Anila`s Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
AdWords
Gallery


HPV virus i bajka o cijepljenju Empty
Podijeli na Fejsu
Podijeli
Keywords


HPV virus i bajka o cijepljenju

Go down

HPV virus i bajka o cijepljenju Empty HPV virus i bajka o cijepljenju

Postaj by Admin 03/01/10, 11:02 pm

Posljednjih se dana zahuktava širom Hrvatske, velikodušna ponuda besplatnog cijepljenja djevojčica protiv opakog virusa znanog pod imenom HPV.

U proteklih nekoliko godina u svijetu, a u posljednje dvije i kod nas, ovaj je virus predstavljen kao krivac za sve rakove grlića maternice, a potencijalno, kako nam se predstavlja u akciji – sve su naše malodobne kćeri u vrlo velikoj opasnosti.

Ono što se polako migoljilo, podsticano medijskom podrškom te vjerojatno individualnim interesima, baš poput svake prave zvijeri sad je otvorilo usta i sprema nas se progutati.

Tako su Hrvatska liga za borbu protiv raka i Udruga Zdravka, uz Europsku udrugu za borbu protiv raka maternice, te naravno podršku Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi krenuli s kampanjom koju prate promocije, TV i radio spotovi, brošure...

Što biste učinili da zaštitite sebe ili svoju kćer od raka vrata maternice i ostalih bolesti uzrokovanih HPV-om?

Tako glasi početak ove kampanje, za koju nismo uspjeli saznati koliko košta porezne obveznike. I sad naravno, očekuje se odgovor! Moj bi bio: kćeri bih nastojala odgojiti da ne spavaju sa svakim muškarcem koji im se obrati. Kao majka objasnila bih im sve o spolnom životu i bolestima, zaštiti, što sam već i učinila, bez obzira što nisu spolno aktivne. Ali ne, ova velika kampanja uvjerava nas u suprotno, njihov je slogan:
Cijepite je odmah!

Sve se može vidjeti na stranicama: [You must be registered and logged in to see this link.] i [You must be registered and logged in to see this link.]

Cijepljenje se provodi tijekom šest mjeseci i podijeljeno je u tri doze. Njegova je cijena 2750 kuna.

Koriste se dvovalentno cjepivo Cervarix i četverovalentno Gardasil. Kao prava majka naša država brine za nas, tako je od 8.ožujka najavljeno besplatno dobrovoljno cijepljenje svih učenica 7. razreda osnovnih škola u Zagrebu, a taj primjer, kao da je riječ o nekom natjecanju slijede i ostali gradovi. Osijek s 840.000 kuna, Rijeka s preko 350.000 kuna, Novalja koja je novac osigurala za dvadesetak učenica i time zaslužila izvrsne kritike i hvale kolega iz medija, slijede ih gotovo svi gradovi i nevjerojatno je koliko su svi ponosni.

Tako Zvonimir Šostar, pročelnik Ureda za zdravstvo Grada Zagreba kaže kako bi volio da odziv bude velik i da novca (4,5 milijuna kuna!) ne bude dovoljno jer to znači da je odziv od planiranih 50% veći. [You must be registered and logged in to see this link.]

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor zbog svog truda uloženog u 2008. za uspješno provedenu kampanju suzbijanja raka maternice, dobila je u Bruxellesu nagradu Biser mudrosti.(!?!) Raznježena svojim angažmanom na Drugom hrvatskom danu mimoze u Bogovićevoj u Zagrebu, izjavila je kako je «....ovo tek početak naše suradnje (misli na suradnju s Udrugom Zdravka op.a.) te smatram da smo na dobrom putu. Već za idući tjedan dogovorili smo sastanak sa stručnjacima s kojima ćemo dogovoriti konkretne akcije tijekom ove, ali i u narednim godinama. Jedna od tema sastanka bit će i mogućnost da cjepivo protiv HPV-a dođe na listu HZZO-a!...» više: [You must be registered and logged in to see this link.]

