Anila`s Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
AdWords
Gallery


POROD Empty
Podijeli na Fejsu
Podijeli
Keywords


POROD

+2
nika0406
Anila
6 posters

Stranica 1 / 2. 1, 2  Next

Go down

POROD Empty POROD

Postaj by Anila 26/02/10, 08:54 pm

8 mogućih uzroka za prijevremeni porod!
Kada roditelji postanu svjesni da će uskoro imati dijete, razmišljaju o mnogim stvarima. Kao što su traženje najbolje bolnice za porod, biranja imena za bebu, kupovanja stvari i ostalog. Rijetko tko uopće pomišlja na mogućnost prijevremenog poroda, koji je u porastu zadnjih godina. O prijevremenom porodu govorimo kada se dijete rodi između 22. i 37. tjedna trudnoće. U nastavku pročitajte koji su mogući rizici zbog kojih se događa prijevremeni porod. O toj temi porazgovarajte i sa svojim ginekologom koji će vas stručno savjetovati.

Potencijalni uzroci za prijevremeni porod mogu biti:
1. Predhodni prijevremeni porod(i)
Žene koje su već u prošlosti rodile dijete prije vremena, imaju veću mogućnost da im se to opet dogodi. Rizik se povećava ako se za vrijeme prijašnjih poroda i zadnjom trudnoćom nije proteklo puno vremena.

2. Višestruke trudnoće
Trudnice koje nose, blizance, trojke ili više djece imaju veću vjerojatnost za prijevremeni porod. Zato što su to trudnoće uz koje je potreban bolji nadzor i praćenje.

3. Problemi s maternicom ili vratom maternice
Ti problemi su različiti, te se u vezi s tim treba posavjetovati sa stručnjacima. S obzirom na teškoću koju vam utvrde bit će vam propisana terapija i liječenje koje može otkloniti problem.

4. Visok krvni tlak
Ako imate kronično povišeni tlak, neka to bude razlog zbog kojeg ćete pravilno pratiti trudnoću te se držati stvari koje vam savjetuje ginekolog.

5. Dijabetes
Ako imate dijabetes tipa 1 ili 2 prije trudnoće vjerojatnost prijevremenog poroda je veća. Zato je vrlo važno da pokušate učiniti što više da razina šećera u krvi za vrijeme trudnoće bude u granicama normale.

6. Pušenje i pijenje alkohola
Obje stvari povećavaju mogućnost prijevremenog poroda, ali kako je riječ o ovisnostima teško ih se odreći. No, budite odgovorne i barem za vrijeme trudnoće prestanite s pušenjem i konzumacijom alkohola.

7. Starost
Žene između 18 i 30 godine straosti su ugroženije za prijevremeni porod, stoga je važno da eliminirate sve druge rizične faktore.

8. Loša prehrana
Žene s niskim tjelesnim indeksom težine imaju više mogućnosti za prijevremeni porod. Tu mogućnost povećava i loša prehrana, zato se pobrinite da vaša dijeta za vrijeme trudnoće bude zdrava, primjerena s vašim stanjem te da imate dovoljno unosa vitamina i hranjivih stvari.


Zadnja promjena: Anila; 26/02/10, 09:38 pm; ukupno mijenjano 1 put.
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

POROD Empty Re: POROD

Postaj by Anila 26/02/10, 09:00 pm

Orgazam prije poroda može olakšati porođajne bolove, jer oslobađa tijelo i duh!
Najčešća informacija o porodu što ju dobije žena, je da je porod jako bolan i neugodan. Porod je vjerojatno daleko od toga da bi bio posebno opuštajući, bez obzira na to kako ga doživljavamo, ali to ne znači da ne postoje načini, koji će ženi porod učiniti ugodnijim. Bolan i neugodan porod ukazuje prije svega na to da se žene nisu u stanju istinski opustiti za vrijeme poroda. O ugodnijem porođajnom iskustvu izvještavaju prije svega žene, koje su se odlučile za prirodni porod odnosno porod kod kuće - u poznatom okruženju. Brza rađanja u neugodnim prostorima, gdje glavna pažnja nije usmjerena na prirodni tijek poroda već na radno vrijeme zaposlenih, iskustvo je, koje nije usporedivo s iskustvom rađanja, kakvo bi ono trebalo biti. Nameće se pitanje, zašto bi priroda učinila rađanje tako neugodnim, kada je ipak od esencijalnog značaja za opstanak ljudske vrste.
Zbog što opuštenijeg rađanja, majka priroda se pobrinula da se u trenutku poroda izlučuje više prolaktina, oksitocina i jako puno beta - endorfina, koji se pobrinu za to da žena za vrijeme poroda ne osjeća pretjerane bolove. Osjećaj bola se poveća zbog očekivanja bola - tada se poveća stres i posljedično se napnu mišići u tijelu, uključujući vaginalne.

Shvaćanje da je orgazam za vrijeme poroda nešto nečuveno, možemo pripisati činjenici što je ženski orgazam bio toliko dugo tabu tema, o kojoj se govori tek zadnjih nekoliko desetljeća. Drugi je razlog što se za orgazam tijekom poroda smatra kako je to naprosto nešto neprimjereno i nečuveno, jer je ipak riječ o posebnoj vezi između majke i djeteta - i neki naprosto previše doslovno shvaćaju kako dijete doprinosi majčinom orgazmu. Orgazam za vrijeme poroda previše neposredno povezuje porod i seks. Zbog sličnih se razloga smatra da je nepristojno ako žena za vrijeme dojenja osjeća kakvu posebnu ugodu. Neki, koji nikako ne mogu prihvatiti ideju da bi porod mogao biti također ugodan, tvrde da se vjerojatno radi o ženama koje su mazohistice i uživaju u bolovima. Važno je naglasiti da orgazam nije najvažniji cilj pri porodu, ali je vrlo vjerojatan i dobro je da se o njemu govori.

Kakvim su se metodama služile babice u vrijeme, kada još nije bilo ni traga ni glasa sredstvima protiv bolova? Jedan od tajnih savjeta, o kome se ne govori baš na sav glas, je masturbacija. Ona ne pokreće porod, ali ga učini ugodnijim. Ako žena masturbira, ubrza izlučivanje još većih količina oksitocina, koji je važan za porod. Žena je opuštenija, njeni vaginalni mišići više nisu napeti, već se počinju orgazmički stezati.
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

POROD Empty Re: POROD

Postaj by Anila 26/02/10, 09:05 pm

Je li moguće roditi vaginalno nakon carskog reza?

Iako se vaginalni porod nakon carskog reza mnogo puta ne preporučuje, ipak je u nekim slučajevima veoma uspješno obavljen.
Carski rez predstavlja veći abdominalni operacijski zahvat, koji zahtijeva dva reza. Prvi je rez kroz kožu i trbušnu stijenku, a drugi kroz maternicu, kako bi moglo doći do poroda. Iako je carski rez često nužan, najčešće zbog sigurnosti majke, mnogo žena kod druge trudnoće poželi vaginalni porod, naravno ukoliko je taj još moguć. Do 1988. godine bilo je samo do tri posto vaginalnih poroda u slučajevima kad je žena imala prvi porod pomoću carskoga reza. Pošto je u Americi u to vrijeme bilo čak 25 posto dojenčadi rođeno carskim rezom, američki Nacionalni institut za zdravlje zajedno s američkim ginekolozima počeo je poticati liječnike da majkama dozvole vaginalni porod usprkos tome što su već imale carski rez. Sada vrijedi već dosta uvriježena praksa da svakoj trudnici liječnici pod određenim uvjetima dozvole probati vaginalni porod, a tek u slučaju ako pri tome dođe do komplikacija, ponovo se izvede carski rez. Čak 70 posto žena, koje za sobom imaju porod pomoću carskoga reza, a pri sljedećem porodu požele vaginalni porod, takav porod obave s uspjehom.

To da se liječnik odluči pokušati izvesti vaginalni porod kod žene koja je prije toga rodila pomoću carskoga reza, ovisi od mnoštva različitih čimbenika. Ako je s takvim odlukama imao uglavnom loša iskustva, može se dogoditi da neće majci preporučiti takav način poroda . Vrlo je vjerojatno da će pri pokušaju vaginalnoga poroda morati biti prisutni i babica i anesteziolog, kao i osoblje koje zna u slučaju komplikacija izvesti carski rez unatoč trenutnom aktivnom odvijanju poroda. Veće bolnice imaju traženo osoblje gotovo uvijek na raspolaganju, a upravo zbog činjenice što lako može doći do komplikacija, u manjim bolnicama ili u zdravstvenim centrima potrebno je osoblje unaprijed organizirati. Na odluku liječnika utjecat će i razlog zbog kojeg je kod prvog poroda odbačen vaginalni način i bio potreban carski rez. Nekim se ženama vaginalni porod ne preporučuje zbog toga, jer je kod prvog poroda napravljen carski rez. Ako je, naime, zahvat obuhvatio i gornji dio mišića maternice, vaginalni porod povećava vjerojatnost da će se brazgotina na maternici raširiti. Upravo zbog toga se svakako preporučuje podrobno se posavjetovati s liječnikom, jer bi moglo doći do rupture , odnosno pucanja maternice.

