) i nakon provedenog cijepljenja.
6.

Dokaz HPV infekcije u anamnezi nije kontraindikacija za cijepljenje, međutim osoba mora biti informirana o mogućnosti da će učinkovitost cijepljenja biti manja.
7.

Liječnici školske i sveučilišne medicine provodit će cijepljenje djevojčica/djevojaka koje su u sustavu školstva. Oni imaju iskustva u radu s tom populacijom vezano uz savjetovanje i edukaciju o odgovornom spolnom ponašanju.
8.

Cjepivo treba primijeniti intramuskularno kao 3 odvojene doze od 0,5 ml cjepiva prema slijedećem rasporedu; prva doza - odabranog datuma, druga doza - 2 mjeseca nakon prve doze, treća doza - 6 mjeseci nakon prve doze.
9.

Spolno aktivne djevojke/žene cijepljenje protiv HPV infekcije i dalje se moraju redovito podvrgavati testovima probira na rak vrata maternice (PAPA test, kolposkopija i HPV testiranje u indiciranim situacijama HPV testiranje u indiciranim situacijama). Te se preporuke ne razlikuju od obvezatnih za cjelokupnu populaciju.
10.

Najdjelotvornije mjere u sprječavanju HPV infekcije su pravovaljana informiranost, odgoj u obitelji, spolni odgoj u školi, poticanje na odgovorno spolno ponašanje i redoviti preventivni ginekološki pregledi.
Admin
Admin

Broj postova : 1238
Join date : 03.12.2009

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.