I tako dolazimo do pitanja, tko je ovdje lud? Što je uopće taj virus i čeka li nas zaista na svakom uglu skačući na naše kćeri? I zašto uostalom cijepiti samo djevojčice, kad je prenesu dječaci? Poznata priča, žene piju kontracepciju, žene stavljaju spiralu, žene se cijepe! Žene rađaju i šute.

HPV infekcija je spolno prenosiva bolest koju izaziva humani papiloma virus. Prema današnjim informacija dostupnim javnosti postoji više od stotinu tipova. Cjepivo je samo 70% učinkovito, a pouzdano štiti pet godina. (nije dokazano!) Najoptimalnije je cijepiti djevojčice u dobi od 9 do 13 godina.

Sve ovo zvuči čudno i neuvjerljivo, pogotovo što se u svijetu već zna za nuspojave koje nisu bezazlene, ali mi u Hrvatskoj tvrdimo da do danas nitko nije prijavio nuspojavu.

U svijetu se zna da su neke djevojčice ostale paralizirane, neke umrle, a neke bile dugo u nesvijesti. (Španjolska, Austrija, Amerika, Italija...) Nitko ne zna kakve će nuspojave te djevojčice imati kao odrasle žene. Hoće li ostati plodne ili ćemo se suočiti s tihom invazijom vanzemaljaca koji će se nonšalantno spustiti kad posljednji Zemljanin umre? Zašto ne pričamo o nuspojavama? Vjerojatno zato što bi to ugrozilo projekat, a njegov je cilj cijepiti sve djevojčice. Zašto? Da ne obole od raka ili? Ako zaštita traje pet godina, što to znači za devetogodišnju djevojčicu? Što misle ti ljudi kad bi ta djevojčica trebala započeti sa spolnim životom, s 9,5 godina? Pet godina kasnije s 14,5 ona više nije zaštićena? Tko uopće odgaja djecu koja postaju spolno aktivna u toj dobi? Netko da, jer sve je više majki starih 13, 14, 15 godina!

U svijetu je porastao broj djevojčica koje su zatrudnile misleći da je to cjepivo zaštita od svega! Da li i od side? Ovakvi su eksperimenti rađeni u Africi s baukom side. To se zna. Pitanje je samo što su ti narodi koji su nam daleko dobili kao cjepivo i kakva je to manipulacija. I za koga? Nitko se to ne pita. I svi šutimo.

Interesantno je što apsolutno nema reakcija na sve što se događa. Čovjek bi očekivao da bez obzira ako nam neka europska institucija i predloži ovakve stvari, na nama je da razmislimo. Konačno mi nismo još u Evropi. Ne tako davno, dok je još ministar zdravstva bio Ljubičić, kad se Udruga «Roda» digla «na noge» oko najave da će Karlovačka županija financirati cjepljenje 650 djevojčica i kad su tvrdili da su djeca «pokusni kunići», da, još tada je ministar rekao da je razgovarao s županom, Ivicom Horvatom i da će Županija to poduprijeti kad cijepljenje počne. Dapače, rekao je i da ne želi eksperimentirati s našim ženama i da je i on, kao i «Rode», na istom stajalištu. Ali sve će se dogoditi kad se dobiju jedinstvene europske smjernice za cijepljenje.

One su dobivene, ne za «naše žene» bivši ministre, već za «našu djecu». Jedina udruga koja je reagirala i već dvije godine pokušava zaustaviti histeriju oko HPV-a je Udruga «Roda» - roditelji u akciji. To ne začuđuje, jer upravo bi roditelji i trebali znati što se čini njihovoj djeci. Ali začuđuje da šute znanstvenici, liječnici, epidemiolozi! Na žalost, ova udruga nije dovoljno moćna da «na glas» kaže što misle roditelji. Medijski prostor ostaje rezerviran za Jadranke i Zvonimire i ginekologe koji će u javnosti isticati kako su već cijepili svoju djecu i još su živa. Za potrebe ovog teksta dobili smo izjave Udruge Roda i odgovore na neka pitanja.