Ruptura maternice je doduše rijetka, ali vrlo ozbiljna pojava. Ona može dovesti do histerektomije, ozljede mokraćnih putova, ozljede na mozgu djeteta zbog nedostatka kisika, do hitne transfuzije, upale maternice ili čak smrti majke ili djeteta. Uzrok pucanja maternice može biti trauma, veličina djeteta ili multipla trudnoća (blizanci, trojke,…). Žene koje žele vaginalni porod nakon što su imale carski rez, za vrijeme poroda podrobno se prate, pa iako je rupturu maternice teško prepoznati, ponekad samo jače pulsiranje može biti znak, da se brazgotina carskoga reza širi. O tome kakav način poroda će se dogoditi još uvijek odlučuje liječnik nakon što je analizirao tijek prijašnjih poroda pacijentice i na temelju toga zaključio koliki je njezin rizik u slučaju da se sada izvede vaginalni porod. Vrlo je vjerojatno da će izbjegavati korištenje prostanglandina, dakle substanci sličnih hormonima, koji u tijelu imaju mnoge funkcije, među kojima je i uzrokovanje stezanja i opuštanja mišićnoga tkiva.

Liječnik će pretpostavljati da će vaginalni porod po svoj vjerojatnosti biti manje uspješan za žene koje imaju više od 90 kg, kao i za žene starije od 35 godina. Uspješnost vaginalnoga poroda ovisi i o veličini i težini djeteta. Kod veće novorođenčadi vaginalni porod nakon carskog reza predstavlja veći rizik i ne preporučuje se. Na odluku može utjecati i razlog zbog kojeg je prethodno bio i obavljen carski rez. Kad se radi o pogrešnom položaju djeteta kod poroda, dakle leži li dijete tako da se rađa sa stražnjicom ili s nogama naprijed, vjerojatnost za uspješan vaginalni porod veća je kod žena koje su svako dijete rodile s carskim rezom. Ukoliko je žena imala jednom prije vaginalni porod, vjerojatnost za uspješnost još jednoga vaginalnoga poroda nakon carskoga reza iznosi 89 posto. U slučaju da je nakon carskog reza slijedio vaginalni porod, vjerojatnost uspješnoga ponovnoga vaginalnoga poroda iznosi 93 posto.
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

POROD Empty Re: POROD

Postaj by Anila 26/02/10, 09:20 pm

Epiziotomija
Perineum ili međica je tkivo između rektuma (čmara) i rodnice, a epiziotomija je kirurški zahvat kojim se proreže medica. Najčešće se spominju dvije vrste epiziotomije:
* medijalna (središnja) epiziotomija - rez se radi po sredini međice, ravno dolje prema rektumu;
mediolateralna (postranična) epiziotomija - rez je usmjeren malo ukoso u odnosu na rektum, na lijevu ili desnu stranu.

Postoji još i tzv. Hockey-Stick epiziotomija i vrlo je slična mediolateralnoj, ali ona se rijetko navodi kao zasebna. Sam rez se izvodi posebnim škarama.

Liječnici u Europi preferiraju i zato češće izvode mediolateralnu epiziotomiju, dok se u SAD-u i Kanadi preferira medijalna. Razlika je u tome što je medijalna manje bolna, rana brže zarašćuje, uzrokuje manje krvarenje, manja je vjerojatnost da će prouzrokovati dispareuniju (bol prilikom spolnog odnosa), ali je vjerojatnije da će se rez proširiti u rektum. Kod mediolateralne epiziotomije je obrnuto. (Cunningam, MacDonald, Gant 1989)

U Hrvatskoj se, kao i u većem dijelu Europe, gotovo uvijek izvodi mediolateralna epiziotomija, te su iz tog razloga sva istraživanja navedena u daljnjem tekstu utemeljena na toj vrsti epiziotomije.

Zašto se izvodi?

Koliko puta ste imale priliku čuti od liječnika i/ili babica kako tješe rodilju: “Ma nije vam to ništa strašno, samo jedan mali rez, da beba lakše prođe. Nećete ni osjetiti!”, ili “Ne želite valjda popucati na sve strane, pa tko će vas onda moći zašiti?”

Slične i još mnogo grublje riječi navode rodilje da se na kraju slože, misleći zaista kako je to najbolje za njih i za njihovu bebu. Uostalom, valjda nam ne bi predlagali nešto što nije za dobrobit majke i djeteta, pa to im je posao. Moram ovdje naglasiti kako većina njih nije niti imala sreću razmisliti o mogućnosti izbora, jer se u hrvatskim rodilištima prvorotkama epiziotomija još uvijek izvodi rutinski.
Navest ću nekoliko razloga koji bi navodno trebali opravdati rutinsku epiziotomiju:

* prevencija tj. manja učestalost spontanog pucanja međice i rodnice, koje opet za posljedicu može imati poremećaj mokrenja i defekacije
* štiti od opuštanja mišića koji grade dno zdjelice, prevencija od prolapsa uterusa, mokraćnog mjehura i debelog crijeva te pojavljivanja hemoroida
* prevencija stres inkontinencije
* zarasta brže i lakše od rane koja nastaje spontanim pucanjem međice (rasjekotine 1. 2. i 3. stupnja)
* smanjena mogućnost ozljede mozga (periventrikularne hemoragije) kod nedonoščadi i novorođenčadi sa malom porođajnom težinom (manje od 2500g)
* skraćenje drugog porođajnog doba i time smanjena mogućnost “patnje novorođenčeta” zbog nedostatka kisika

Sve se to čine sasvim dobri razlozi, zar ne? Ipak, nova medicinska istraživanja nisu dokazala niti jednu od ovih prednosti. Zapravo, u mnogim slučajevima pokazalo se upravo suprotno. Epiziotomija uistinu može štetiti.

Kada je jedino opravdana upotreba epiziotomije? ( Rezanja)

Većina liječnika se ipak slaže da je epiziotomija neophodna kada se novorođenče zaglavi u porođajnom kanalu, pa postoji rizik od respiratorne patnje jer je glava rođena, ali ramena nisu. Ali pored ovoga, postoje mnoga «siva područja». Na primjer, mnogi liječnici još uvijek rade epiziotomiju kada koriste kliješta ili vakuum da bi se dijete lakše porodilo.
No, kako god pogledamo, nema opravdanog razloga za prakticiranje rutinske epiziotomije. (Jacqueline Stenson)

Zašto se epiziotomija još uvijek, unatoč svemu, toliko često izvodi?

Na ovo pitanje mogu Vam ponuditi više odgovora, ali vjerojatno već i same znate zašto je tako. U svakom slučaju, nema pravog opravdanja!
Rodnica (vagina) predstavlja svojevrstan kulturalni simbol, koji izjednačava uzvišenu prirodnost, snažnu seksualnost, stvaralaštvo, i zbog toga mušku prijetnju u odnosu na položaj žene. Sjetimo se samo dugo poštovanog mita o “zubatoj vagini” koja prijeti da će kastrirati impotentnog muškarca. Kroz epiziotomiju liječnici, kao predstavnici društva, mogu uništiti vaginu i poslije ju rekonstruirati, sukladno sa kulturalnim vjerovanjima i sistemom vrijednosti. To djelomično objašnjava zašto je epiziotomija najviše preispitivana u Europskim zemljama, gdje je normalni porod pratila babica, također žena, za razliku od SAD-a.
Epiziotomija se izvodi i zbog mišljenja liječnika da “ravan rez” zarašćuje brže od spontane, neravne rasjekotine - učenje koje je suglasno sa zapadnjačkim vjerovanjem o superiornosti kulture nad prirodom. “Ravna linija” ne postoji u prirodi, zato je i najučinkovitija u našim stalnim pokušajima da se razdvojimo od Prirode.
Obzirom da kirurgija tvori glavnu nit zapadne medicine, posljednji oblik manipulacije ljudskim tijelom - strojem, jest ozakonjenje opstetričkih zahtjeva o preobražavanju poroda u kiruršku proceduru. Rutinska epiziotomija je to i dokazala. Danas i sasvim “prirodan” porod postaje dio kirurške procedure. (Davis-Floyd)
Na samom kraju, epiziotomijom se naglašava poruka o važnosti “pravovremene” (on-time) produkcije, nasljedne nesposobnosti porođajnog aparata žene, i nadmoći muškarca nad ženom, u društvu i u socijalnoj “proizvodnji” djeteta.
Liječnici koji su bili obučavani u razdoblju dok su rutinske epiziotomije bile standard, nisu promijenili svoju praksu. Prije dvadeset godina neki liječnici su počeli preispitivati treba li svaka žena koja rađa vaginalno epiziotomiju, ali sama praksa je došla u središte preispitivanja tek u posljednjem desetljeću. (Weber)
Poznato je da liječnici koji su ZA rutinsku epiziotomiju, češće dijagnosticiraju "patnju ploda" tokom poroda, samo da bi time opravdali izvođenje epiziotomije.

