Anila`s Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
AdWords
Gallery


Prirast težine Empty
Podijeli na Fejsu
Podijeli
Keywords


Prirast težine

Go down

Prirast težine Empty Prirast težine

Postaj by Anila on 22/01/10, 12:30 am

Trudnoća je razdoblje u životu kada je poželjno da dobijete na težini. Ali to ne znači da trebate postati debeli. Vaša se tjelesna masa povećava zbog različitih zbivanja u tijelu, uključivši i tjelesnu masu djeteta koje ćete rodi­ti.

Preporuke koliko treba dobiti na težini za vrijeme trudnoće mijenjale su se godinama. Vašoj majci je vjerojatno rečeno da ne treba dobiti više od 7 kg. Prije 20 do 30 godina smatralo se da je za dijete i majku najbolji najmanji prirast težine kod majke. Sada su znanstvenici utvrdili da je za zdravu tru­dnoću i zdravo dijete najbolje da žena s normalnom tjelesnom masom u trenutku koncepcije dobije 12 kg do 16 kg.

Liječnik ili primalja koji brinu o vašoj trudnoći odredit će pravi prirast tjelesne mase u trudnoći. Preporuke će se zasnivati na raznim činjenicama kao što je tjelesna masa prije trudnoće, medicinska anamneza, zdravstveno stanje u trudnoći i zdravstveno stanje vašeg ploda.

Tjelesna masa djeteta djelomično ovisi o tome koliki je vaš prirast na težini tijekom trudnoće, a normalna porođajna tjelesna masa je važna za zdravlje novorođenčeta. Poželjna tjelesna masa novorodenčeta je između 2950 do 4100 g. Djeca rođena s tom tjelesnom masom imaju:

• Manju učestalost smrti u dojenačkoj dobi

• Manje tjelesnih i duševnih oštećenja

• Manje teških bolesti u djetinjstvu

• Bolji početak u životu nego manja djeca

Stremite polaganom i stalnom povećanju svoje tjelesne mase, ali imajte na umu da svaka žena ima individualne osobine. Ovdje su neka općenita mjerila prirasta tjelesne mase u trudnoći:

• Prvi trimestar 450 g do 680 g mjesečno

• Drugi trimestar 230 g do 340 g tjedno

• Treći trimestar 340 g do 450 g tjedno

Da biste postigli dodatnu tjelesnu masu, morat ćete u trudnoći unijeti više od 100 000 dodatnih kalorija (418 680 J). To izgleda mnogo, ali i nije kad uzmete u obzir da trudnoća traje devet mjeseci.

U ranoj trudnoći fetus je gotovo isključivo ovisan o onom što vi jedete i pijete. Zbog toga ne trebate pretjerano mnogo jesti, ali trebate jesti češće. Mnoge neugodnosti rane trudnoće, npr. osjećaj gladi, mučnina i povraćan­je, mogu se ublažiti time da nešto "prigrizete" između obroka. Ako se bolje osjećate kad nešto "prezalogajite", jedite manje obroke da ne biste dobili previše na težini.

U drugom trimestru razvija se posteljica koja izlučuje hormone koji djetetu osiguravaju ujednačeniji izvor hrane. Tada je potreba za češćim malim obrocima manje izražena. U to ćete se vrijeme vjerojatno bolje osjećati i jest ćete redovito.

U prvom trimestru trudnoće svoj ćete preporučeni mjesečni prirast tje­lesne mase od 450 g do 680 g osigurati dnevnim dodatkom od 200 kalorija (837,36 J) u odnosu na količinu energije koju ste unosili prije trudnoće. Važno je da te kalorije dolaze iz hrane koja ima najveću hranjivu vrijednost i za vas i za dijete. Tih dodatnih 200 kalorija dobit ćete iz npr. jedne kriške kruha od punog zrna, čaše obranog mlijeka i 30 g nemasnog mesa.

U drugom i trećem trimestru trebat ćete dnevno 300 do 500 kalorija (1256 do 2093 J) više nego što ste ih uzimali u prehrani prije trudnoće. Što budete aktivni­ji, trebat ćete više kalorija.

Vaš liječnik ili primalja kon­trolirat će vašu tjelesnu masu pri­likom svakog posjeta.

Odakle potječe prirast vaše težine
Dijete 2500 do 4100 g
Posteljica 700 g
Plodova voda 900 g
Povećanje dojki 450 do 1350 g
Povećanje maternice 900 g
Zalihe masti i povećanje mišićne mase 1800 do 3600 g
Povećan volumen tekućine 900 do 1350 g
Povećan volumen krvi 1350 do 1800 g
Ukupno 10 do 15 kg
Anila
Anila

Broj postova : 3773
Join date : 04.12.2009
Lokacija : Daleko...

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.