Zašto ste odlučili «boriti se» protiv cijepiva kojim se navodno sprječava HPV?

Ono što mi navodimo kao činjenice u našim nastojanjima da utječemo na javnost, kako bi se ona i sama educirala je sljedeće:

- bojimo se da će žene «uljuljkane» u zaštitu cjepivom, zanemariti visoku učinkovitost Papa testova

- cjepivo Gardasil protiv HPV-a je tek nedavno proizvedeno i nije potpuno istraženo. Nisu poznate sve moguće kratkotrajne i dugotrajne nuspojave i rizici, točnije, ovo što se događa je «eksperiment uživo», registrira se tko se cijepi i prate se nuspojave

- većina djevojaka mlađih od 19 godina nije zaražena HPV-om

- nijedna studija o Gardasilu do sada nije uključivala djevojčice mlađe od 15 godina

- još uvijek nema nikakvih pokazatelja o dugoročnim posljedicama i nuspojavama cjepiva

- u prvih 6 mjeseci od odobrenja Gardasila (u SAD-u), zaprimljene su 82 prijave reakcija na cjepivo

- što se tiče HPV-a jako su veliki postoci samoizlječenja, a najveći postotak težih oboljenja dolazi kod žena koje se ne kontroliraju redovito

- rek ovisi o imunitetu i načinu života, edukacija o tome spaisila bi više života nego masovno cijepljenje

- poznato je više od 100 tipova HPV virusa. Gardasil štitisamo od 4 tipa, od ukupno 13 koje znanstvenici povezuju s karcinomom. Samo cjepivo iam tek 70% učinkovitosti te nikako ne predstavlja optimalnu zaštitiu protiv zloćudnih bolesti ženskih genitalnih organa.Cijepljenje ne štiti u potpunosti od raka grlića maternice!!!!!

Kad ste počeli i na koji ste način pokušali upozoriti na problem?

kao Udruga u medijima smo reagirali u studenom 2007. izrazuvši zabrinutost viješću da će Karlovačka županija financirati cijepljenje 650 djevojčica u dobi od 13 godina, protiv HPV-a. Smatramo da je to nedopustivo da djevojčice služe kao pokusni kunići u medicinskim eksperimentima, te da se nemali iznos financija mogao i može preraspodijeliti u znatno bolje svrhe.

Što ste upsjeli učiniti kako bi osvjestili javnost, a što niste zbog raznih razloga?

Izrazili smo svoje mišljenje u svim medijima: dali izjave za Dnevnik, za sve tri televizije, prenosile su nas mnoge radio postaje i novine. Na Forumu udruge pokrenuli smo anketu u kojoj većina roditelja nema pozitivan stav o cijepljenju i masovnom procjepljivanju. No, zbog nedostatka volontera koji bi se bavili ovim problemom, naše aktivnosti su stale.

Koji su vam ciljevi za budućnost vezano uz ovu problematiku?

Cilj nam je bio i ostao osvješćivanje roditelja i šire javnosti o svemu vezano9m za bolest i cjepivo. Ne znamo, međutim, imamo li dovoljno resursa, tako da više možemo govoriti o planovima, a ne o ciljevima. Nadamo se komunikaciji sa Nacionalnim povjerenstvom za HPV i nadležnim ministarstvom, odnosno sa lokalnom samopuravom koja je masovno počela sufinancirati cijepljenje djevojčica sa svog područja. Više o udruzi: [You must be registered and logged in to see this link.]

Vrlo je veliko to pitanje zašto se to sufinancira i tko u tome profitira. Jednom ćemo vjerojatno i na to pitanje dobiti odgovor. Uz «Rode» tihi protest dao se isčitati s još jedne strane. Naime, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Dubrovnika, dr. Matija Čale Mratović, nije potpuno sigurna treba li toliki novac usmjeravati u tom smjeru. Misli i kako ovakve inicijative imaju individualnu korist ali ne i zdravstveno opravdanje. U tekstu je čak spomenuto kako neki ravnatelji škola savjetuju otvoreno cijepljenje. više: [You must be registered and logged in to see this link.]

