Anila`s Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
AdWords
Gallery


Vaginalna intraepitelna neoplazija - VAIN Empty
Podijeli na Fejsu
Podijeli
Keywords


Vaginalna intraepitelna neoplazija - VAIN

Go down

Vaginalna intraepitelna neoplazija - VAIN Empty Vaginalna intraepitelna neoplazija - VAIN

Postaj by Admin 20/01/10, 08:43 pm

Vaginalna intraepitelna neoplazija - VAIN predstavlja intraepitelni stadij raka rodnice. Intraepitelni stadij označuje pojavu atipičnih odnosno malignih stanica unutar epitela rodnice u različitom stupnju. Nisu svi stupnjevi VAIN obavezno i prekanceroze: u prekanceroze ubrajamo samo tešku displaziju i CIS (promjene označene s VAIN3). Učestalost vaginalne intraepitelne neoplazije nije poznata, s obzirom da je izolirana vaginalna prekanceroza izuzetno rijetka pojava.

Displazije vagine se najčešće javljaju zajedno ili u u sklopu već postojećih premalignih lezija vulve i vrata maternice. Otuda značaj detaljnog pregleda rodnice u svim slučajevima displazije vulve ili vrata maternice i vice versa. Posljednjih godina se VAIN nešto češće dijagnosticira kod mlađih žena.

Razlikuju se 3 vrste vaginalnih intraepitelnih neoplazija (VAIN):

* VAIN 1 - Blaga displazija: Promjene na stanicama u smislu diskeratoze ili atipije: odstupanja od normalnog izgleda stanice koja se zbrojno mogu prikazati kao nejednakost u obliku i veličini ne samo stanica već i njihovih jezgara, poremećaju sazrijevanja i odnosa citoplazma/jezgra, različitoj količini i kvaliteti kromatina, izgledu i broju nukleolusa, prisustvu mitoza, kao i načinu orijentacije jezgara. Ovakove promjene prisutne su samo u donjoj trećini epitela, s nazočnošću mitoza u bazalnom sloju.
* VAIN 2 - Umjerena displazija: Opisane promjene na stanicama prisutne su u donje 2/3 epitela, a sazrijevanje epitela je izraženo najviše u gornjoj 1/3 epitela i
* VAIN 3 - Teška displazija: Obuhvaća tešku displaziju, Ca in situ, kao i atipične kondilomatozne promjene. Kod ovog tipa VAIN nezrele displastične stanice se nalaze u više od 2/3 debljine epitela. VAIN 3 je predstadij raka rodnice (obligatna prekanceroza).

Simptomi VAIN obično nedostaju ili su nekarakteristični i obuhvaćaju pojačani iscjedak sukrvavog izgleda, s ili bez neugodnog zadaha.

Sumnjive promjene na rodnici otkrivaju se prilikom ginekološkog pregleda obično kao crvene ili bijele mrlje: ulkusi (ulcus - čir ili ranica) izdignutih rubova ili u ravnini sluznice, ili u vidu bradavičastih promjena. Najčešća lokalizacija ovih promjena je gornja trećina stražnje stijenke rodnice. Kod svake sumnjive lezije potrebno je napraviti kolposkopiju, citološki bris, i/ili biopsiju. Kod uzimanja biopsije od pomoći može biti svakako i Schillerova jodna proba.

Kod mlađih pacijentica i lezija tipa VAIN1 i VAIN2 liječenje je konzervativnog tipa: medikamentozno liječenje lokalne infekcije i praćenje promjena. Ukoliko promjene perzistiraju dulje od 6 mjeseci, virogenog su ili progresivnog karaktera (progresija u VAIN3), te promjera većeg od 2 cm preporučuje se ekscizija prekancerozne lezije do u zdravo tkivo.

Multicentrične promjene mogu se liječiti također lokalno citostatski (5-fluorouracil), s interferonom ili CO2 - laserskom vaporizacijom. Kod recidiva se radi parcijalna ili totalna kolpektomija (odstranjenje rodnice), a kod istodobnog javljanja CIN potrebno je razmisliti o histerektomiji (odstranjenju maternice). Kod medikamentoznog liječenja računa se s recidivima u 5 - 10%, dok je nakon operativnog liječenja broj recidiva < 1%. U oba slučaja potrebno je redovito citološko praćenje promjena.
Admin
Admin

Broj postova : 1238
Join date : 03.12.2009

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.