Pravo izbora za svaku ženu

U časopisu “Midwifery” (rujan, 2000 g.) ispitivao se utjecaj privatnog zdravstvenog osiguranja, perinealne traume, posljedica na novorođenčad i učestalost epiziotomije u Australskim bolnicama. Rezultati: nakon kontrole kliničkih i ostalih čimbenika, žene sa privatnim zdravstvenim osiguranjem dvaput su češće imale epiziotomiju od žena sa socijalnim osiguranjem. Ova razlika najvjerodostojnije prikazuje razlike u pristupu i stilu vođenja poroda između opstetričara i babica.

Epiziotomija je opravdana u vrlo rijetkim slučajevima (gore navedeno), ali ne kao rutinska procedura. Kada bi žene bile potpuno informirane u pogledu dokaza o prednostima i manama te u svjetlu mogućih rizika, nevjerojatno je da bi žena spremno pristala na rutinsku epizotomiju.
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

POROD Empty Re: POROD

Postaj by Anila 26/02/10, 09:24 pm

Kako NE popucati?

Žene koje rađaju u ležećem položaju s nogama u stremenima, najviše su izložene spontanim puknućima 2. i 3. stupnja. Također je vjerojatnije da će im uraditi epiziotomiju. Prvorotke će zasigurno imati epiziotomiju, i to je povezano sa položajem u kojem rađaju, jer se one većinom odlučuju za porod na leđima, što je najvjerojatnije povezano sa (ne)iskustvom i okolnostima. Ovo sve je dokazano istraživanjem u kojem je sudjelovalo 275 žena rađajući spontano, tj. vaginalno. Žene koje nisu koristile lijekove protiv bolova imale su najveći postotak neoštećene međice (34.1 posto), dok su žene sa epiduralnom imale najveći postotak epiziotomije (65.2 posto). Učestalost potpuno neoštećenog perineuma u odnosu na položaj iznosi: 31.6 posto u polusjedećem položaju, 15 posto ležeći i 12 posto ležeći na ledima s nogama u stremenima. (J. Roberts: Factors associated with perineal outcome during childbirth. "Nurse Midwifery" 1987 May-June)
U jednom drugom istraživanju je dokazano da su duboka napuknuća, 3. i 4. stupnja, bila najmanja (0.9 posto) kod žena bez epiziotomije, te koje nisu rađale u ležećem položaju sa nogama u stremenima; nasuprot najvišem postotku (27.9 posto) kod žena sa epiziotomijom i u gore opisanom ležećem položaju. Jedino moguće objašnjenje za povezanost između položaja u stremenima i dubokim napuknućima jeste da je u tom položaju međica prerastegnuta. U istraživanju je sudjelovalo 241 porodilja. (Borgatta, Piening, Cohen: Associaton of episiotomy and delivery position witj deep perineal laceration during spontaneous delivery in nulliparous women. "Obstet Gynecol" 1989)

Položaj koji žena zauzima trenucima izgona je najbitniji faktor u sprečavanju oštećenja međice. Možete izabrati između nekoliko položaja!
Ležanje na boku sa podignutom jednom nogom je dobro ako imate problema s krvnim tlakom i ako ste umorne.
Klečeći položaj npr. kraj kreveta, podupirući gornji dio tijela, oslobađa vas bolova u leđima.
Kada ste “na sve četiri” trbuh vam je okrenut prema dolje, klečite na koljenima i oslanjate se rukama o pod. Taj položaj ima prednost zbog sile teže i također olakšava bol u leđima.

Čučeći položaj također ima svojih prednosti jer omogućava maksimalan pritisak s unutarnje strane zdjelice, dok istovremeno dovodi do najmanjeg mišićnog naprezanja koji je potreban da “progura” novorođenče kroz porođajni kanal. Da li ste ikad razmišljali zašto treba toliko vremena da bi beba prošla kroz prostor koji je samo nekoliko centimetara dug? U čučećem položaju otvor zdjelice se povećava za 30 % i stvara više prostora za prolaz novorođenčeta nego kada niste u tom položaju. Međica ostaje opuštena pa je oštećenje najmanje.U čučećem položaju ste najviše otvorene, sposobnost vašeg tijela da tiska je maksimalna, potaknuta je pravilna rotacija glave djeteta i njegov izgon, a vaša trtična kost nije na putu.

Najlakši i najudobniji način da se postavite u taj položaj je ako imate pomoć partnera. Partner sjedne na stolac i raširi noge pomažući ženi da čučne između njih. Ona se naslanja nadlakticama na njegove noge, a može se i potpuno osloniti leđima na njega. Možete se i samostalno čučeći osloniti i na krevet, ako vam je tako udobnije. Ako planirate koristiti ovaj položaj s partnerom, bilo bi dobro da ga izvježbate, da bi se navikli na taj osjećaj.

Po mišljenju Marsden Wagnera, najbolji položaji za prevenciju napuknuća su: klečeći položaj i “na sve četiri”. Ležeći položaj na boku je povoljniji nego ležeći na leđima, ako je neophodno. U klečećem položaju bi koljena uvijek trebala biti u raskoraku, kolika je i širina ramena, ne više. Koljena bi trebala biti usmjerena prema naprijed, a ne ustranu. Istraživanja pokazuju značajno smanjivanje napuknuća kada žena rađa ili klečeći, ili “na sve četiri”. U ovim položajima beba je bolje opskrbljena kisikom, porodilji je ugodnije, minimalna su napuknuća, a najveći je promjer otvora zdjelice i opuštenost međice. (M. Wagner;Pursuing the Birth Machine:The Search for Appropriate Birth Technology; Australia 1994)

Drugo porođajno doba traje normalno od nekoliko minuta do 3 sata. Nakon 3 sata (ili 2 sata, po nekim obstetričarima) smatra se da je porod produžen i potrebno je medicinsko promatranje. Alternative za intervenciju jesu strpljenje i upornost. Ako beba dobro podnosi trudove i žena može i dalje učinkovito tiskati, nema potrebe za intervencijom.Promjena položaja ili kretanje obično pomažu, kao i smanjivanje boli lijekovima. Razlozi za intervenciju su: patnja ploda, iscrpljenost rodilje, lijekovi koji smanjuju sposobnost rodilje da tiska.
Za vrijeme 2. porođajnog doba potrebno je tiskati samo 5-7 sekundi u komadu, dok glavica polako izlazi. Pokušajte izbjegavati “jako” tiskanje od oko 10 sekundi i sa zadržavanjem zraka. Kada glavica jednom prođe kroz zdjelicu, ona počinje rastezati međicu i samo to tkivo zadržava dijete od izlaska. U tom trenutku je potrebno zaštiti međicu kontrolom tiskanja i , ako je potrebno, pritiskom ruke iskusne babice na perineum, a ne dozvoliti pucanje tkiva zbog žurbe ili nemarnosti pomagača.
Najbolje je da spustite ruku prlikom izlaska same glavice, tako da same možete kontrolirati uz trudove njen sasvim polagani izlazak, bez pucanja perineuma. Koristite ogledalo! Gledajte kako se glavica pojavljuje, dodirnite ju da bi potakli donje djelotvorne porođajne trudove.
Kada osjetite da vas jako peče ("ring of fire"), nastojte ne tiskati nekoliko trudova. Radije dišite tada nego da tiskate. Najveći uzrok pucanja međice jeste prebrzi izlazak djeteta, koji joj ne dozvoljava da se dovoljno raširi. U tom trenutku ćete osjetiti jaku želju za istiskivanjem djeteta, ali to je pravo vrijeme da prestanete tiskati ili ulagati bilo kakvo voljno naprezanje uz naprezanja same maternice. Pustite da maternica sama napravi posao i izgura dijete. Na taj način dajete potrebno vrijeme okolnom tkivu da se restegne oko glavice i da Vi prođete bez ogrebotine. Produžavanjem faze nepotrebnog tiskanja može doći do pucanja, nasuprot produžavanju faze samog izlaska, tj. rođenja, što ce prije zaštititi međicu nego joj naškoditi. (Elizabeth Bruce; Getting through Labor and Delivery in One Piece; Issue 104, January/February 2001)

