Anila`s Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
AdWords
Gallery


DILATACIJA I KIRETAŽA Empty
Podijeli na Fejsu
Podijeli
Keywords


DILATACIJA I KIRETAŽA

Go down

DILATACIJA I KIRETAŽA Empty DILATACIJA I KIRETAŽA

Postaj by Admin 20/01/10, 07:34 pm

dilatatio ( lat.) širenje
curetage ( franc.) struganje
curette ( franc.) strugalica

UVOD

Nazivlje dilatacija i kiretaža ( lat. dilatatio et curetage; engl.skraćenica D&C ) predstavlja zapravo stručni medicinski naziv za operacijski zahvat pri kojem se prvo instrumentima proširi kanal grlića maternice ( dilatacija), a zatim se kroz taj kanal instrumentom ( kiretom ili strugalicom ) postruže i isprazni sadržaj šupljine maternice. Tehnički gledano sam zahvat podrazumijeva kao prvo postupno proširivanje ušća maternice do otprilike 1cm širine, a potom se tek uvede kireta kojom se uzdužnim pokretima sastruže sluznica maternice sa svim pripadajućim materijalom iz šupljine maternice ( ugrušci krvi, ostatci trudnoće i slično). U području ginekologije i porodništva bitno je razlikovati dva područja u kojima se primjenjuje kiretaža: prvo je područje same ginekologije sa problemima nepravilnih i čestih krvarenja, polipa te dobroćudnih tumora u šupljini maternice, a pri kojima je potrebno izvršiti kiretažu. Drugo područje je opstetricija ili porodništvo gdje se kiretaža koristi kao metoda za prekid trudnoće ili pak za odstranjenje poremećene trudnoće ili njezinih ostataka. Dilatacija i kiretaža se ne koriste samo u ginekologiji već i u drugim područjima medicine, primjerice šupljina unutar kosti ispunjena gnojem također se očisti kiretažom, ali su nešto drugačiji instrumenti i sama tehnika izvođenja zahvata.

PITANJA I ODGOVORI

1. U kojem je slučaju nužno ženi učiniti dilataciju i kiretažu?

U svim onim slučajevima kada je potrebno odstraniti sadržaj iz maternice i poslati ga na analizu radi postavljanja dijagnoze. To je najčešće potrebno kod nepravilnih i izrazito obilnih krvarenja, kod sumnje na bilo kakav poremećaj u rastu i razvoju sluznice maternice ( endometrija ), zatim kod postojanja polipa sluznice maternice, te kod potrebe za dobivanjem uzorka tkiva iz unutrašnjosti maternice radi mikroskopske patohistološke analize. Kiretažu će se isto tako morati učiniti kod odumrle i propale rane trudnoće, kod nepotpunog ( nekompletnog ) spontanog pobačaja, te kod sumnje na zaostale dijelove posteljice iza poroda. Frakcionirana dijagnostička kiretaža podrazumijeva odvojeno uzimanje uzorka tkiva iz šupljine maternice i iz kanala grlića maternice, pritom se ta dva uzorka tkiva odvojeno šalju na analizu, a kako bi se moglo razlučiti da li određeni proces potiče iz područja vrata ( grlića, cerviksa) maternice ili pak iz šupljine maternice.2. Koje se sve bolesti mogu tako dijagnosticirati?

Kiretažom se najčešće postavlja dijagnoza promjena u izgledu i rastu sluznice maternice ili lat. endometrija. Najčešće se radi o dijagnozi dobroćudne ili zloćudne hiperplazije ( bujanje i zadebljanje ) sluznice maternice u razdoblju menopauze odnosno klimakterija. Osim toga kiretažom se može otkriti zloćudni tumor u području kanala grlića maternice ili u području same šupljine maternice, može se potvrditi postojanje upalnog procesa u unutrašnjosti maternice, postojanje polipa, zaostalih dijelova trudnoće ili posteljice i slino. Ponekad će se kiretažom dobiti samo veća količina ugrušane krvi iz unutrašnjosti maternice, i u takvim slučajevima kiretaža nije samo metoda za postavljenje dijagnoze određenog procesa ili bolesti, već je i metoda za brzo i učinkovito zaustavljanje obilnih i dugotrajnih krvarenja iz maternice.3. Je li postupak bolan, radi li se u općoj anesteziji?

