Anila`s Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
AdWords
Gallery


CITOLOGIJA - Obrada uzorka uzetog PAPA testom Empty
Podijeli na Fejsu
Podijeli
Keywords


CITOLOGIJA - Obrada uzorka uzetog PAPA testom

Go down

CITOLOGIJA - Obrada uzorka uzetog PAPA testom Empty CITOLOGIJA - Obrada uzorka uzetog PAPA testom

Postaj by Admin 01/03/10, 10:53 pm

Tradicionalna citologija

Tradicionalna citologija danas se radi na isti način kao i 1943. godine kada ga je izumio Georges Papanicolaou. Tijekom kratkog pregleda rodnice, Vaš liječnik prikuplja uzorak stanica vrata maternice sa drvenom špatulom ili malom četkicom. Ove stanice se razmažu na stakalce koje se šalje u laboratorij, gdje se pregledava pod mikroskopom kako bi se našle bilo kakve promijenjene stanice.
Ukoliko se pronađu nepravilne stanice, procjenjuje se stupanj nepravilnosti prema težini uočenih promjena. Ova procjena pomaže liječniku da odluči o najboljim daljnjim postupcima. Nalaz će biti poslan Vašem liječničku koji će Vas obavijestiti i reći Vam što trebate dalje učiniti.


Tekućinska citologija (LBC - Liquid Based Cytology)

Tekućinska citologija (LBC - Liquid Based Cytology) je novija metoda obrade obriska vrata maternice. Glavna razlika između LBC i tradicionalnog Papa razmaza je u tome da se stanice uzete s vrata maternice prenose izravno u bočicu s tekućinom za konzerviranje, umjesto da se razmažu na mikroskopsko stakalce. Dakle, sa stajališta žene, nema bitnih promjena. Pregled rodnice posve je jednak i uzorak stanica s vrata maternice uzima se na isti način kao i za tradicionalni Papa-test. No potom se špatulica ili četkica za uzimanje uzorka uroni u bočicu s tekućinom za konzerviranje ili se tom tekućinom ispere. Bočica se zatvori i šalje u laboratorij gdje se stanice iz tekućine uzimaju za pripravu preparata na mikroskopskom stakalcu koji se kasnije pregleda mikroskopom. Nađu li se nepravilne stanice, procijeni se stupanj uočene promjene i nalaz pošalje Vama ili Vašem liječniku.
Admin
Admin

Broj postova : 1238
Join date : 03.12.2009

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.