Izbjegavajte direktno tiskanje kada osjetite pečenje i jaku napetost u 2. porodajnom dobu. Tiskajte samo kada nastupi trud, i nastojte što manje dodatno naprezati mišiće. Izbjegavajte privlačenje nogu ili odgurivanje sa stopalima, jer ovo pojačava mišićnu napetost. Izbjegavajte rađati u poluležećem ili ležećem položaju. Takav položaj smanjuje veličinu vaše zdjelice i njene sposobnosti da se otvara tijekom poroda. Ne zadržavajte dah dok tiskate. To uzrokuje refleks sužavanja vaših vaginalnih mišića. Ako ste imale prije epiziotomiju ili napuknuće koje Vas još uvijek smeta, potražite savjet ili liječenje, bez obzira koliko dugo imate te tegobe. Vježbe, ultrazvuk i duboka masaža pomažu u tom slučaju. Ne gubite samopouzdanje i vjerujte u sposobnost svojega tijela, koje je hranilo, čuvalo i stvaralo novo biće, da ga sa istom sigurnošću i donese na ovaj svijet. (Christiane Northrup; Women’s Bodies, Women’s Wisdom; New York:Bantam, 1998)
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

POROD Empty Re: POROD

Postaj by Anila 26/02/10, 09:24 pm

Kako još možete zaštititi međicu?

Dobro je pripremiti se za porod. Od toga će uvelike ovisiti sam tok poroda i njegov pozitivan ishod, kako za majku, tako i za dijete. Postoji nekoliko stvari koje možete napraviti, na primjer:

* dobra i uravnotežena prehrana (zdrava koža se rasteže puno lakše)
* Kegelove vježbe (vježbanje mišića dna zdjelice pomaže u održavanju tonusa mišića i njihovom kontroliranom opuštanju, potiče cirkulaciju krvi; postoji mogućnost da Kegelove vježbe više odmažu nego što pomažu kod profesionalnih atletičarki, balerina, jahačica konja i biciklistica; smatra se da je za prosječnu ženu između 20-30 vježbi na dan optimalan broj)
* perinealna masaža (6 tjedana prije termina se masira međica da bi se rasteglo perinealno područje; iako neki smatraju da to nije portebno, masaža Vam sigurno ne može štetiti)
* stretching za trudnice (idealno za postizanje odličnog tonusa mišića cijelog tijela i relaksaciju)

To sve vrijedi za period trudnoće, a evo što možete još poduzeti na dan samog poroda, uključujući i sve ono što je gore napisano:

* napomenuti svom ginekologu i/ili babici u bolnici da biste željeli izbjeći epiziotomiju (razgovarajte se njima i otkrijte kakvi su im stavovi, budite uporni)
* mjenjajte položaj (možete čučati i vrištati kako vam odgovara; Janet Balaskas u knjizi Active Birth savjetuje da rodite u polumraku i u privatnoj prostoriji, koristeći uspravan ili čučeći položaj i budite slobodne da vičete dok beba izlazi)
* stavljati tople komprese i masirati međicu za vrijeme poroda (iako to vjerojatno nećete moći sami izvesti, može vam babica u tome pomoći; tople vlažne gaze će omekšati međicu, a i sama toplina pozitivno djeluje na mehanizam rađanja; masaža međice se može izvoditi različitim uljima)
* porod u vodi (voda ravnomjerno prenosi pritisak, olakšava trudove i 2. porođajno doba, a i međica se lako omekša pa je manja mogućnost oštećenja)
* duboko disanje, (može ohrabriti ženu da se opusti i uspori porod, umjesto tiskanja iz sve snage; žene to obično spontano rade kad osjete da beba izlazi)
* homeopatija pomaže (možete upotrijebiti esencijalna ulja ruže, lavande, pelargonije, Calendula losion i kremu, i dr.)

Iz iskustva i perspektive nekih žena!

“To je kod mene izgledalo tako da mi je babica pokazala kako da dišem kad mi naiđe sljedeći trud. Morala sam nastojati da NE tiskam i to mi je bilo prilično teško izvesti. Tako sam “zakočila” jedan ili dva truda dok je glavica stajala na izlazu, što je dovoljno rasteglo tkivo da ne popuca. Trofej: niti jedan šav!”
"Prvi put sam imala 17 šavova, drugi put nisam pukla apsolutno ništa. Babica me upućivala kada da ne tiskam i to je bio za mene najduži dio poroda. Dala bi sve na svijetu da ga stisnem, a ne smiješ. Ono sto sam našla za perinealnu masažu, a sviđa mi se, jest da je njezina najjača dobra strana što žena osjeti taj dio i osjeti tu nelagodu, pa joj je poznata na porodu."
"Mene je koštalo jako puno energije da se zaustavim i kad mi je babica rekla da ne tiskam, mahala sam glavom, jer sam mislila da nije normalna. U tih par trenutaka koliko ne tiskaš, a glavica je pred samim potpunim izlaskom, elastično tkivo se raširi i prilagodi prolazu glavice. Zašto imamo elastično tkivo nego da se raseže? Zašto bi ga trebalo rezati kad se može i samo raširiti ako mi damo vremena?!”
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

POROD Empty Re: POROD

Postaj by Anila 26/02/10, 09:28 pm

Metode ublažavanja porođajne boli

Bol je univerzalna. Možemo joj slijediti trag kroz vrijeme - od otisaka zuba u fosilnim ostacima do današnjih polica u ljekarnama, natrpanih analgeticima (sredstvima za ublažavanje boli).
Bol je kompleksna. Ponekad je dobronamjerna. Oštra bol upozorava na ozljedu prilikom opekotine prsta, ozljede leđa ili puknuća kosti.
Iznad svega, bol je jedinstvena. Vaša bol međuigra je vašeg osobnog biološkog, psihološkog i kulturnog nasljeđa.
Za mnoge trudnice, pojam poroda izjednačen je s pojmom boli. Nema sumnje da bol čini značajan dio procesa poroda - nekoliko je trudova bolno, ali priče o patnjama pri porodu pretjerane su i uzrokuju nepotrebnu brigu i stres kod trudnica.

Mnoge će žene tokom svog života osjetiti različite stupnjeve boli i na osnovu njih stvoriti ideju o vlastitim granicama izdržljive boli. Kako bilo, bol pri porodu je jedinstvena i, već samim time što ne signalizira da nešto nije u redu, nego je uzrokovana kontrakcijama maternice, povlačenjem cerviksa, a u drugoj fazi širenjem porođajnog kanala, zdjelice i vagine kako bi beba mogla izaći, nije slična ni jednoj drugoj boli.

Važno je znati koje su metode protiv boli dostupne i koje vam od njih odgovaraju. Uzmite u obzir prednosti i moguće nedostatke svake metode, pažljivo razgovarajte o njima s liječnikom, babicom… Ako se nadate prirodnom porodu, važno je saznati je li potrebno vježbati određene tehnike za lakši porod ili trebate li organizirati kakvu opremu prije nego ćete roditi. Iako je jako važno biti informiran i organiziran kako bi si pomogli imati porod kakav želite, ipak imajte na umu da trudovi ne idu uvijek prema planu pa je važno biti «otvorenog uma».

Prirodne (alternativne, nefarmakološke) metode protiv boli, smiruju i opuštaju, ali ne zaustavljaju svu bol. Ipak, smanjujući pritisak, one povećavaju prirodnu granicu organizma za borbu s boli. Neke od ovih tehnika trebale bi biti prakticirane prije poroda.

Pokreti
Promjene položaja, micanje, pogotovo tokom rane faze poroda, mogu pomoći reducirati bolove u leđima. Pokušajte zauzeti različite položaje tokom trudova, koristeći jastuke ili loptu za rađanje, kao potporu dok ne pronađete položaj koji vam najbolje odgovara.

Korištenje vode za opuštanje i smanjivanje boli tokom poroda, vrlo je često zadnjih nekoliko godina. Voda podupire tijelo i opušta ga, bilo da ste u kadi ili u porođajnom bazenu, i nudi vam dobrodošlo opuštanje nakon devetomjesečnog nošenja bebe.