Ovoj infromaciji idu u prilog i sve ostale koje smo neslužbeno čuli. Neka djeca, učenice prvog razreda srednje škole ovih su se dana vraćale s sistematskog pregleda uvjeravajući svoje roditelje da trebaju 3000 kuna jer se moraju cijepiti, ako ne žele umrijeti od raka. Nedovoljno educirani roditelji pristat će na cijepivo, a oni koji imaju djecu staru 13 godine i prije, jer eto – njima je besplatno!

Još jedno iznenađenje je muk crkve. Inače su dosta glasni u pitanjima promiskuiteta, ali ovo ih očito nije zabrinulo.

Jedina reakcija stigla je iz pera don Anđelka Kaćunka, koji tvrdi da su te djevojčice pokusni kunići za HPV cjepivo. Spominje i čudan tijek događaja da su u protekle dvije godine PRVO cijepljena i to besplatno djeca branitelja i socijalno ugroženih obitelji. Insinuira da je doista riječ o eksperimentu što je doznao od jednog našeg zagrebačkog intelektualca svjetskog ugleda. Te da je netko «naš» dobio novce od nekoga «izvana», a ekperiment se provodi u Hrvatskoj na «širokoj platformi». Tekst završava «kako sve to neodoljivo «miriše» na brutalnu «papilovu kampanju» i širenje razvratne ideologije globalnog porno-lobija». više:http:angelo1.blog.hr

Svaka čast! Činjenica je da je istina da su besplatno to zaista mogla učiniti djeca branitelja i socijalno ugrožena, ali u protekle dvije godine po trenutnim informacija u Zagrebu se cijepilo 248 djevojčica.

Ulijevalo bi to nadu i vjerovanje, kako ljudi ipak nisu spremni olako cijepiti svoju djecu, kad se ne bi znalo da “prava” kampanja tek počinje. Sve do sada bilo je zagrijavanje i sijanje straha. Nikako ne bi smjeli zaboraviti najave Jadranke Kosor i one bi nas trebale ozbiljno brinuti. Što ako nas ova država «prisili» da moramo cijepiti svoju djecu, točnije, ako netko dopusti da ovo cijepivo uđe na kalendar cjepljenja. Ne bi bili prva zemlja u kojoj je to pokušano.

Da bi ova bajka bila potpuna, svakako se trebamo upoznati s cijepivom. Prije no što odlučite cijepiti svoje dijete svakako nazovite besplatnu liniju za pomoć 0800 1618. Linija je otovrena 24 sata, a prema informacijama savjete o cijepljenju pružaju liječnici.

Nemojte se iznenaditi što će vam se uz muzičku podlogu obratiti automat koji će vas obavijestiti da je ovo linija koju su omogućili Hrvatska liga za borbu protiv raka i javno zdravstvo, oni su dio kampanje one slavne rečenice s početka teksta. Što mogu učiniti.....!!!! Nakon toga, ljubazan glas obavjestiti će vas i kako se vaš razgovor snima radi VAŠE SIGURNOSTI!!!

Osobno nisam shvatila o kojoj se mojoj sigurnosti radi, naime s medicinskim djealtnikom trebam razgovarati o cijepljenju. Pa, nisam nazvala USKOK i cinkala susjeda za privredni kriminal.

Uglavnom, u tom razgovoru koji su snimili (radi moje sigurnosti, kao u svakoj pravoj neslobodnoj državi) rekla sam da sam majka koja razmišlja cijepiti svoju djecu i da me interesira ima li cjepivo nuspojave. Čula sam kako su za nuspojave u svijetu krivi mediji i kako se mahom radilo o teško bolesnoj djeci, ali to nisu znala.