Dilatacija i kiretaža predstavljaju dva zahvata, od kojih je sama dilatacija grlića maternice bolniji proces nego sama kiretaža odnosno struganje ili čišćenje. Sama kiretaža obično ne traje dulje od 10-tak minuta, što znači da je kratkotrajan zahvat. Danas se još uvijek mali broj kiretaža učini bez anestezije, ali se ipak u većini slučajeva izvode u lokalnoj anesteziji davanjem anestetika u područje grlića i donjeg dijela maternice. U općoj anesteziji se izvode samo one kiretaže za koje se unaprijed pretpostavlja da će dulje trajati i biti popraćene obilnijim krvarenjem ( kiretaže nakon trudnoće ili poroda, sa predvidivim obilnijim krvarenjem i većom količinom tkiva koji se mora odstraniti ). Ponekad je i iz psiholoških razloga uputno primijeniti opću anesteziju ( spontani pobačaj, komplikacije trudnoće) iako je opća anestezija uvijek povezana sa potencijalno većim medicinskim rizikom nego lokalna.


4. Koliko traje i mora li se ležati u bolnici nakon zahvata?

Već je rečeno da se kiretaža ubraja u kratkotrajne ili tzv.»male zahvate». Sama kiretaža traje 5-10 minuta, ali priprema zahvata, dezinfekcija rodnice i spolovila, davanje anestezije, dilatacija grlića maternice i potom kiretaža sveukupno mogu trajati i 20tak minuta. Kiretaža nakon poroda ili pobačene trudnoće može trajati i dulje. Iza jednostavnih kiretaža nije potrebno ostati čitav dan ili noć u bolnici, ako nema nikakvih naknadnih komplikacija. Pacijentica obično odleži dva do tri sata u bolničkom krevetu, a za to vrijeme se nadzire količina posljedičnog krvarenja, krvni tlak, temperatura i opće stanje pacijentice. Ako je sve u redu odlazi se na kućnu njegu. Redovito se preventivno ordiniraju antibiotici i to u trajanju od 5 dana.5. U kojim se ustanovama može napraviti kiretaža i koja je cijena ako se ne radi na račun HZZOa?

Dilatacija i kiretaža se rade u svim bolnicama i klinikama, odnosno na svim ginekološkim odjelima, a i u nekim Domovima zdravlja kao i privatnim ordinacijama. Kiretaža se ubraja u hitne intervencije za zaustavljanje obilnih krvarenja iz maternice, pa je su svaki ginekološki odjel i svaka ginekološka ordinacija obavezni imati sve potrebne instrumente i osoblje za izvođenje kiretaže.
Ukupna cijena kiretaže ovisi o popratnim dijagnostičkim uslugama koje se rade sa dobivenim materijalom ( biopsija, patohistologija, imunohistokemija, mikrobiologija, hormonski markeri) i o načinu anestezije koji se primjenjuje tijekom zahvata. To su čimbenici koji najviše utječe na cijenu. Na primjer, cijena kiretaže za zakonski dozvoljen prekid trudnoće u lokalnoj aneteziji iznosi od 1000 do 1500 kuna, a cijena kiretaže zbog krvarenja, odstranjenja polipa ili pak dijagnostičke frakcionirane kiretaže, sa pripadajućim pretragama, kreće se od 700 do 2000 kuna.


©️ MojDoktor 2006. - 2009. Sva prava pridržana.
Admin
Admin

Broj postova : 1238
Join date : 03.12.2009

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.