Topla voda stimulira i produkciju endorfina koji aktiviraju tjelesna osjetila poput opijuma, uzrokujući smanjenje osjeta boli. Neke bolnice danas imaju prostorije u kojima je moguće rađati u vodi. Porod u vodi treba se odvijati pod nadzorom babice ili liječnika obučenih za takvu vrstu poroda, uz posebne uvjete koji su neophodni. Ukoliko vam je potreban konstantan CTG nadzor djeteta ili u slučaju da ste primili epiduralnu anesteziju, nećete, nažalost, moći leći u bazen. Važno je i slijediti upute babice ili liječnika o ostanku ili izlasku iz vode. (U švicarskim bolnicama trudnice testiraju na SIDU i hepatitis prije poroda u vodi.)

Učenjem opuštanja, fizički i mentalno, pomoći ćete si u ublažavanju napetosti i tjeskobe. Ako su vam um i tijelo opušteni, moći ćete tijekom poroda «raditi zajedno s trudovima» - bolje nego protiv njih, čime ćete smanjivati i bolove.
Koncentrirajući se na disanje, možete si pomoći smanjiti tjeskobu i nastalu bol u trudu. Različite tehnike disanja, u različitim fazama poroda, uče se na trudničkim tečajevima. Vježbajte ih redovito tokom zadnjeg tromjesečja trudnoće.

Aromaterpija
Ova tehnika uključuje uporabu esencijalnih ulja biljaka (kao što je npr. lavanda), a može biti primjenjivana u kombinaciji s masažom kako bi se povećao opuštajući učinak. Alternativno, ulja mogu biti korištena i u ovlaživačima zraka, za opuštanje.

Masažom povećavamo toplinu u potkožnom tkivu, a pretpostavlja se da se povećava i razina endorfina koji su naše biološke ubojice boli. Masažu može raditi vaš partner, partner na porodu ili kvalificirani maser.
Tokom prve faze poroda, masaža leđa i ramena može biti vrlo opuštajuća. Kasnije, posebne tehnike kružne masaže i laganog pritiska donjeg sakralnog područja leđa, mogu biti vrlo korisne.

Ukoliko se odlučite za korištenje neke od sljedećih metoda, važno je organizirati kvalificirane djelatnike koji će biti uz vas na porodu.

Akupunktura
To je drevna kineska terapija koja obuhvaća ubadanje iglica na točno određena mjesta na tijelu. Ubodene iglice stimuliraju tijelo na pojačanu proizvodnju «svojih ubojica boli» - endorfina.

Refleksologija
Uključuje primjenu pritiska na specifična mjesta na stopalu, kako bi se umanjila bol.

Hipnoza
Temelji se na snazi sugestije. Ako vjerujete da možete kontrolirati bol, bit ćete manje u strahu ili uznemireni time, i lakše ćete se nositi sa stvarnom boli.

TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulator)
TENS je malena sprava na baterije kojom se električni podražaji šalju kožom, a učvršćena je malenim kopčama na leđa. Radi na principu stimulacije proizvodnje tjelesnih ublaživača boli i blokiranja bolnih podražaja. TENS je postao vrlo popularno sredstvo ublažavanja boli tokom poroda, a moguće ga je kombinirati s drugim farmakološkim metodama za ublažavanje boli.

FARMAKOLOŠKE METODE UBLAŽAVANJA BOLI

Tri glavne metode ublažavanja boli su Petidin (ili neki drugi opijat za uspavljivanje), Tramal (ili neki drugi koji ne uspavljuje) i epiduralna anestezija.

Plin i zrak
Mješavina 50% dušik-oksida i 50% kisika inhalacijom se polako udiše kroz specijalnu masku ili na usta, a učinak je brz. Pomaže pri smanjenju osjeta boli, ali ne uklanja bol potpuno. Nekim ženama to nije dovoljno jako sredstvo tijekom trudova i poroda. Nuspojave znaju biti mučnina i vrtoglavica.

Petidin (ili drugi omamljujući opijati)
Petidin je sintetički opijat vrlo sličan morfiju. On ublažava bol podražavajući «receptore boli» u mozgu i leđnoj moždini koji su također cilj djelovanja prirodnih ublaživača boli. Primjenjuje se davanjem injekcije u mišić (intramuskularno) i započinje s djelovanjem nakon 20 minuta.
Vrlo je djelotvorna metoda ublažavanja boli i posebno je korisna ako rodilja ne želi ili ne može primiti epiduralnu anesteziju. Zabilježene nuspojave petidina uključuju pospanost, vrtoglavicu, gubitak kontrole, mučninu i povraćanje. On također može učiniti bebu pospanom i zbog ovog razloga, ako je porod već uznapredovao, petidin vjerojatno neće biti ponuđen majci. Ako je majka za vrijeme poroda primila petidin, dojenje vjerojatno neće uspješno započeti. Detaljna neurobihevioralna istraživanja pokazuju da su djeca rođena pod utjecajem petidina često manje budna, rjeđe sišu i pokazuju smanjenu jačinu sisanja kod hranjenja (manje «vuku»).

Tramal (ili drugi neomamljujući analgetik)
Tramal ili Tramadol sintetičko je sredstvo za ublažavanje boli koje ne omamljuje. Primjenjuje se davanjem injekcije u mišić (intramuskularno) ili oralno, i započinje s djelovanjem u vremenu od oko 20 minuta. Budući da ne omamljuje, dolazi u sukob (smeta) s fiziološkim ublaživačima boli, endorfinima. Iako su nuspojave manje opasne u odnosu na petidin, kako za mamu tako i za dijete, čak i ovo sredstvo često uzrokuje mučninu i otežava početak dojenja.

Epiduralni blok podrazumijeva davanje injekcije u epiduralni prostor (prostor koji okružuje leđnu moždinu) u srednjem i donjem dijelu leđa. Manja količina lokalnog anestetika prvo se ubrizga u donji dio leđa. Zatim se tanka šuplja igla uvede (ubode) u epiduralni prostor, a nakon toga se kroz iglu provede vrlo tanka cjevčica – kateter, uz pomoć koje se u područje ubrizgava anestetik. Djelovanje epiduralne anestezije traje nekoliko sati. Ako zatreba više anestetika u određenom trenutku, on se može dodati kroz kateter.

Epiduralna anestezija djeluje tako da čini živce od struka naniže neosjetljivima, zaustavljajući bol u tom dijelu tijela. Postupak izvodi anesteziolog, a za dovršenje postupka i početak djelovanja, potrebno je oko 20-30 minuta.

Budući da epiduralna anestezija može uzrokovati pad krvnog tlaka, morat ćete također imati intravenozni drip i intravenozno primati tekućinu. Na taj način će vam se održavati normalni krvni tlak. Morat će vam postaviti i urinarni kateter kako bi vam se mokraćni mjehur uredno praznio. Nadalje, trudovi će morati biti konstantno praćeni pomoću CTG-a, kao i otkucaji srca djeteta za vrijeme i nakon postupka.

Epiduralna anestezija često se koristi kod vaginalnog poroda i carskog reza, i preporučuje se kad je rodilja već iscrpljena, ako rodilja ima visoki krvni tlak, ili ako se očekuje produženi porod.

Tamna strana epiduralne anestezije jeste što rodilje nerijetko teško pomiču noge, a često su zapravo "vezane" za krevet. Neka rodilišta nude i "mobilnu epiduralnu" koja upotrebljava vrstu anestetika koji blokira bol, ali dozvoljava hodanje i pokretljivost, te ne ometa pražnjenje mjehura. U svakom slučaju, ova se metoda ne koristi tako često i nije poznata svim anesteziolozima.
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

POROD Empty Re: POROD

Postaj by Anila 26/02/10, 09:30 pm

Epiduralna analgezija

Do epidemije nepotrebnih carskih rezova dolazilo je jer liječnici vole brzo, kirurško riješenje za rađanje. Danas, nova tehnologija pri porodu, epiduralna analgezija protiv porođajne boli, doživljava brzu ekspanziju epidemijskih proporcija. Međutim, koliko je ona zaista sigurna? Epiduralna analgezija kod carskog reza je najpoželjnija vrsta anestezije za tu operaciju, ali to je druga priča.

Skoro svaka četvrta žena (23%) koja dobije epiduralnu analgeziju razvit će komplikacije. Jedna od neželjnih komplikacija je i smrt. Epiduralna analgezija za otklanjanje porođajne boli rezultira 3 puta većom stopom smrtnosti za ženu od poroda bez nje. Jedna od 500 epiduralnih analgezija rezultira privremenim neurološkim problemima kao što je paraliza, a kod jedne od svakih 500 000 epiduralnih analgezija to neurološko oštećenje ostaje trajno.