Kad sam inzistirala da mi se ipak kaže ima li ikakvih nuspojava saznala sam sljedeće: na mjestu uboda bol, oteklina, svrbež, temperatura (onaj liječnik koji je cijepio svoje kćeri rekao je da se, eto, to njegovoj djeci nije niti dogodilo – super), može se izgubiti svijest (ali odmah dođu k sebi, bilo je opravdanje), ako vam je dijete asmatičar dobro je da uzme pumpicu, jer odmah nakon cjepljenja dobije jak napad, pa eto, za svaki slučaj! I tako sam saznala sve što me interesiralo. A možete i Vi! Samo nazovite, pa zašto da samo mene snime.

Nedavno je u emisiji Radija Glas Podravine, gradonačelnik Koprivnice, Zvonimir Mršić najavio mogućnost da u cijelosti financira cijepljenje čitave generacije djevojčica, polaznica 7.razreda. I ne bi ova informacija uopće bila drugačija od svih koje stižu iz većine gradova, da nije rekao kako je načelna odluka donijeta, ali potvrditi se mora na Gradskom Poglavarstvu nakon prezentacije tvrtke koja cjepivo distribuira. Najavio je i zalaganje da postupak uđe u kalendar cijepljenja......više:

[You must be registered and logged in to see this link.]

Pa tko je «iza» Gardasila? Tko je Čarobnjak iz Oza? Tko ne liječi rak, već mu se cijeli kapital taloži na prevenciji spolnih bolesti kod devetogodišnjaka?

Prema pisanju kolegice Marije Crnjak još davne 2007. iza Gardasila ne krije se baš nitko simpatičan. pa se tako kaže:».....Farmaceutska kompanija Merck tijekom lobiranja

državnih zakonodavaca u nastojanju da njeno najnovije cjepivo postane obvezno preuveličala je prijetnju bolesti, kao i sposobnost svojeg lijeka da ju spriječi. Obvezno cjepivo tvrtki će donijeti velike prihode, no moguće je da do toga dođe nauštrb korisnika, upozorava New York Times. Članak je objavila ravnateljica bioetičkih studija na Cato Institutu, Sigrid Fry-Revere.....
Simpatično. Da li vas podsjeća na nešto?

Idemo dalje:».....radi se o cjepivu Gardasil za prevenciju 4 tipa spolno prenosivog humanog papiloma virusa, od kojih su DVA odgovorna za 70% slučajeva grlića vrata maternice....»

Nemojte sad zaboraviti da ih je u stvarnosti preko sto i da u većini slučajeva kako dođu, tako i odu!

« ...Američka agencija za lijekove (FDA) odobrila je Gardasil za žene u dobi od 9 do 26 godina, nakon čega se Merck bacio na kampanju koja bi u što više zemalja cjepivo uvrstila na kalendar obaveznog cjepljenja za srednjoškolce....»

je li to put kojim idemo?

«...istodobno je u Americi krenula rasprava o tome treba li se cijepljenjepokriti proračunskim sredstvima ili odluka o financiranju i procjena sigurnosti trebaju biti stvar roditelja...!

Kod nas Jadranka Kosor dobiva nagrade simpatičnog imena jer se trudi učiniti sve umjesto vas – dragi roditelji.

«....Fry-Revere otkriva da je prema službenim podacima Merck na lobiranje potrošio ukupno 500 000 dolara u državi New York, 40 000 u Virginiji, te između 150 000 i 250 000 u Texasu. Ulog nije velik obzirom na zaradu koja se smiješi proizvođaču cjepiva prozvanog revolucionarnim, jer Gradasil je jedno od najskupljih cjepiva na tržištu....»

Ako je toliko potrošio u Americi, pitanje je koliko troši kod nas i gdje je taj novac? Poklonjen lokalnim samoupravama? Ili smo mi zaista toliko dobri i toliko želimo izaći iz ovih granica i globalno se povezati sa svijetom, pa možda sve to činimo i besplatno?

