Anila`s Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
AdWords
Gallery


Pedofilija Empty
Podijeli na Fejsu
Podijeli
Keywords


Pedofilija

Go down

Pedofilija Empty Pedofilija

Postaj by Admin 19/01/10, 10:26 pm

Pedofilija je riječ koja kod mnogih izaziva odbojnost i koja ima vrlo negativno značenje. Nažalost, vrlo se često u svakodnevnom govoru ili u sredstvima javnog informiranja upotrebljava u pogrešnom, proširenom značenju. Tako naprimjer možemo čitati u dnevnim novinama da je pedofil napastovao 15-godišnju djevojčicu. Pogrešnim, preširokim korištenjem te riječi, izjednačujemo kriminalce koji nemaju nikakvih pedofilskih sklonosti s osobama koje boluju od ovog vrlo rijetkog poremećaja seksualnih sklonosti.

Pedofilija označuje poremećaj seksualnog izbora pri kojem osoba doživljava djecu pretpubertetske dobi (tj. djecu koja još nemaju sekundarne spolne osobine) kao seksualno uzbuđujuće i koji postižu seksualno uzbuđenje maštanjem o seksualnoj aktivnosti s pretpubertetskom djecom ili stvarnom seksualnom aktivnošću s njima. Postoje osobe koje mogu doživjeti seksualno uzbuđenje isključivo maštanjem o seksualnoj aktivnosti s djecom i ni na koji drugi način (takav oblik pedofilije nazivamo "isključivi oblik") i one koje mogu doživjeti seksualno uzbuđenje maštanjem i o nekim drugim aktivnostima, ali im je ovakav oblik maštanja (tj. o djeci) više seksualno uzbuđujući (taj oblik pedofilije nazivamo "neisključivi oblik").

Pedofili su gotovo isključivo muškarci i ovaj je poremećaj vrlo rijedak u žena. O učestalosti pedofilije zna se vrlo malo, jer ljudi s tim poremećajem neće reći da imaju takve sklonosti kad ih se pita, već nam podaci o njima uglavnom dolaze od forenzičara ili iz podataka o osobama osuđenima zbog pedofilije.

Postoje pedofili koje seksualno uzbuđuju ženska djeca (što je češće) i oni koje uzbuđuju muška djeca. Najčešće (premda postoje velike razlike) oni koje uzbuđuju ženska djeca, to su uglavnom djeca u dobi od osam do deset godina, a kod onih koje privlače muška djeca, obično su to dječaci godinu ili dvije stariji. Pedofilija u slučaju sklonosti prema muškoj djeci je kronična i pedofil ima brojne žrtve u anamnezi, dok je u slučaju sklonosti prema ženskoj djeci veća šansa da se takav model seksualnog uzbuđivanja s vremenom može i izgubiti.

Najčešće pedofili su u odnosu s odraslim ženama nesigurni i nije rijetko da nikad nisu imali seksualne odnose s odraslim ženama, premda ima i pedofila koji su oženjeni i imaju djecu. Prema nekim podacima čak do 80% pedofila bilo je seksualno zlostavljano u djetinjstvu.

Kad je riječ o aktivnostima koje pedofili izvode s djecom, one su širokog raspona. Postoje pedofili koji nikada ne provedu u djelo svoje pedofilske aktivnosti, već sve ostaje na njihovu zamišljanju, maštanju ili pak na traženju pedofilske literature ili internetskih adresa. S druge strane, postoje i takvi koji svoje aktivnosti provode. Te aktivnosti su promatranje gole djece, razodijevanje djece, skidanja pred djecom, samozadovoljavanje pred djecom, diranje dječjeg spolovila ili traženja od djece da ona toj osobi diraju spolovilo ili je samozadovoljavaju. Katkad izvode oralni seks nad djecom ili to isto traže od djece. Najčešće je ipak riječ o diranju i maženju djece te oralnom seksu, dok su vaginalna ili analna penetracija rjeđe.

Gotovo uvijek, dok nagovaraju djecu, tvrde da to čine zbog "edukativnih" razloga i najčešće traže od djece "da to ostane njihova tajna". Nerijetko djeci i prijete. U drugim odnosima (osim seksualnih) s djecom su često pažljivi i brinu se o njima. Zbog toga često okolina i ne sumnja na tu osobu te je iznenađenje veće kada se sazna istina, a nerijetko djeci i ne vjeruju kad se dijete povjeri. U gotovo 90% slučajeva dijete poznaje pedofila!

Dakle, pedofilija je rijetko stanje koje pripada skupini parafilija (poremećaja seksualnih sklonosti) i prečesto se ovaj izraz zloupotrebljava.

Liječenje pedofilije je vrlo teško i stopa uspješnosti je niska. Jedan od razloga za loš uspjeh liječenja je i taj što u velikoj većini slučajeva pedofili dolaze na liječenje po odluci suda i nisu motivirani za liječenje. U rijetkim slučajevima kad postoji motivacija za liječenje, uspjeh je veći. (U Nizozemskoj postoji institucija gdje se osobe, bez straha od kaznenog gonjenja, mogu javiti na liječenje.)

Pedofilija je poremećaj seksualne sklonosti. Pedofila seksualno uzbuđuju djeca (razmišljanje o djeci, promatranje djece koja se skidaju, kupaju ili masturbiraju). Vrstu aktivnosti koja čovjeka seksualno uzbuđuju ne možemo promijeniti, zbog čega danas liječenje pedofila ide u dva smjera. S jedne strane, pokušava se pronaći model seksualnih obrazaca s odraslim osobama koje bi za pedofila bile uzbuđujuće te poticati takva maštanja u masturbaciji, a poslije i takvih aktivnosti. S druge strane, liječenje je usmjereno na prepoznavanje situacija koje su poticajne za pedofila (npr. mogućnost da se dijete vidi u uzbuđujućoj situaciji, kao što su dječja igrališta, dječji vrtići, dječji filmovi, određeni časopisi i internetske adrese). Tada se podučava pedofila kako da te situacije izbjegava ili kako da reagira kad se u takvoj situaciji nađe. Naravno da je za ovu vrstu liječenja potrebna vrlo velika motivacija.
Admin
Admin

Broj postova : 1238
Join date : 03.12.2009

http://www.anilas.net

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.