Ti ekstremno ozbiljni rizici epiduralne analgezije nisu česti, ali nekoliko manje ozbiljnih, ali ipak značajnih rizika su puno česći. 15-20% žena koje su primile epiduralnu analgeziju razviju povišenu temperaturu koja rezultira nepoželjnom potrebom primjene dijagnostičkih testova i terapija antibioticima za bebu. 15-35% žena nakon epiduralne analgezije ne može mokriti i mora im se kateterom isprazniti mjehur. 30-40% žena nakon epiduralne analgezije imaju satima i danima jake bolove u leđima. One su zamijenile odsutnost boli tijekom par sati poroda za jaku bol u leđima tijekom godine dana i dulje.

Budući da je porođajna bol bitna komponenta normalnog tjelesnog mehanizma za napredak poroda, a budući da epiduralna analgezija eleminira tu neophodnu bol, epiduralna analgezija također eliminira i normalni mehanizam napredovanja poroda. Bilo je i za očekivati da će veliki broj istraživanja dokumentirati produženje poroda kad žena primi epiduralnu analgeziju. Budući da je epiduralnom analgezijom onemogućen normalni porod, dolazi do 3-4 puta veće upotrebe forcepsa ili vakum ekstrakcije i najmanje 2 puta više carskih rezova nakon njene primjene. Te kirurške intervencije naravno nose svoje rizike i za majku i za dijete. Tako žene birajući epiduralnu analgeziju zamijene manju porođajnu bol s dužim porodom, a ako dođe do carskog reza i za više bolova nekoliko dana nakon poroda, te također za veći rizik za sebe i svoju bebu.

Dakle, epiduralna analgezija donosi mnogo ozbiljnih rizika za ženu. Postoje li rizici i za njenu bebu? Budući da nije vjerojatno da će i jedna žena odabrati olakšanje bolova koji nosi rizika za njenu bebu, ženama se ne govori da u 8-12% poroda u kojima žena primi epiduralnu analgeziju fetalni monitor pokazuje ozbiljnu fetalnu hipoksiju (nedostatk kisika u nerođenoj bebi). American College of Obstetricians and Gynecologists, nakon saznanja o učestalosti kojom pri porodu bebe pate od hipoksije nakon što je žena primila epiduralniu analgeziju, preporučuju da sve žene kojima se daje epiduralna analgezija imaju stalni fetalni monitoring da bi se mogla prepoznati fetalna hipoksija.

Da li nedostatak kisika ima neke trajne posljedice za bebu? Istraživanja su pokazala da jednomjesečne bebe čije su majke primile epiduralnu analgeziju tijekom poroda mogu imati rezultate neurološkog testiranja koji sugeriraju manje oštećenje mozga. Dok to saznanje nije potpuno znanstveno potvrđeno i sama ta mogućnost je svakako mučna i o njoj bi se trebalo obavijestiti žene kad im se nudi epiduralna analgezija.

Epiduralna analgezija nosi i drugi rizik koji je nađen kod mnogih intervencija i tehnologija korištenih tijekom poroda: «efekt kaskade». To znači da upotreba jedne intervencije vodi do upotrebe druge intervencije i tako dalje. Ako se npr. ženi daje lijek da bi se započeli ili ubrzavali trudovi, to vodi do bolnijih kontrakcija. One vode do nuđenja ublažavanja bolova, obično epiduralnom analgezijom. Ona kao što smo vidjeli, vodi do povećanog korištenja forcepsa ili vakuum ekstrakcije, koji pak vodi do epiziotomije ili čak carskog reza, što može uzrokovati povišenje temperature u majke, koje pak dovodi do testiranja i terapije za bebu.

Postoje i druge kaskadne intervencije tijekom poroda. Jednostavno je vidjeti kako high-tech pristup rađanju zapravo kreira mnogo novih problema. Radije nego da promijene svoje navike, liječnici su zaključili da je porod zapravo visoko riskantan, a zapravo u stvarnosti liječnici su uzrokovali da on bude riskantan. To je jedan od važnih razloga zašto su porodi kod kuće, porodi u nezavisnom centrima za rađanje, porodi uz babicu kao primarnu njegovateljicu majčinstva povezani s manje riskantnih intervencija i zbog toga sa većom sigurnosti.

Niti jedan čestiti liječnik ne bi nikada sugerirao da su lijekovi protiv boli bez rizika. Ali u traženje olakšavanja porođajne boli, liječnici neminovno pribjegavaju prepisivanju lijekova, a zapravo postoje mnoge nefarmakološke metode olakšavanja boli. Na primjer, znanstvena istraživanja potvrdila su da su brojne tehnike bez lijekova djelotvorne u olakšavanju boli pri normalnom porodu uključujući: stalnu prisutnost babice ili voljene osobe tijekom trudova, sjedenje u kadi s toplom vodom ili tuširanje, slobodno kretanje i zauzimanje različitih položaja, masažu, akupunkturu, refleksologiu. Nijedna od tih tehnika ne nosi rizik za majku i bebu. Njih često promoviraju babice, ali vrlo rijetko liječnici.

Druge opasne tehnike pokraj ovih već spomenutih a često se koriste tijekom poroda su korištenje lijekova za induciranje ili ubrzavanje trudova, forceps ili vakum ekstrakcija, te rezanje međice (epiziotomija).
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

POROD Empty Re: POROD

Postaj by Anila 26/02/10, 09:33 pm

Carski rez

Tijekom poroda može doći do različitog razvoja situacije. Zbog kratkoće vremena u takvim slučajevima bilo bi dobro da razumijete proceduru i zahvate koje bi vam mogli predložiti. Zato je najbolje da se unaprijed informirate o tehnologiji i zahvatima koji se koriste učestalo pri porodima. Kratak naglasak već je stavljen na epiziotomiju, kirurški rez na ženskim genitalijama.

U američkim bolnicama čak više od 20% žena «ne rađa» djecu, nego rezanjem «izvade djecu iz njih». Stoga je mudro da se prije vašeg termina poroda informirate o tom kirurškom zahvatu. Nema boljeg izraza za kirurški pristup rođenju djeteta carskim rezom jer je to osnovno načelo svih operacija – «izreži i izvadi». Neki porodničari su toliko oduševljeni ovim načinom poroda da ga čak više prakticiraju nego vaginalni porod.

Nedavno objavljen članak u jednom eminentnom medicinskom časopisu ozbiljno predlaže da carski rez postane rutina, za sve porode, a da žene koje su i dalje dovoljno «budalaste» da žele normalan vaginalni porod, moraju pisati zahtjev za tim. Drugi članak, također objavljen u jednom autoritativnom medicinskom časopisu, pokušao je dokazati da bi bilo opasno smanjiti broj od 20-tak posto carskih rezova, ali dokazi su bili vrlo pristrani i nisu se temeljili na znanstvenim istraživanjima. Treći pak članak inzistira da se ženama dopusti rađanje carskim rezom na njihov zahtjev iako za to ne postoje medicinske indikacije.

U međuvremenu je objavljena i knjiga koja promovira carski rez kako bi «žene zadržale tinejdžerski tonus vagine, a da doktori mogu iznijeti medicinske razloge koji bi zadovoljili osiguravateljska društva koja pokrivaju troškove operacije». Dakle, vaša malena vagina za zadovoljenje seksualnog partnera trebala bi biti prva briga, a i u redu bi bilo da doktori lažu i varaju osiguranje. Kako krasan kirurški pristup porodu!

Što je znanstvena istina o carskom rezu? Usporedite što vam je rečeno u sljedećim, znanstveno potvrđenim informacijama. Još jednom napomenimo najvažnije (dok dobivate informacije o ovom kirurškom zahvatu). Prvo pitanje je: koliko je ovaj zahvat siguran?

Morate svratiti pozornost na sva, pa i manje važna pitanja i na količinu rizika. Mi sada govorimo o velikom abdomenalnom kirurškom zahvatu koji sobom nosi i veliki rizik.

Čak je 4-8 puta veća mogućnost smrti rodilje tijekom carskog reza, nego kod poroda vaginalnim putem. Iako zahvat izgleda rutinski, pri planiranom carskom rezu, bez opravdanih medicinskih indikacija, smrtnost rodilja je dvostruko veća nego kod vaginalnog poroda.

Mogućnost raznih komplikacija je daleko veća, kao što je npr. slučajni rez mokraćnog mjehura ili ostalih unutarnjih organa, a 20 % žena ima šansu da nakon operacije dobije postoperativnu infekciju. Posljedica infekcije je povišenje tjelesne temperature rodilje zbog kojih se moraju i na djetetu napraviti neke pretrage (od običnog vađenja krvi do kompliciranog vađenja likvora iz kralježnice).