«...Gardasil nije baš ono što se o njemu priča. Nedavna studija objavljena u američkom medicinskom časopisu utvrdila je da je udio svih 37 spolno prenosivih tipova HPV-a tek 33,8% prisutan među ženama u dobi od 14 do 24 godine, što je puno manje od 50% prikazanih na Merckovoj internet stranici.Nadalje udjeli tipova HPV 16 i 18 (zaslužni za 70% slučajeva raka maternice) su astronomski manji i iznose samo 1,5% odnosno 0,8% u istoj populaciji...»

Toliko o toj velikoj opasnosti o kojoj će vam možda kćer pričati jer je čula na sistematskom ili u školi. Činjenica je da po svemu što se može pronaći u medijima (naravno ne hrvatskim, trenutno), ali recimo Američkog udruženja za rak, stoji da većina HPV infekcija, čak i onih kancerogenih prođe i bez liječenja. Oko 75% infekcija kod odraslih i 90% kod adolescenata nestaju same od sebe, a isto udruženje svoju borbu protiv raka grlića maternice vidi uspješnom bez Gardasila.

«...Isplati li se masovno cijepljenje? Što ako cijepljenje donese lažan osjećaj sigurnosti, što ako žene koje ga prime prekinu redovite ginekološke kontrole, pa ne otkriju ostale predmaligne promijene koje su izazvali drugi oblici istog virusa, pitanja su na koja još treba odgovoriti.....Treba utvrditi nuspojave...Hrvatska bi za cijepljenje svojih 130 000 djevojaka trebala izdvojiti oko 300 milijuna kuna. Zbog toga, ali i drugih još nejasnih pitanja domaće vlasti još su prilično oprezne s najavama o obveznom cjepljenju Gardasilom. Ministar obrazovanja Dragan Primorac, doduše na prvi pogled čini se prilično zagrijan, iako je poručio da prije donošenja odluke treba pomno proučitiiskustva preuzeta iz inozemstva...»više: [You must be registered and logged in to see this link.]

Ne znamo je li sve proučeno, ali kolegica je ovaj tekst pisala 2007. godine. Na žalost, po svemu sudeći protekle se dvije godine pažljivo radilo na ovom projektu. Sve ide točno onako kako treba, svi već razmišljaju o tome da cjepivo bude na račun HZZO-a. Pitanje samo tko plaća i da li ćete ići u zatvor ako odbijete cijepiti svoju kćer.

Što se farmaceutske tvrtke Merck tiče, ona kao i sve ostale stalno ide, malo dolje, pa malo gore. Ista je na sudu završavala zbog lijekova za visoki tlak, kolesterol, dijabetis....Istoj je Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) naredila ispravljanje brojnih nedostataka u jednom od pogona proizvodnje cjepiva. Prijetilo je prekidanje proizvodnje i zatvaranje tvornice.

Merck se posljednjih godina širio i spajao, više o tome može se pročitati na [You must be registered and logged in to see this link.] međutim vrlo je interesantan podatak da je nakon što je učetverostručio dobit prošle godine, istu je završio s 279,5 milijuna eura u gubitku.

Pa dajte, cijepimo svi djecu i pomognimo im da se izvuku!

Što reći na koncu bajke, svi su dugo i sretno živjeli? Na žalost, neka djeca nisu više živa, neka su invalidi, neka su ponovno morala učiti hodati, a neka su za sada dobro. Što će biti sutra, e to nitko ne zna.

Moramo se pitati, tko će zaista sve to plaititi, tko će dobro zaraditi? Jer, to je jedini jezik koji globalni svijet poznaje.

Ostaje na koncu tužna činjenica da se danas djevojčicama sedmih razreda daje nešto za što nitko ne zna kako će na njih djelovati. I to ne gledate na filmu, ne negdje u Americi, to se događa u vašem gradu u Hrvatskoj. Razmislite o tome prije no što date pristanak da se cijepi i vaše dijete. Razmislite i kakav to certifikat Nebeskih sila imaju farmaceutske kompanije koje se uglavnom bore protiv bolesti koje same izmisle.

Tamara Vrančić Sokač, 11/2009, [You must be registered and logged in to see this link.]
Admin
Admin

Broj postova : 1238
Join date : 03.12.2009

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.