Rađanje putem carskog reza također utječe na kasniju mogućnost ponovnog rađanja odnosno na smanjenje šanse da žena ponovo zatrudni. Kod takvih slučajeva veća je šansa da žena ima izvanmatričnu trudnoću, stanje koje nikada ne rezultira rađanjem živog djeteta. Takva trudnoća je po život opasna za ženu. Ukoliko je ponovna trudnoća uredna i iznešena do kraja, ipak postoje dvije veće komplikacije do kojih može doći tijekom poroda, a koje mogu ugroziti njen život i život djeteta: položaj posteljice koji onemogućuje izlazak djeteta i ljuštenje (odvajanje) posteljice prije rođenja djeteta.

Dok su neke žene voljne preuzeti rizik nad zdravljem svoga tijela, teško da će ikoja žena preuzeti rizik nad zdravljem ili životom svoga djeteta smo zbog udobnosti ili da bi izbjegla bolne trudove. Stoga je spominjanje rizika za dijete rođeno carskim rezom jako važno. Prilikom izvođenja samog kirurškog reza postoji čak 5 % šanse da se skalperom slučajno ozlijedi (zareže) i dijete. Pošto iz djetetovih pluća ne dolazi do potpunog istiskivanja plodne vode, kao što se to spontano događa prilikom vaginalnog poroda, mnoga djeca rođena carskim rezom imaju poremećaje rada dišnog sustava što je veliki «ubojica» novorođenčadi.

Budući da doktori nisu uvijek baš tako dobri u procjenjivanju koliko bi željeli biti, dogodi se da, iako koriste ultrazvuk, pogriješe u određivanju zrelosti i starosti ploda. Iako je trudnoća dovoljno dugo trajala (relativno), prečesto se carski rez napravi prerano, što rezultira rođenjem nedonoščeta. Prerano rođenje je također veliki «ubojica» djece, a velike su šanse i za njihova mentalna oštećenja.

Teško je zamisliti da bi žena, nakon što sazna sve informacije o rizicima za zdravlje svoga djeteta i sebe, i dalje inzistirala roditi carskim rezom iako za to nema medicinski opravdanog razloga. Porodničari se priključuju pobjedničkoj strani «prava žene na slobodan izbor» što je u mnogim slučajevima dobro, osim tendencije kada se nameće pravo ženine odluke SAMO za stvari koje bi opstetričari ionako željeli napraviti. Naprimjer, znanstveni dokazi već godinama preporučuju vaginalni porod nakon prijašnjeg carskog reza (zvan VBAC- vaginal birth after cesarean) radije nego ponovljeni carski rez. Ali doktori nisu to nikad podržali, već radije ponavljaju carski rez. Vršiti pritisak na ženu da izabere operaciju za koju nema medicinskih indikacija, koliko je smiješno, toliko je i opasno. Utemeljno je, legalno i etički da pacijent ima pravo odbiti bilo koji zahvat, pa čak i medicinski opravdan, ali pacijenti nisu nikad imali pravo IZABRATI liječnički ili kirurški zahvat koji NIJE indiciran, već bespotreban. Doktori nisu obvezani izvršiti medicinski neopravdanu operaciju. Pravo žene na slobodan izbor je jasno ograničeno medicinski utemeljenim razlozima.
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

POROD Empty Re: POROD

Postaj by Anila 26/02/10, 09:35 pm

WHO - Njega tijekom normalnog porođaja

Procjena faktora rizika počinje za vrijeme prenatalne njege: određujući dob majke, visinu, sposobnost za rađanje, anamnezu iz opstetričke povijesti (mrtvorođena djeca, carski rez), otkrivanje nepravilnosti u sadašnjoj trudnoći (višeplodna trudnoća, krvarenja, prijevremeni trudovi, nepravilan položaj fetusa, ozbiljna anemija).

Visokokvalitetna prenatalna njega i procjena rizika ne mogu biti zamjena adekvatnom nadzoru majke i djeteta za vrijeme porođaja. Procjena rizika nije nešto što se radi samo jedanput, već je to kontinuirani proces tijekom trudnoće i porođaja.

U novije vrijeme sve više se javlja potreba za planom (poroda), koji određuje gdje, kako i tko će pružati skrb tijekom porođaja. Ovaj plan bi se trebao pripremiti s trudnicom i njezinim partnerom te bi trebao biti pri ruci kada počnu trudovi. U tom trenutku obavlja se ponovna procjena statusa rizika uključujući i fizički pregled da se procjeni stanje majke i djeteta te postojanje trudova.

Niskorizični porođaj, počinje između 37.-42. tjedna trudnoće i ako nisu ustanovljeni faktori rizika porod se može smatrati nisko-rizičnim.

Što je definicija normalnog porođaja? Ovdje se razmatraju dva faktora:

1. status rizika u trudnoći
2. tijek trudova i sam porođaj

Niskorizična trudnica kojoj počnu trudovi može na kraju imati kompliciran porođaj. Isto tako mnogo žena s visokorizičnim trudnoćama na kraju imaju uredan tijek trudova i porođaj bez poteškoća.

Normali porod prema definiciji svjetske zdravstvene organizacije (SZO/WHO) je svaki onaj porođaj koji je spontan u početku, nisko-rizičan u početku trudova i kroz cijelo njihovo trajanje sve do porođaja. Dijete je rođeno spontano, glavom prema dolje, između navršenog 37-42 tjedna trudnoće. Nakon porođaja majka i dijete su u dobrom stanju.

Skrb tijekom ovakvog porođaja trebala bi biti s najmanjim mogućim stupnjem intervencija koja je kompatibilna sa sigurnošću. Ovaj pristup podrazumijeva da bi u normalnom porođaju trebali postojati valjani razlozi za uplitanje u prirodan proces.

Kako bi onda normalan porod trebao izgledati?

Prije svega, pomaganje ženi i njezinom partneru prije, za vrijeme i poslije porođaja je najvažnija zadaća. Zatim, promatranje majke i djeteta tijekom porođaja,procjena faktora rizika i rano otkrivanje mogućih problema. Izvođenje manjih intervencija ako je potrebno. Prebacivanje na viši stupanj njege ako su faktori rizika očiti.

Osoba koja pruža njegu pri normalnom porođaju trebala bi imati odgovarajuće obrazovanje i niz primaljskih vještina koje joj omogućuju pri procjeni faktora rizika, početka komplikacija, adekvatan nadzora majke i djeteta, novorođenčeta poslije rođenja, te preporučiti ženu ili dijete na viši stupanj njege ako je to potrebno. Osoba koja asistira porođaju, treba imati strpljiv i suosjećajan stav.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji primalje su najkompletniji i financijski najisplativiji njegovatelji u porodiljstvu, posebno uvježbane za njegu pri normalnom porođaju. No, nažalost postoje velike razlike između zemalja u stupnju obrazovanosti i kompetencije babica, a u većini zemalja njihov rad u bolnici je pod nadzorom opstretičara.Procjena stanja žene pri porodu

Bilo gdje da se porođaj odvija, uspostavljanje dobrog odnosa između žene i njenog njegovatelja (primalje, opstetričara) vrlo je bitno. Tijekom cijelog porođaja treba se redovito pratiti ženino fizičko i emocionalno stanje:

* mjerenje temperature, pulsa, krvnog tlaka
* provjeravanje unosa tekućine i količine urina
* procjenjivanje bolova i potrebe podrške
* obraćanje pozornosti na ženinu privatnost, poštujući njezin izbor osoba koje će biti uz nju
* izbjegavanje prisutnosti nepotrebnih osoba u rađaoni Exclamation
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

POROD Empty Re: POROD

Postaj by Anila 26/02/10, 09:37 pm

Porod na zadak

Nigdje međusobna povezanost uma i tijela nije zanimljivija nego u slučaju poroda na zadak, kad je beba okrenuta na zadak umjesto na glavicu.

Do 37. tjedna trudnoće beba se obično namjesti u zdjelici u položaj da prvo izađe glavica. No, u 3% slučajeva, to će biti na zadak. Premda se bebice koje su okrenute na zadak mogu okrenuti u bilo koje vrijeme, procijenjena je vjerojatnost da će se nakon 37. tjedna beba spontano okrenuti na glavicu samo u 12% slučajeva.

Ako počnu trudovi, a beba je okrenuta na zadak, često je potreban carski rez.

Neke su bebe okrenute na zadak zbog strukturalnih razloga kao što je septum ili maternična pregrada koja može utjecati na položaj ploda. Ali, u većini slučajeva nema poznatog medicinskog razloga za taj položaj. Jasno je da je u nekim slučajevima beba postavljena na zadak zbog napetosti koju majka ima u donjem području tijela.

Uočeno je da je položaj na zadak češći u tjeskobnih i ustrašenih žena, što se objašnjava činjenicom da strah, tjeskoba i stres mogu aktivirati simpatičke mehanizme koji sužavaju donji dio maternice. Ginekologinja Bethany Hays smatra da beba možda dolazi u položaj na zadak jer nastoji biti bliže srcu svoje majke – da bi se osjećala bolje povezana s njom.

Da bi se beba spontano okrenula majka treba opustiti napetost u donjem dijelu maternice. Postoji niz načina kao to učiniti. Kod nekih žena dobro djeluje akupresura. Osobno sam imala uspjeha u 40% slučajeva kad sam poučila majke vrsti bioenergetskog disanja koje djeluje tako da se opusti donji dio trbuha i donji dio maternice, pa se tako bebi omogući da se okrene.

Dr. Hays također izjavljuje da često s lakoćom može sama pomoći da se beba okrene na glavicu, uspije li postići da se žena opusti u području trbuha. To ručno okretanje poznato je kao vanjski okret ili eksterna cefalička verzija.

Dr. Lewis Mehl je pokazala da se hipnoza može koristiti da bi se beba okrenula na glavicu, s 81% uspješnosti – u usporedbi s kontrolnom skupinom, gdje je uspjeh bio 41%. Dr. Mehl se također koristila hipnozom da bi smanjila postotak carskog reza za one trudnice koje su pripadale toj rizičnoj skupini, te da bi smanjila korištenje oksitocina (dripa) za pojačavanje trudova.
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

POROD Empty Re: POROD

Postaj by nika0406 26/02/10, 10:27 pm

thank you bravo!
nika0406
nika0406
.
.

Broj postova : 2127
Join date : 09.01.2010
Age : 39

[Vrh] Go down

POROD Empty Re: POROD

Postaj by @ma-moon 26/02/10, 11:07 pm

Ovo neću još čitati....ufff. Smile
@ma-moon
@ma-moon
.
.

Broj postova : 997
Join date : 15.12.2009

[Vrh] Go down

POROD Empty Re: POROD

Postaj by Tashana 26/02/10, 11:32 pm

Ja rodila na carski i ukratko - ZAKON!!! Very Happy
Tashana
Tashana
.
.

Broj postova : 1615
Join date : 02.01.2010
Age : 41

[Vrh] Go down

POROD Empty Re: POROD

Postaj by nika0406 28/02/10, 10:14 pm

I ja sam rodila na carski nakon 13 sati mućenja,nisam se otvarala ,dobila 6 flašica dripa i na kraju epiduralnu jel su me trudovi rasturali a nisam smjela tiskati,užas jedan kaj sam prošla al glavno da je sa malom bilo kolko-tolko sve ok....
nika0406
nika0406
.
.

Broj postova : 2127
Join date : 09.01.2010
Age : 39

[Vrh] Go down

POROD Empty Re: POROD

Postaj by Anila 28/02/10, 10:28 pm

Ja svoj porod ne budem ni komentirala.... užas... vampir
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

POROD Empty Re: POROD

Postaj by Jellle 01/03/10, 09:23 pm

nika0406 je napisao/la:I ja sam rodila na carski nakon 13 sati mućenja,nisam se otvarala ,dobila 6 flašica dripa i na kraju epiduralnu jel su me trudovi rasturali a nisam smjela tiskati,užas jedan kaj sam prošla al glavno da je sa malom bilo kolko-tolko sve ok....

Zašto nisi smjela tiskati??
ja cu isto (jednog dana) najvjerovatnije morati na carski jer na jetri imam hemangiom koji bi mi usljed poroda i tiskanja mogao puknuti.
Prošli put kad sam kad sam svog doktora kod kojega idem radi jetre dali če to sve u trudnoči biti okej on mi je rekao da "misli" da bude sve u redu. u 6 mj. kada idem ponovno na pregled ču ga ispitati sve u vezi trudnoče tj.poroda vezano na to što imam na jetri.
Jellle
Jellle

Broj postova : 370
Join date : 15.02.2010
Age : 38

[Vrh] Go down

POROD Empty Re: POROD

Postaj by nika0406 01/03/10, 09:29 pm

Zto kaj sam bila otvorena samo 1 cm......zato, a trudovi me rasturavali....Kod mene je bio problem samo to otvaranje,zato sam na carski išla a mućili me ko majmuna,uh kad se sjetim....
nika0406
nika0406
.
.

Broj postova : 2127
Join date : 09.01.2010
Age : 39

[Vrh] Go down

POROD Empty Re: POROD

Postaj by nika0406 01/03/10, 10:07 pm

Sad sam tek sve proćitala i ovo za carski me fakat šokiralo affraid ,ja sam imala upalu reza i to dobrih mj dana pila antibiotike,zato nisam ni dojila,pojavili mi se bjeli gnojni prištići po rezu,i do prije pola god mi je rez bio utrnut....
nika0406
nika0406
.
.

Broj postova : 2127
Join date : 09.01.2010
Age : 39

[Vrh] Go down

POROD Empty Re: POROD

Postaj by june 04/03/10, 10:24 pm

moze pitanjce??
prijateljica me zamolila da joj budem rezerva za porod ak muz odluci da ipak ne ide.......misljenje okoline je da je to jako lijepo od nje i da idem, dok je mama rekla da ne idem s njom ni za zivu glavu..... Exclamation
sad, sto vi mislite, koliko bi joj prisutnost nekog bliskog znacila u toj situaciji i kak bi ja to podnijela.....
inace, donekle sam neosjetljiva na bol...ne padam u nesvijest kad vidim krv i tako to......
june
june

Broj postova : 130
Join date : 18.12.2009
Age : 38

[Vrh] Go down

POROD Empty Re: POROD

Postaj by nika0406 04/03/10, 10:26 pm

Ako možeš odi sa njom,lakše je kad imaš nekoga od povjerenja kraj sebe i drugaćije se ponašaju kada je netko sa trudnicom....
nika0406
nika0406
.
.

Broj postova : 2127
Join date : 09.01.2010
Age : 39

[Vrh] Go down

POROD Empty Re: POROD

Postaj by Anila 04/03/10, 10:29 pm

Ja da sam imala nekog u tom trenu pored sebe danas bi mu bila 5 godišnjica smrti!
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

POROD Empty Re: POROD

Postaj by Tashana 04/03/10, 10:31 pm

June, s mojom frendicom je išao njen muž i to joj je puno pomoglo i psihički i fizički. Em kaj joj je pomagao kod tiskanja, dražanje za ruku, davanja vode, em kaj su i sestre i babice bile pppuuuunnnnoooo ljubaznije prema njoj. Smile i naravno je tek shvatio koliko mi žene patimo na tom porodu i počeo ju je još više cijeniti Meni je jako lijepo što te frendica to zamolila i mislim da bi joj bilo drago da budeš s njom. Uz tebe će joj biti lakše.... A na tebi je da odlučiš. Odvaži ZA i PROTIV skačem i plješčem
Tashana
Tashana
.
.

Broj postova : 1615
Join date : 02.01.2010
Age : 41

[Vrh] Go down

POROD Empty Re: POROD

Postaj by june 04/03/10, 11:57 pm

ma ja bi isla....nije me strah........jedino ne znam kak cu poslije vise dobit ikad volju da imam svoju djecu.... pucam od smijeha
rekla sam joj da prica s dragim, nek njih dva dogovore kako im je najbolje, a ak zeli da ja idem s njom, ja cu ic......
pa kud puklo da puklo........
al i ja mislim da je dobro kad imas nekog svog....pogotovo kad se porod oduzi, a i ona je rekla da bi htjela da je netko s njom za slucaj da se nesto zakomplicira, da moze reagirati......
june
june

Broj postova : 130
Join date : 18.12.2009
Age : 38

[Vrh] Go down

POROD Empty Re: POROD

Postaj by Tashana 05/03/10, 12:00 am

Ne gledaj joj dole za vrijeme poroda valjam se od smijeha
Dogovori se s njom, i ak ćeš ići s njom napomeni joj da ak zagusti...da bježiš Smile
Tashana
Tashana
.
.

Broj postova : 1615
Join date : 02.01.2010
Age : 41

[Vrh] Go down

POROD Empty Re: POROD

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 1 / 2. 1, 2  Next

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.